Vajdasági Magyar Folklórközpont eseményei

Vajdasági Magyar Folklórközpont eseményei

 • VAJDASÁGI MAGYAR FOLKLÓRKÖZPONT
  MADJARSKI FOLKLORNI CENTAR U VOJVODINI

  SRB – 24000 Subotica/Szabadka, Dózsa György u. 17.
  Tel. – üzenetrögzítő / fax: ++ 381 (0)24 530 866
  web: http://www.vmf.org.rs
  e-mail: vmf@vmf.org.rs

  PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

  A Vajdasági Magyar Folklórközpont meghirdeti a „LÁNCHENGER” V. szőttes pályázatát

  A pályázat célja: elsősorban vidékünk magyarsága, továbbá a Kárpát-medence magyar, hagyományos, népi-paraszti szőttesei (lakástextil és viselet) mintakincsének felkutatása, feldolgozása, a sajátos technikai kivitelezés változatosságának továbbéltetése, megmérettetés és bemutatkozási lehetőség biztosítása a vidékünk területén, népi szövéssel foglalkozók számára.
  A pályamunkák (melyek kizárólag természetes alapanyagból készült használati tárgyak lehetnek) elkészítői tehát, a hagyományos magyar népi szőtteskultúrából meríthetnek alkotásaikhoz, melyek prezentálják a táji sajátosságokat és a továbbélés tendenciáit (az eredeti díszítmény alkalmazása esetében). A hitelességre és hagyományhűségre a magyar népi díszítőelemekre építkezve az olyan alkotásokat is várja a pályázat kiírója, melyek megfelelő kivitelezésben elkészítve, új megfogalmazásban készültek (a forrás feltüntetése kötelező!). Mindkét esetben követelmény, hogy a darabok úgy esztétikai, mint használati szempontból megfeleljenek a mai kor követelményeinek.
  A pályázaton bárki részt vehet (egyéni alkotók és csoportok)! Mindenképpen számítunk a VMF szövőtanfolyamainak volt hallgatóira, továbbá azokra a szövőkre, akik részt vettek hazai és magyarországi népművészeti kézműves táborok munkájában, vagy egyéb hazai képzésen vettek részt, ill. mindazok jelentkezésére akik behatóan foglalkoznak a textíl egykor általánosan elterjedt előállítási módjával a kézi szövéssel. Pályázni maximum öt (5), a Lánchenger szőttes pályázaton korábban be nem mutatott, új darabbal, ill. ennél több darabból álló együttessel lehet (rongy, gyapjú, vászon).
  A pályázat lebonyolításának rendje szerint előzsűrizés után, a szakzsűri által elfogadott pályamunkák kerülnek kiállításon bemutatásra.
  A három legkiválóbb alkotó munkája, különdíjban részesül, minden bemutatott darab készítője emléklapot vehet majd át.

  A pályázati anyagot 2017. február 20-április 20. között (keddi napokon) 15,00-18,00 óra között lehet személyesen átadni a VMF székházban. Cím: VMF, 24000 Szabadka/Subotica, Dózsa György u. 17, vagy postai úton küldhető. A pályamunkák végső beérkezési határideje: 2017. április 22.

  A pályázaton való részvétel benevezési díja személyenként (NEM DARABONKÉNT),500.00 dinár (folyószámla szám: 355 – 1043344 – 92; (a befizetést igazoló lapot legyen szíves felmutatni az anyag átadásánál). ).Bővebb információ: a 065 3 222 377 és 063 8 423 797-es mobilszámon, vagy a vmf@vmf.org.rs e-mail címen kérhető.

  A program támogatója: Népművészeti Egyesületek Szövetsége, Budapest, VMF Szabadka.
  Szabadka, 2017. január 05. Tisztelettel, a Szervezők

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET