Régi-ritka Mesterségek Szakmai Bizottsága 

  • RÉGI RITKA MESTERSÉGEK IV. Országos Találkozója

A NESZ Régi Ritka Mesterségek Szakmai Bizottsága kétévente hívja össze színes csapatát, hogy értékes előadásokat hallgasson, új információkra tegyen szert, egymás jó példáiból tanulhasson, és egyáltalán, hogy az alkotók megismerhessék egymást.
Így volt ez idén is. Találkozónkat 2022. április 29-án, a pompás dinnyési Templomkert és Hagyományőrző Központban tartottuk.
Sokunk számára jelentettek újdonságot a néprajzkutató és a néprajzos-ügyvéd gondolatai, de a Könyvkötők Országos Egyesületének elnökasszonya is meglepő részletekkel szolgált. A papírmerítés rövid történeti áttekintéséről is ízelítőt kaptunk. A sokak számára ismerős, kézműves házaspár pedig hihetetlenül izgalmas – a pandémia okozta- vívódásaikba, majd sikereikbe avatott be bennünket. Az ő példájuk sokunknak javára válhat!
Előadóink voltak:
-Dr. Lukács László: A mesterségekre utaló árulkodó utcanevek a Palotavárosban
-Dr. Gelencsér József: Drótosok és szitakötők Székesfehérváron
-Mórocz Istvánné: A könyvkötészet szépségei
-Fehér Csaba- Korcz Judit: Mitől népszerű a sütődiszkosz?
-Vincze Mátyás: A papírmerítés, mint vállalkozás

A konferencia után – szinte már-már elvárt-, hogy különleges kiállítással lepjük meg a résztvevőket. Ezúttal Páll Etelka, növényi festő és Kozma Ilona, kosárfonó ÁRNYALATOK című tárlatát láthattuk, mely varázslatos színpompával mutatta meg, miként lehet egy cserje vesszejét fölhasználni különböző időszakokban úgy, hogy más-más színvilágot kapjunk, miközben éppen e cserje levelét, kérgét, gyökerét a gyapjú festésére is fölhasználhatjuk. A szakmai méltatást Kemendi Ágnestől, a növényi festés hazai nagyasszonyától, a megnyitó gondolatokat Iancu Laura, néprajzkutatótól, az MTA Néprajzi Kutatóintézetének munkatársától, költőtől kaptuk.

Az esti értékes beszélgetés ismét izgalmas volt, hiszen a Velence-tó közvetlen partján, a barátságosan totyogó kacsák közelében zajlott, ahol egy furulya, és némi anekdotázás is előkerült.
A másnapi -szintén szokásos gyakorlatias napunk – az Agárdi Hal-, Vad-, Pálinka- és Borfesztiválra csatlakozott rá, melynek során a témához kötődő mesterségbemutatókkal, foglalkozásokkal készültünk.

A találkozónkon kékfestőink közül senki sem tudott részt venni, hiszen velünk egyidőben zajlott az ausztriai Gutauban Közép-európai szakmai programjuk.
A dinnyési, agárdi programok igazán jól sikerültek, melyhez a vendéglátó M-ART Egyesület is hozzájárult. Köszönet érte!

Ament Éva

elnök

  • Gutaui kékfestő vásár

Május 1-én, a Régi Ritka Mesterségek szakmacsoportjának kékfestői az ausztriai Gutauban vettek részt az UNESCO Kulturális Világörökség Reprezentatív Listájára felkerült országok kékfestőivel közösen egy már 20. alkalommal megrendezésre kerülő kékfestő vásáron.

A résztvevőknek a vásárt megelőző napon egy közös vacsorát szerveztek, ahol a helyi polgármester köszöntője után jókedvű szakmai, baráti beszélgetések zajlottak. Másnap a kitűnően szervezett vásár után szintén közös értékelés volt a program folyamatos javítása érdekében. Idén még egy kezdeményezés is színezte ezt az estét, Nagynyárád polgármesterének javaslatát tolmácsolhattam, miszerint Partnerkapcsolati szerződés előkészítését indítványoztuk a két település között, és ha sikerül, akkor a Nagynyárádi Kékfestő Fesztiválon július 30-án ez meg is köttetik. Néhány fotóval illusztráljuk a hangulatot és a látványt.

Sárdi János, kékfestő népi iparművész