Szakmai Bizottságok eseményei

Szakmai Bizottságok eseményei

Fazekas Ferenc – Fazekas Szakmai Bizottság

Szülőföldünk alapítványi est

November 10-én a Szülőföldünk Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány 19. éves fennállása alkalmából nyílt meg Fazekas Lajos (1918-1998) fazekas, a Népművészet Mesterének emlékkiállítása a helyi művelődési központban. A Holtunkig tanulunk, és fiaink folytatják című tárlaton Dr.Takácsné Baranyai Etelka kuratóriumi elnök külön köszöntötte Béres Zsuzsát és családját. Dr. Béres András etnográfus 1965-ben írt kötete a nádudvari fekete kerámiáról és a Fazekas családról, melyet a család tagjai és a leendő fazekasok azóta is ritka nagy becsben tartanak. A Földművelésügyi Minisztérium Nemzetközi és Kárpát-medencei Kapcsolatok Főosztályának vezetője, Dr. Torda Márta is megtisztelte jelenlétével a kiállítást. Báder Miklósné a család jó ismerőjeként az életrajzi adatok és a mesterre oly jellemző edények ismertetése mellett személyes kötődéseiről is szólt. Erre az alkalomra készítette Kő Pál Kossuth-díjas szobrász, a Nemzet Művésze terrakotta portréját id. Fazekas Lajosról; egyben mesélt az alkotás folyamatáról. Megható pillanatként a család tagjai és az ország több tájegységéről megjelent fazekasok forgatták meg az ősi korongot, jelképezve, hogy a Fazekas család és a magyar népi fazekasság alkotókedve ne szakadjon meg, folytassák a mesterséget a fiatalok. Az alapítványi beszámoló után Beke Imre polgármester a Fazekas családot köszöntve, szívélyesen ajánlotta a nagyszámú publikum figyelmébe a településről nemrégiben készült filmet. Unikumként, a közönséget is meglepve került bejátszásra egy régi rádió felvétel, melyen id. Fazekas Lajos mesélt mesterségéről, arról, hogy mily öröm számára, hogy gyermekei is az évszázados családi hagyományt folytatják. Az est a Kökörcsin népzenei együttes és a Komádi Színjátszó Kompánia műsorával zárult.

A fotókat Komán Nagy Imre készítette

Ament Éva – Régi, Ritka Mesterségek Szakmai Bizottsága

Gaál Jánost 75. születésnapján köszöntötték a kortárs néprajzkutatók, kollégák, tanítványok, s ez alkalomból impozáns kiállítása nyílt “TÖRETLEN HITTEL” címmel a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban (I. kerület, Fő u. 6.). A kiállítás negyven év anyagát mutatja be, amely korántsem teljes. A bemutató kitér a kezdetekre, az üvegfestés, a bútorrestaurálás kezdeti lépéseire is. A legteljesebb azonban a szépséges kalotaszegi festett mennyezetek rekonstruálásában, melynek Gaál János igazi nagymestere. Méltó követője példaképének, a kor nagy festő-asztalosának, Umling Lőrincnek is!
A kiállítást Dr. Vargyas Gábor, néprajzkutató, MTA BTK Néprajztudományi Intézetének tudományos tanácsadója nyitotta meg. Ecsetelte Gaál János szépen ívelő szakmai életútját a vésnökségtől a Néprajzi Múzeum főrestaurátori posztjáig.
Gazdag, termékeny életút, melynek bemutatása igazán méltó a Magyar Kultúra Napjához.
A kiállítás március 9-ig tekinthető meg.
Gaál János, minden barátod, tanítványod nevében köszöntelek! Isten éltessen! Kívánom, hogy még sok hasonló csodával örvendeztess meg bennünket!
(A fotókat Demény Szabó Mónikának köszönhetjük)

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET