Szakmai Bizottságok eseményei

Szakmai Bizottságok eseményei

Félegyházi Józsefné – Csipkekészítő Szakmai Bizottság
 • Csipkekészítők VIII. Nemzetközi Találkozója

2018. október 5-6-7-én volt a Csipkekészítők VIII. Nemzetközi Találkozója Nagykállóban. Most is 100-nál több csipkés vendég érkezett a rendezvényre. Határon túlról is voltak: Lengyelországból és Szlovákiából. Három napon át előadásokat hallgattak, különféle csipketechnikákat tanultak, és volt egy látogatás a kállósemjéni Kállay Kúriába. A NESZ Csipke Szakmai bizottsága által létrehozott Mátray Magdolna emlékdíjat itt adták át először. A díjat Páll Miklósné, a Nesz elnöke és Dr. Mátray Árpád adták át. Nagy Vincéné a Népművészet Mestere volt a díjazott.
Az idén is írtunk ki pályázatot a csipkéseknek. A „Csipkés női blúz” a felnőttek, a „lepkék”, az ifjúsági korosztály (15 év alatt) fantáziáját mozgatták meg.
Díjazottak a következők: I. helyezettek: Dr. Tóthné Kőrösi Zsófia, Nemes Viola, Tóth Károlyné
II. helyezettek: Jófejű Kinga, Kocsisné Tündik Tünde, Véghné Lőrincz Ágnes
III. helyezettek: Buka Csabáné, Grazyna Tokár, Vetési Edit
Különdíjasok: Ábelné MolnárMária, Makai Pálné, Vetési Edit
Közönségdíjas lett: Jófejű Kinga
Az ifjúsági kategóriában két első helyezett lett: Kocsis Kiara és Svorcz Bernadett.
Mindenki nagyon jól érezte magát, úgy búcsúztak a vendégek, hogy két év múlva megint szeretnének Nagykállóba jönni.
Az alábbi képek, ha nem is teljességgel, de bepillantást engednek a rendezvény és a kiállítás hangulatába.

Bocsi Éva – Viseletkészítő Szakmai Bizottság
 • 2018. október 6-án nyílt meg Kolumbán Zsuzsa népviseleti babakészítő, Népi iparművész a Népművészet Mestere gyönyörú babáinak kiállítása Budapesten, az Orlay utca 2/b sz. alatt.
  A nagy számú megjelentet Dr. Györgyi Erzsébet üdvözölte, a kiállítást Dr. Boros Marietta nyitotta meg.
  Azután kétnapos konzultáció vette kezdetét a Róza baba készítők számára.
  Nagy sikere volt az első programpontnak, amikor a kazári népviseletben megjelent Bocsi Éva népviseleti babakészítő, Népi iparművész, aki beöltöztette a magával hozott népviseleti ruhákba Paray Júlia Gyöngyi népviseleti babakészítő, Népi iparművészt kazári népviseletbe.
  Közben sok hasznos információt kaptak az érdeklődők a ruhadarabokről és az öltözködési szokásokról.
  Ezután neves előadók következtek, akik méltatták a népviseletes babakészítést. Többek között a Néprajzi Múzeumból Lackner Mónika, Szojka Emese, az MMA-tag Kósa Klára keramikus művész, a Népművészet Mestere.
  Kolumban Zsuzsa a népviseletes babakészítés fő szabályait ismertette, Molnárné Riskó Erzsébet népviseleti babakészítő, Népi iparművész szintén sok jó tanáccsal látta el a résztvevőket annak érdekében, hogy minél szebb babák kerüljenek ki az alkotók kezei közül.
Bárány Mara – Szálasanyag Szakmai Bizottság
 • 2018 ősz szálasanyag találkozók

– Bihari Népművészeti Egyesület szervezésében és alkotóházában került megrendezésre szeptemberben az a találkozó, amelynek a szálasanyagok felhasználásának lehetőségei volt a központi témája.  A 4 napos rendezvényen hallgathattak előadásokat a Dél- Alföldi, és Érmelléki szálasanyag mesterségek múltjáról, jelenéről. Bemutatókon ismerhették meg hogyan kötik a sás ülőkéjű széket, ahogyan a margittai Heczi család készíti, valamint a gyékényszakajtót André Sándor biharnagybajomi mestertől. Lehetőség nyílt mesterek segítségével tárgykészítésre is. Készültek vesszőkosarak, csuhéalátétek, és ékszerek. Meghívott előadók, mesterek voltak: F. Tóth Mária, Szatmári Ferenc, Legeza Márta, Fekete Sándorné, Bárány Mara. A gazdag program folytatását várjuk jövőre is!

– A hagyományos tiszaalpári kosaras találkozó jó híre idén más mesterségek alkotóit is vonzotta. A rendezvényen bemutatkozott a nemezes Csereményi Boglárka, Csordás Kati népviseleti ruháival, Berei Andrea szőnyegeivel, valamint a helyi kézimunka szakkör.

A kosárfonók színe-java megjelent a találkozón. a teljesség igénye nélkül néhány név: Pados Zoltán, Bene Ágostonné,Kozma  Ilona,a Gergely család, a találkozó „atyja” Kanalas János kosárfonók. Csáki Ildikó szalmafonó, Kovács Tibor gyékényes, Bencsik Márta lányával, Boldizsár Tímeával csuhéfonók. Nemes gesztus az alkotóktól, hogy a helyben készült kosarakat az alpári óvodának ajándékozták. Idén a kicsiket nemezjátékokkal, szalmadíszekkel és vessző bábparavánnal is megörvendeztették.

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET