Tolna Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Tolna Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

 • A Tolna Megyei Népművészeti Egyesület szervezésében 2017. október 30-án nyílt meg Szekszárdon a Református Gyülekezeti Ház termében a Reformáció 500 Dél-dunántúli Regionális Kiállítás. A megjelenteket Dr. Kaszó Gyula szekszárdi református lelkész köszöntötte.A megnyitó beszédet Dr. Nagy Janka Teodóra phd. tanszékvezető egyetemi tanár, etnográfus mondta, a megnyitón közreműködött a decsi Hagyományőrző Férfikórus református zsoltárokkal. A gyülekezeti házat zsúfolásig megtöltötték a kiállítás iránt érdeklődők.
 • november 14-én tartottuk meg évi rendes kihelyezett népi iparművészeti zsűrizésünket, amelyre 32 alkotó 137 alkotást küldött be. A dr. Szalontay Judit, Pintér Piroska, Nagy gyöngyi összetételű zsűri döntése alapján 43 alkotás HA, 18 MA, 29 HB, 14 MB, 5 ajándéktárgy minősítést kapott, míg 28 alkotást a zsűri elutasított.
 • E napon került sor a Berekai Éva Országos Népi Ékszer Pályázatra beérkezett tárgyak zsűrizésére is. A 127 beérkezett pályamunkából 98 alkotást ítélt a zsűri kiállításra érdemesnek.
 • november 17-én konferencia előzte meg a Berekai Éva Országos Népi Ékszer Pályázat díjkiosztó ünnepségét és kiállítás megnyitóját.

A konferencián a következő előadások hangzottak el:

 1. Egykori és mai gyöngy munkák a Kács-félszigeten.

Kutató úton Indiában, Gudzsarat tartományban, 2008-tól napjainkig,diavetítéssel
Előadó: Vidák István,  a Népművészet Mestere, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja .

 1. Gyöngykötés a Gyönk környéki németek textilkultúrájában

Előadó: Lackner Mónika, néprajzkutató, a Néprajzi Múzeum főmuzeológusa

 1. Az üveghegyen innen és túl – (Gyöngy)ékszerek az ukrán viseletekben

Előadó: Dr. Nemesházi Valéria gyöngyfűző népi iparművész

A kiállítást Lackner Mónika nyitotta meg, majd Komjáthi Tamásné az egyesület elnöke, a NESZ alelnöke a következő díjakat adta át az országos pályázat díjazottainak. Színvonalas közreműködéssel vállalt szerepet a Szekszárdi Gitár Kvartett  Wessely Ágnes ének szólójával.

Fődíj:                    Kovács Anna       Pörböly

Indoklás: A sárközi ékszerek egyediségét a gyöngytől eltérő alapanyagban való ötletes, egyéni, színvonalas megjelenítéséért, 100.000 Ft

Megosztott Berekai Éva-díj:         Dr. Magyar Erzsébet       Felsőzsolca

Indoklás: A sárközi kollekció visszafogott, egységes, egyszerű, elegáns, új ötleteket felhasználó színvonalas megvalósításáért, 50.000 Ft            

Megosztott Berekai Éva-díj:         Péter Szidónia                   Budapest

Indoklás: A hagyományos kalotaszegi mintakincs felhasználásával, több szakma képviselőjének közreműködésével megvalósított, újszerű, továbbmutató, mai viselethez illeszthető kollekciójáért, 50.000 Ft

Gyöngy-Szoft Bt díja:                     Ferenczi-Kovács Éva        Miskolc

Indoklás: Pályamunkáinak színvonalas kivitelezéséért, 25.000 Ft

Tolna Megyei Népművészeti Egyesület díja :

Katona Edit – Tompos Lilla: Gyöngy az úri és népi öltözködésben  10.000.- Ft/db

 1. Majorosné Szalai Anna Mezőkeresztes : a sárközi keresztbefűzött és a váraljai

szíves színvonalas bemutatásáért

 1. Kiss Gabriella Miskolc: A saját gyűjtésen alapuló kalotaszegi kalapdíszek kimunkálásáért
 1. Kerti Eszter Palotás: A pályamunka jelentéstartalmának színvonalas megjelenítéséért
 1. Csúcs Endre Szekszárd: Az általa készített csont ékszerek gondolatvilágáért
 1. Pálné Osvald Éva Dombóvár: A pályamunkák egységes színvilágán belül a szorítkón és a csafringon alkalmazott egyéni megoldások színvonaláért.
 • november 17-én délután került sor az egyesület által szervezett szakmai műhelynap sorozat első alkalmára, ahol két előadásra került sor:
  1. A népművészet motívumkincsének továbbélése napjainkban

Előadó: Decsi-Kiss Mária Király Zsiga díjas gyöngyfűző népi iparművész

 1. A tervektől a megvalósulásig (egy díjnyertes pályamű születése)

Előadó: Nagy Gyöngyi gyöngyfűző népi iparművész

A nap további részében gyakorlati tervező munka és konzultáció folyt a helyszínen felmerült kérdések kapcsán.

 • november 25-én szövő szakmai műhelynapra került sor, melynek helyszíne a szekszárdi Babits Mihály Kulturális Központ Remete terme volt. Előadóink Lőrincz Etel textiltervező iparművész és Komjáthi Tamásné Király Zsiga-díjas kéziszövő népi iparművész voltak. Az előadásokat gyakorlati tervezőmunka követte, ahol a résztvevők elkészíthették egy gyapjúszőnyeg minta- és színtervét.
 • december 2-án hímző szakmai műhelynapot tartottunk, és előadást hallgattunk meg Fuksz Mártától a Wosinsky Mór Megyei Múzeum néprajzos muzeológusától azokról a párhuzamokról, amelyek felfedezhetőek a sárközi színes hímzés és az új koszovói hímzések szerkesztésmódjáról, motívumkincséről, színvilágáról. A második előadást Nagy Brigitta hímző tartotta a sárközi hímzések kialakulásáról, fajtáiról. Délután gyakorlati tervező és öltéstechnikai munka várt a résztvevőkre.
 • december 16-án zárult a szakmai műhelynap sorozat a sárközi viselet, annak elemei kapcsán. Meghívott előadónk volt Dr. Nagy Janka Teodóra phd. tanszékvezető egyetemi tanár, néprajzkutató, aki a sárközi viseletkultúra kialakulásáról, annak történelmi évszámokhoz, gazdálkodás módjának változásához köthető változásairól beszélt. Katrics Krisztina, az egri Örökség Alkotóműhely Ruházati Kft ügyvezetője, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Kézműipari alelnöke az Alkotóműhely elindításáról, kezdeti gondjairól, majd egy nyereségesen működő vállalkozássá válásáról beszélt annak tükrében, hogy alapelvük a népművészeti motívumok mai ruhákon való alkalmazása.

A délutáni gyakorlati munka során különböző anyagok, szabásminták díszíthetősége volt a téma középpontban a sárközi motívumok felhasználásának lehetőségei.

 • A Tolna Megyei Népművészeti Egyesület november hónapban két megyében végezte el a Nemzeti Művelődési Intézet által koordinált Kulturális közfoglalkoztatottak népi kézműves oktatását. Tolna megyében Szekszárdon, Bonyhádon, Dombóváron, Simontornyán, Somogy megyében Kaposváron két helyszínen, Marcaliban és Fonyódon folytak a képzések szövés, hímzés, bőrművesség és gyöngyfűzés tematikában. Az oktatást Komjáthi Tamásné kéziszövő népi iparművész, Decsi-Kiss Mária gyöngyfűző népi iparművész, Könyvné Szabó Éva bőrműves népi iparművész, Sáfrány Mária és Nagy Brigitta hímzők végezték.

 

 

 

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET