Zala Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Zala Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

  • A Reformáció 500 éves jubileuma alkalmából meghirdetett országos pályázatra régiónkból jelentkező népművészeket szeretné felkészíteni egyesületünk, ezért az év első felében A Zala Megyei Népművészeti Egyesület „Zalai Népi Design Stúdió” alkotóközössége képzési napokat szervez. Az első képzési programon, 2017. január 14.-én Hodánics Péter a zalaegerszegi Református templom lelkésze tartott előadást „A magyar reformáció. A luteránizmus és a kálvinizmus közötti eltérések.” címmel, majd a Református templom szakrális tárgyait és a templom berendezését tekinthette meg az érdeklődő közönség, akik közt nem csak pályázók, hanem civilek is megjelentek nagy számmal. Ezt követően Zsugyel Kornél evangélikus lelkész mutatta be az Evangélikus templom berendezését, szakrális tárgyait. Úgy tudjuk, az országban egyedülálló kezdeményezés a program-sorozat, melyet a sajtó is figyelemmel kísér.
  • 2017. január 21-én szombaton a gímesi kultúrház „Tananaj, tananaj Tóth Lőrinc“… című farsangi műsorán, Jókai Mária pedagógus, néprajzkutató tiszteletére, 80.születésnapja alkalmából megrendezett ünnepségén vett részt Egyesületünk három elnökségi tagja. Az ünnepi délutánon a zoboralji hagyományőrző csoportok helyi hagyományokat, népdalokat adtak elő Jókai Mária gyűjtéséből.
    Egyéb célt is szolgált a látogatás. A Zala Megyei Népművészeti Egyesület és a Zsérei Hagyományőrző Egyesület évtizedekre visszatekintő kapcsolatának ápolása tekintetében további közös lehetőségek kerültek előtérbe.
    A korábbi jó tapasztalatokra alapozva fontosnak tartjuk az együttműködést a hagyományok és a népi motívumok kutatásában feldolgozásában és publikálásában, melyben eddig is nagy segítségünkre volt Jókai Mária.
  • Vitrinkiállítás – Alkotóközösségeink bemutatkoznak a Gébárti Kézművesek Háza alkotóközösségei mellett egyesületünk Kovács- és Csipkekészítő Stúdió alkotóinak munkái is megtekinthetők 2017.01.31.-2017.02.26. H-P 10.00-15.00, február 26-án 14.00-18.00 között a Gébárti Kézművesek Házában.
KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET