Tojásdíszítők Egyesülete

Tojásdíszítők Egyesülete

Fekete Ildikó a Tojásdíszítők Egyesülete újonnan megválasztott elnöke

A Tojásdíszítők Egyesülete 2018. január 20-án, Budapesten tartotta meg évi rendes közgyűlését, ahol elfogadásra került a 2017. évi szakmai és pénzügyi beszámoló, valamint  a 2018. évi szakmai programterv is.

A közgyűlésen jelentette be Mosonyi Csabáné Éva, hogy alapító tagként és az egyesület megálmodójaként és létrehozójaként – családi okokra hivatkozva – lemond az egyesület elnöki pozíciójáról. Döntését a jelenlévők tudomásul vették és megköszönték 2014. év óta tartó töretlen és lelkes szakmai munkáját.

A 2/2018.01.20. sz. határozattal a jelenlevők egyhangúlag, nyílt szavazással elfogadták a Tojásdíszítők Egyesülete új elnökének 2018. 01.20. naptól Fekete Ildikót.

Az új elnöknek gratulálunk és sikeres munkát kívánunk!

A közgyűlés zárása után szakmai konzultációval folytatódott a szombati nap. Alkotótársaink egymásnak mutatták be jól bevált tojásírási, festési praktikáikat, valamint kértek tanácsot adott tojásdíszítési szakterületük vonatkozásában.

Kárpát-medence hímes tojásai a ljubljanai Szlovén Néprajzi Múzeumban

Hímes tojás kiállítás nyílt 2018. márciusában a ljubljanai Szlovén Néprajzi Múzeumban, ahol a Tojásdíszítők Egyesületének tagjai is bemutatkozhattak alkotásaikkal.

Ezúton is köszönjük a szervezőknek, résztvevőknek a lehetőséget és további sikeres munkát kívánunk!

Egy tojásfestő Sanghajban – Sikeresen mutatkoztak be a magyar iparművészek a BudapestFESZT rendezvényen  Kínában

Egyesületünk tagja, Bereczné Lázár Nóra tojásfestő Magyarország Sanghaji Főkonzulátusa meghívására és vendégeként, a NESZ segítő közreműködésével a BudapestFESZT rendezvénysorozat keretében mutatkozhatott be Sanghajban, március végén. A 4 napos rendezvényen a tojásfestő népviseletben tartott kézműves foglalkozást és mesterség bemutatót az érdeklődőknek, a helyi média nagy érdeklődése mellett. A kínai, valamint a világ minden tájáról érkező turisták a hagyományos méhviaszolt tojásírást próbálhatták ki kesice segítségével.

Bakó Ildikó takácsi népi iparművész kiállítása nyílt a pápai Jókai Mór Városi Könyvtárban

A Tojásdíszítők Egyesülete tagjának, Bakó Ildikó népi iparművésznek, a Magyar Kultúra Lovagjának nyílt önálló kiállítása Pápán, a Jókai Mór Városi Könyvtárban 2018. március 20-án.

A dunántúli karcolt és írott hímes tojások tárlatát S. Dr. Lackovits Emőke néprajzkutató-főmuzeológus, ny. múzeumi főtanácsos nyitotta meg.

Közreműködött a kétszeres Arany-páva díjas takácsi Kenderszer Népdalkör és a Szenior Vadvirág Néptánccsoport.

Alkotótársunknak ezúton is gratulálunk és további sikeres alkotómunkát kívánunk!

Simon Katalin 4 alkotótárssal mutatkozik be a Keszthelyi Népművészeti Alkotóházban

A Tojásdíszítők Egyesülete tagjának, Simon Katalinnak nyílt közös hímes tojás kiállítása Bicsérdiné Bujtor Katalin, Csízy Istvánné, Kovács Zoltánné és Mármarosi Mária alkotókkal a Keszthelyi Népművészeti Alkotóházban 2018. március 24-én.

A Zala Megye Népművészetéért Alapítvány szervezésében megvalósuló kiállítás 2018. május 6-ig várja az érdeklődőket Keszthelyen.

„Ősi jelek újraírva” – Fekete Ildikó önálló kiállítása a budapesti Duna Palotában

Egyesületi elnökünk, Fekete Ildikó népi iparművész, a Népművészet Ifjú Mestere önálló kiállítása nyílt “Ősi jelek újraírva” címmel 2018. március 30-án Budapesten, a Duna Palotában. 
A Budapesti Tavaszi Fesztivállal közös program részeként a tárlat 2018. április 29-ig várja az érdeklődőket!

Mosonyi Éva előadása a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben

Mosonyi Éva tojásíró népi iparművész Tojásíró műhelyt tartott 2018. március 31-én 15-17 óráig Pécsett, a Zsolnay Kulturális Negyedben. 

Gereblyés, tulipántos, forgórózsás, kakastarajas… ezek a minták kerülhetnek a hímes tojásra. Úgy írjuk meg viasszal, írókával, mint nagyanyáink tették. Tanuld meg te is.

A legkisebbek is hagyományos hímes tojást írtak Mosonyi Éva vezetésével Pécsett

Mosonyi Éva népi iparművész, egyesületünk alapító tagja segítségével tojást írtak 2018. március 22-én  lányok, fiúk, még a tanár bácsi is a Csorba Győző Könyvtár Körbirodalom Gyermekkönyvtárában. Levelek, virágok, kakastaréj került a kifújt tojáshéjakra hagyományos technikával: viasszal-írókával. Az elkészült munkákból tojáskiállítás is nyílt!

Nagy érdeklődés mellett idén is elindult az akkreditált tojásfestő tanfolyam a Hagyományok Háza szervezésében

A Hagyományok Háza és a szervezők, közreműködők régi álma valósult meg, amikor 2017-ben sikeresen elindult a Ház akkreditált tojásfestő tanfolyama. A hallgatókat Bereczné Lázár Nóra  népi iparművész, a Népművészet Ifjú Mestere, népi játszóházvezető oktatta hétről hétre a tojásfestés rejtelmeire.

A nagy érdeklődésre tekintettel a speciális képzés idén is sikeresen elindult. A szakember vezetésével néprajzi alapismereteket, a néprajzi gyűjtés technikáit, az egyes tojásfestési és díszítési eljárásokat tanulják meg a hallgatók.

A 30 órás akkreditált képzés május elejéig tart és egy közös kiállítás bemutatásával zárul majd.

Tojásírók sikeres bemutatkozása a Vörösmarty téren

A Tavaszi Fesztivál keretében idén is megrendezésre került a Tavaszi Vásár, a budapesti Vörösmarty Téren.                          

Az ott résztvevő kézművesek minden hétvégén Nyitott Műhely programban mutathatták be szakmájukat.

Húsvét előtti hétvégén az alábbi tojásdíszítők kaphattak színes bemutatkozási lehetőséget:

Balogh Ildikó-karcolás                      

Báling Aranka-írókázás

Berszánné Román Erzsébet-karcolás

Dürvángerné Gál Magdolna-csipkézés

Perjés Zsuzsa-patkolás

Rózsa Györgyné Terike-írókázás

A rossz idő ellenére nagy volt az érdeklődés, a hazai és külföldi vendégek előtt sikeresen bemutatkoztak tojásdíszítőink.

Köszönöm minden résztvevőnek és segítőnek, hogy munkájával hozzájárult a közös sikerhez.

Tartalmas munkával telt Bakó Ildikó egyesületi tagunk Húsvéti időszaka is

  1. március 25-én Győrben a Generációk Házában tojásírásra tanított közel 150 főt: óvodásoktól nagymamákig 180 tojást díszítettek az érdeklődők.

Pápán  március 27-én a Fáy óvodában 60 fő részvételével írták és festették a hímes tojásokat, míg márc. 28-án az QSI Nemzetközi Iskolában külföldi gyerekekkel – közel 80 fővel – tojást írt és festett Ildikó.

Pápán március 29-én az Erzsébetvárosi Óvodában családi délelőtt keretében óvodás, iskolás gyerekek, szülők és nagyszülők vettek részt a tojásíráson és festésen.

Balatonakali Művelődési Házban március 29-én a Húsvétváró programon pedig közel 25 fő tanulta meg a tojásírást.Takácsiban a Művelődési Házban március 30-án írott és karcolt tojást készítettek a gyerekek és felnőttek.

Majd ugyancsak Takácsiban április 7-én ’Az Alkotóházak nyitott hétvégéjén’ a Műhelygalériában az érdeklődők megtekinthették Ildikó hímes tojás kiállítását és mesterség bemutatóját, valamint kipróbálhatták a tojásírást és karcolást.

A Habakukk ovisok is megtanultak tojást írni!

A Habakukk alapítványi Óvoda felkérésére egyesületi tagunk, Marton Emőke tartott sikeres tojásfestő napot az óvodások körében még Húsvét előtt. A nap folyamán gyönyörű alkotások születtek, folyamatosan és fegyelmezetten dolgoztak Emőkével a gyerekek és az óvónénik!

Tojásdíszítők foglalták el a diósgyőri várat Húsvétkor!

Eleget téve  a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit  Kft.  meghívásának, a Diósgyőri várban  megrendezett húsvéti programsorozat keretében  egyesületünk tagjai: Hodnik Boglárka és Ferenczi Éva Mária patkolt tojáskiállítást és mesterség bemutatót tartott nagy érdeklődés mellett Húsvétvasárnap és Húsvéthétfőn.

Rózsa Györgyné húsvéti tojáskiállítása Óbudán

Egyesületi tagunk: dr. Rózsa Györgyné  húsvéti tojáskiállítása nyílt az óbudai Kolosy téri Civil házban. A tárlat 2018. április 5-ig várta az érdeklődőket.

Mosonyi Éva iparművész húsvéti programjai

Mosonyi Éva népi iparművész ismeretterjesztő előadást tartott a Zsolnay Kulturális Negyedben a Varázserejű hímes tojásról 2018. március 31-én.

A vetítettképes előadáson bepillanthattunk a húsvéti tojás titkaiba. Miért és hogyan díszítjük a hímes tojásokat, mit jelentenek az egyes tojáshímek, és milyen népszokások főszereplője a hímes tojás. 

Mosonyi Éva hímes tojásai és mail art projektje címmel kiállítás volt látható 2018. március 31- április 15-ig Pécsett, a Zsolnay Kulturális Negyedben. 

Az öt évtizede alkotó művész időutazásra hívta a mini tárlat látogatóit. A tárlókban láthatjuk a Kárpát-medence legjellegzetesebb hímes tojásait, és megmutatja a továbblépés lehetőségeit is, a modern díszített tojásokat. A tablókon a Mail Art Egg projekt eredményeként a világ számos pontjáról érkezett tojásos borítékjai láthatóak.

Mosonyi Éva népi iparművész tojásíró rendkívüli hímes tojás installációval köszöntötte a húsvétot Budapesten, a Mátyás templomban. Keresztet formáztak a csak piros színű, ám különböző mintájú tojások. A piros szín jelképezte Krisztus kiontott vérét, a kereszt alak a kereszthalálát. Rengeteg turista csodálta, fotózta a Szent Kereszt kápolnát a majd 1500 hímes tojással.

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET