Szakmai Bizottságok eseményei

Szakmai Bizottságok eseményei

Bárány Mara – Szálasanyag Szakmai Bizottság

 • Idén 20. alkalommal került megrendezésre a Bihari Népművészeti Egyesület országos Felnőtt Csuhéfonó és Kézműves Alkotótábora.
  A táborban sok a visszajáró pedagógus, óvónő, érdeklődő. Az egy hetes program jelentős részében a résztvevők a szálasanyagok felhasználásának lehetőségeivel ismerkedtek.
  Mesterek voltak: Fekete Sándorné Margitka (gyékény, csuhé munkák), Pelbártné Zöld Klára (szalmamunkák), Szatmári Ferenc és Ferencné (seprűkötés, vesszőfonás)
  A tábor lakói ellátogattak Sárrétudvariba is, ahol Madarné Szőke Erzsébet édesanyjával tartott csuhébemutatót. A közeli Biharnagybajomban egy gyékényfonó műhelyt és a Szűcs Sándor Múzeumot is megtekintették.
 • Nagypallban a Régi Mesterségeket Felelevenítő Egyesület idén avatott alkotóházában került megrendezésre a „Székkötés Alapjai”nevű felnőtteknek meghirdetett tábor.
  A szervezőket az a nemes cél vezérelte, hogy ezt a ma már ritkaságszámba menő mesterséget újratanítsa, népszerűsítse. Négyes Tímea székkötő mester vezette táborra 15 érdeklődő jelentkezését fogadták el. Egy hét alatt belekóstolhattak a gyékény a sás és a csuhé megmunkálásának fogásaiba, fortélyaiba, elkészíthettek egy növénnyel befont ülőkéjű széket.
  A munka mellett jutott idő kirándulásra is. A közeli Zengővárkonyban a Szalma-Kincs-Tár kiállítását, és a Tojásmúzeumot tekintették meg. Ellátogattak Rockenbauer Pál sírjához is.
  Angster Mária és Tóth István Zsolt érdekes botanikai előadást tartottak a táborlakóknak. Majd az egyesület elnök asszonya Bérczes Boldizsárné Erzsike és családja vendégszeretetét élvezve töltöttek el egy hangulatos délutánt.
  A jól sikerült, eredményesen eltöltött hét után mindenki várja a jövő évi folytatást. 

Berzeviczy-Fehér Jánosné – Viseletkészítő Szakmai Bizottság

Gyönyörűné Erdei Judit népi iparművész immár harmadik alkalommal vett részt Szatmárnémetiben a Borókagyökér Egyesület színvonalas kézműves táborában 2018. június 22-28 között.
Az egyesület célja a magyar népművészet, a hagyományok megőrzése és továbbadása. Több mint ötven felnőtt és gyermek nemezelt, font vesszőt, tűzzománcozhatott, agyagozhatott, bútort festhetett, bőrözhetett, drót ékszert készíthetett, faraghatott, készíthetett kovácsoltvas tárgyakat és szűrrátétezhetett.
A kézműves tábor résztvevői a szűrrátét készítését nagyon szerették, megkedvelték és komolyan érdeklődtek ez iránt a mesterség iránt.
Készítettek tűpárnától erszényen keresztül hátizsákig igen sokféle tárgyat.
Nagy élmény volt a lelkes fiatalok között lenni!

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET