Fazekas Szakmai Bizottság

Harmincnál is több, jelenlegi és volt tanítványa meglepetés bulin búcsúztatta nyugdíjba vonulása alkalmából Fazekas Ferencet a Népművészet Mesterét, a BSZC Nádudvari Népi Kézműves Szakközépiskola és Kollégiuma szakoktatóját.

Népi- és Kézműves Játékkészítő Szakmai Bizottság

  • Játékos elődeink – elődeink játékai – Konferencia a Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhelyben

2020. február 15-én Kecskeméten a Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhelyben lezajlott a “Játékos elődeink – elődeink játékai” konferencia.

Jó volt ennyi oldalról megvilágítva látni, egy-egy család számára mit jelentett a játékkészítés.

Kitlinger Kálmán drótműves mester a drótosok világába kalauzolt el bennünket.

Ezt követte Vidák Anna és kislánya Hanna, akik már második/harmadik generációként nőnek bele és folytatják szüleik Mari Nagy és Vidák István Vidák munkáját. Előadásukban ismertették a régi-új “Játékok vízparti növényekből” című most megjelent könyvüket, ami először negyven éve jelent meg, és most kibővítve, új képekkel az ő közreműködésükkel készült el. Nemcsak a könyvről volt szó, hanem láthattuk, mit jelent egy ilyen családi indíttatás, hogyan adódik át a tudás szinte észrevétlenül, játékkal a fiatalabb nemzedéknek.

Kalmár Ágnes előadásából megismerhettük a Mátraverebély-Szentkúton élő Sándor Gyula családját, akik számára a család megélhetését biztosította a búcsús játékok készítése.

Fári Irén a Szegedi Móra Ferenc Múzeum nyugalmazott főmuzeológusa a szegedi Nívó szövetkezet maci gyárát mutatta be, az 1950-es évektől a rendszerváltás utáni megszűnéséig. Egy kis családi üzemből fejlődött ki a komoly létszámot foglalkoztató gyár, amely nagy tételben külföldre, és hazai piacra gyártotta a nagyon jó minőségű macikat. Fári Irén a gyár iratai és a vezetőkkel készített interjúk alapján dolgozta fel a Nívó szövetkezet történetét.

Egészen más utat járt be a Nádas László Antoni Rozi iparművész házaspár, akik az Iparművészeti Főiskola elvégzése óta játékkészítéssel, formatervezéssel foglalkoznak. Munkásságukat, az ebből kinőtt ABN stúdiót fiúk, Nádas Gergely mutatta be, aki folytatja a családi vállalkozást. A konferencia végén Nádas László szavai meghatóak, és egyben iránymutatóak voltak. Antoni Rozinak nincs szüksége szavakra, ő a tárgyaival tanít: lényeglátást, harmóniát, humort, szakmai elkötelezettséget. Nagy öröm volt számunkra, hogy Rozikát ebben a körben felköszönthettük születésnapja alkalmából.

És ráadásul bónuszként Ágnes Kalmár tárlatvezetése a múzeumban, amiből kiderült, hogy itt minden tárgynak története van, és ezeket most meg is hallgathattuk.

Az esemény a Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület, a Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely, és a NESZ Játék Szakmai Bizottsága szervezésében jött létre, az NKA támogatásával.

Régi-ritka Mesterségek Szakmai Bizottsága

  • Régi, ritka mesterségek Országos Találkozója – felhívás

Idén már harmadik alkalommal rendezzük meg a Régi Ritka Mesterségek Országos Találkozóját, melynek helyszíne most is Cegléd, Művelődési Ház. A kétnapos program első napján szakmai konferenciát szervezünk, melynek előadói:

– V. Szathmáry Ibolya: Összefoglaló az elmúlt két év e témát érintő zsűrizéssel kapcsolatos továbblépéseiről

-Gyura Sándor: A régi, ritka mesterségek emlékei a Kossuth Múzeum gyűjteményében

-Gazdagné Edelényi Dóra: Csomagolástechnikai tanácsok kézműveseknek

-Nagy Zsolt: Elkészíteni könnyű, de hogy adjam el? – ötletek a termékmenedzsertől

-Igyartó Gabriella és Pongrácz Zoltán: Termékmegújítás a kézművességben

-Bíró Bertold: Hagyomány, alázat, könyvkötés, avagy a közös nevező

Bemutatkozó kézművesek:

Vígh Krisztina, bútorfestő

Czira László Pál és Zsigovics József, ifjú kőfaragók

Szathmári Ferenc, seprűkötő és még sokan mások

A programot Sápi Jánosné: Menyegző – a mirtusz virágai című csodálatos menyasszonyi-koszorú kiállítása koronázza (helyszín Városi Galéria, Cegléd)

Másnap A Régi Idők Piaczterén mutatkoznak be kézműveseink, de játszóházakkal, meglepetésekkel is várjuk látogatóinkat.

Kérem a tagszervezetek vezetőit, a programot továbbítsák tagjaiknak, és jelezzék, ha két éve új régi, ritka mesterséggel bíró taggal bővült egyesületük. Szeretnénk, ha lehetőség szerint minden e szakmacsoporthoz tartozó alkotóval kapcsolatban lennénk! Fontosnak tartjuk továbbá, hogy a kézművesség bennünket érintő sikereit, de nehézségeit is megosszuk egymással, s lehetőség szerint megoldást is keressünk rá.

A NESZ régi ritka mesterségei: papírmerítők és könyvkötők, csempe-cserépkályhakészítők és kemenceépítők, kékfestők, bútorfestők, ikon-, üveg- és porcelánfestők, valamint az igazi “fehér hollók”: kötélverők, halászháló-kötők, gyertyakészítők, szappankészítők, kádárok, pintérek, rézművesek, szitakötők, kefekötők, seprűkötők, kőfaragók, pártakészítők, csizmadiák, kalaposok, pipakészítők és pipafaragók, hintókészítők.

A program ideje: 2020. április 30-május 1.

Helyszíne: Cegléd, Művelődési Ház, Cegléd, Kossuth tér 5./A., illetve Eötvös tér

Szállás: Dózsa György Kollégium

Étkezés: szendvicsebéd, meleg vacsora, másnap meleg ebéd

Vásár helypénz: nincs, de árusítani kizárólag favázas sátorban, korabeli vagy népies viseletben!

Részvételi díj: 2000.-/2 nap             

Konferencia: ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

Jelentkezni lehet: kiss.zsuzsanna.997@gmail.com vagy ament.eva28@gmail.com

Szeretettel várjuk érdeklődőinket!