Zala megyei Népművészeti Egyesület

Zala megyei Népművészeti Egyesület

  • Mesterség-bemutató és játszóház tartása az Egerszeg Fesztiválon

A Zala Megyei Népművészeti Egyesület a Hagyományok Házával és a Zalai Táncegyüttessel együttműködésben vett részt Zala megye legnagyobb összművészeti rendezvényén, az Egerszeg Fesztiválon, 2017. május 28-29-én.

A Fesztivál hagyományőrző hétvégéjén, a zalaegerszegi Dísz téren megrendezett folklór műsorok mellett egyesületünk népművészei, Nagy Béla fafaragó, Csuti Tibor fazekas,  Horváth Éva nemezelő és Vidák-Bécs Máté fonó mesterség-bemutatókkal és népi játszóház tartásával emelte az esemény színvonalát és nyújtott lehetőséget arra, hogy a nagyközönséget közelebb vigye a népi mesterségekhez.

  • X. Családi Pünkösd a Gébárti Kézművesek Házában és környékén

Kézműves játszóházak, mesterség-bemutatók, kézműves kirakodóvásár, kulturális műsor és kiállítás várta mindazokat, akik ellátogattak  Zalaegerszegen a Kézművesek Házába 2017. Pünkösd hétfőn. A Zala Megyei Népművészeti Egyesület és a Gébárti Kézművesek Háza idén tízedik alkalommal rendezte meg a Családi Pünkösdöt, mellyel évről-évre az ünnephez tartozó szokásokat elevenítették fel.

  • A Reformáció 500 éves Jubileuma

Június 11-én megnyílt a Reformáció történelmi és kulturális öröksége az élő népművészetben című nyugat-dunántúli regionális kiállítás a zalaegerszegi református templom Kálvin termében.

A kiállítást megelőzően június 2-án zsűrizésen estek át a pályázatra benyújtott alkotások. A Regionális kiállításon 161 tárgy került kiállításra, amelyből 129 darab az országos kiállításra is továbbjutott. A Zala Megyei Népművészeti Egyesület nevében büszkén elmondhatjuk, hogy sikeres volt a pályázatra felkészítő több fordulós képzés, melyet az egyesület az országban egyedülálló módon a pályázó népművészek számára szervezett meg.

A kiállításon köszöntőt mondott Dr. Hafenscher Károly miniszteri biztos, Prokné Tirner Gyöngyi a Népművészeti Egyesületek Szövetségének alelnöke, Skrabut Éva a Zala Megyei Népművészeti Egyesület elnöke, a kiállítást megnyitotta Dr. P. Szalay Emőke etnográfus.

Hodánics Péter református lelkész és Zsugyel Kornél evangélikus lelkész is köszöntötte az egybegyűlteket.

A kiállítást 2017. július 28-ig tekintheti meg az érdeklődő közönség.

  • III. Országos Kovácsművészeti Szaktábor

Magyarországon jelenleg díszműkovács képzés semmilyen szinten, sehol nem folyik. Ezt a hiányt enyhítendő, a 2015-ben és 2016-ban megtartott táborok sikerére alapozva a Zala Megyei Népművészeti Egyesület ismételten meghirdette szaktáborát a kovácsmesterség iránt érdeklődők, vagy azt valamilyen fokon már ismerők számára, ahol lehetőség nyílt az alapismeretek megszerzésére, illetve a már meglévő tudás fejlesztésére. 2017. június 12. és 17. között 30 fő résztvevővel, Takács Zoltán, Takács István, Csiszár Tibor és Bartos Mihály irányításával zajlott a tábor.

  • Hímző szakkörvezetői képzés Zalaegerszegen

A képzés június 12-17. között zajlott Zalaegerszegen a Gébárti Kézművesek Házában.

A Hagyományok Háza által akkreditált 60 órás hímző szakkörvezetői képzés hat napos bentlakásos formában. Az EMMI által támogatott tehetségprogram keretében szervezett képzés elvégzésével és sikeres vizsgatétellel tanúsítványt kapnak a korábbi „Újra öltünk, örökítünk” dunántúli szakköreiből delegált résztvevők. A Dunántúlon az egyesületünk szervezte meg a képzést dr. Illés Károlyné, a Népművészet Mestere vezetésével és Domján Zsuzsanna Népi Iparművész társoktatóval.

  • 60 órás akkreditált Fafaragó szakkörvezetői előkészítő képzés

A képzés a Gébárti Kézművesek Házában zajlott, az egyesületünk szervezésében és a Hagyományok Háza támogatásával. A képzés május 27-28-án kezdődött egy képző hétvége keretében és június 29-július 4. között 6 napos tábor keretében folytatódott. A képzésen eddig szakköri formában résztevő fafaragók vettek részt. A 60 órás akkreditált Fafaragó szakkörvezetői előkészítő képzési programra épül egy másik 60 órás képzés, melynek sikeres elvégzése szakkörvezetésre jogosítja fel a résztevőket. Az oktatást végző mesterek Bereczky Csaba fafaragó, a Népművészet Mestere és Nagy Béla, Jankovics Tamás és Bujtor Tibor fafaragó, Népi Iparművészek voltak. A képzés szeptember 16-án tanúsítványt nyújtó vizsgával zárul.

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET