Szakmai Bizottságok eseményei

Szakmai Bizottságok eseményei

Félegyházi Józsefné – Csipkekészítő Szakmai Bizottság

Elkészült a részletes programja a CSIPKEKÉSZÍTŐK VIII. NEMZETKÖZI TALÁLKOZÓJÁNAK. Mindenkit szeretettel várunk 2018. október 5-6-7.én. Gyertek, és töltsünk el együtt egy kellemes, csipkés hétvégét Nagykállóban.

Pályázati felhívás

Pályázati adatlap

Jelentkezési lap

Részletes programterv

Kiss Szilvia – Csipkekészítő Szakmai Bizottság

A Csipke Szakmai Bizottság Mátray Magdolna születésének 70. évfordulójára egy játékra hívja azokat a csipkekészítőket, akik szeretik a nem szokványos megoldásokat!

Felhívásunk célja, hogy ismertebbé tegyük a csipkekészítést Magyarországon.

Mit kell tenned?

Küldj egy olyan fotót az extremcsipkek@gmail.com címre, ami azt bizonyítja, hogy extrém helyen csipkéztél. A fotón lehet egy, vagy több csipkés.
Fontos, hogy a fotókon szereplő emberek felvállalják azt, hogy róluk ez a kép megjelenhet, akár a médiában is. Ezért a fotó beküldője a felelős. A beküldő lemond mindennemű jogdíjról.
A képeket jpeg formátumban kérjük.
A fotóval együtt kérjük a pontos helyszín megjelölését, kép készítőjének nevét, elérhetőségét.
A levél tartalmazza azt a mondatot, hogy: hozzájárulok a kép megjelenéséhez!
A képek folyamatosan küldhetőek!

Ament Éva – Régi Ritka Mesterségek Szakmai Bizottsága

Évekkel ezelőtt megfogalmazódott a Népművészeti Egyesületek Szövetségének Régi Ritka Mesterségek Szakmai Bizottságában, hogy szakmacsoportunkat csak akkor tudjuk megfelelően képviselni, akkor tudunk igazán együtt dolgozni, ha ismerjük egymást. 29 mesterséget képviselünk és sokszínűségünkből adódóan munkánk is, gondjaink is változatosak.
Ebből adódóan kétévente országos találkozót szervezünk, melynek keretében a konferencianapunkon szakmai előadásokkal segítjük a továbblépést, jó példákkal adunk ötleteket, miként tud egy elhivatott kézműves olyan vállalkozást működtetni, amely egy vagy több családnak is adhat munkát. Az előző találkozónkon fölmerültek olyan kérdések, melyek a zsűrizés lehetőségeit boncolgatják e területen. Röviden bemutatkozhatnak továbbá a Régi Ritka Mesterségek képviselői, beszélhetnek munkájukról, bemutathatják műhelyüket.
Így, az eddigi eredményes együttműködésből fakadóan- idén is Cegléden, a Művelődési Központban tartottuk találkozónkat.

Előadóink voltak:

Kékedi László helyett Landgráf Katalin: Az MMA új ösztöndíjpályázatáról
V. Szathmáry Ibolya: Felmerülő kérdések és lehetséges megoldások a régi ritka mesterségek zsűrizésével kapcsolatban
Dr. Viga Gyula: Vándorló tárgyak és technikák
Viszóczky Ilona: Múzeumi gyűjtemények, mint a kézműves hagyomány bázisai
Vincze László: A türelmes papír
Horgos Zsolt (kályhacsempekészítő, kemenceépítő): Sárkovács
Hotyek Attila és Hotyek Zita: Kádármesterség Erdőbényén

Bemutatkozó kézműveseink:

Kiss Árpádné, palást és paszománykészítő
Négyes Tímea, székfonó
Békés Mihály, pipafaragó
Sárdi János, kékfestő
Tóth János, paszománykészítő
Baranyai Erika Piros, szappanfőző
Dudás Ildikó, bútorfestő
Wilhelm Konrádné, tutyikészítő
Sápi Jánosné, koszorú és pártakészítő

Az egész napunkat átszőtte a rögtönzött kiállításunk, melyre minden résztvevő egy-egy jellemző alkotást hozott.
A konferencia zárásaként Landgráf Katalin megnyitotta Szegedi Anna és Ament Éva textilbaba és babaház kiállítását, melyen közel 50 babát és 40 babaszobát, babkonyhát láthattunk.
Ritkán adatik meg, hogy a kézművesek kötetlenül tudjanak egymással csoportosan is beszélgetni, hiszen kézműves vásáron rendszerint dolgozunk, most azonban némi hazai finomság mellett lehetőségünk volt rá.

Programunk második napján csatlakoztunk a Ceglédi Városi Napok keretén belül megrendezett Régi Idők Piacztere programhoz, melyen alkotóink mesterségbemutatókkal, játszóházakkal színesítették a rendezvényt.

Talán legfontosabb eredményként könyvelhetjük el, hogy a napokban készül egy beadvány a Népi Iparművészeti Tanácsadó Testület felé, melyben a zsűrizési lehetőségek régi ritkák felé történő nyitásáról szól. Céljainkat V. Szathmáry Ibolya is támogatja, és egyben segíti is.

A Régi Ritka Mesterségek II. Országos Találkozóját a Nemzeti Kulturális Alap, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Kézműves Tagozata és Cegléd Város Önkormányzata támogatta.

Bárány Mara – Szálasanyag Szakmai Bizottság

A Hagyományok Háza hirdette meg a XII. Országos Népi Mesterségek Művészete Pályázatot. A pályázat az olyan kevésbé kiemelt mesterségek művelőit szólítja meg, amelyek kívül rekedtek a hagyományos népi iparművészeti szakágakon, mint pl. a hímzés, szövés, fazekasság.

 A Csákányi Zoltán néprajzkutató szervezésében 3 évente megrendezett pályázatra 387 alkotás érkezett, amely százzal felülmúlta a három évvel ezelőtti anyagot. Szálasanyag tekintetében is kiváló pályaművek érkeztek. Kiemelném Kanyó Alfonzné finom megmunkálású csuhé táskáit és kosarait, Dékány Szabó Ildikó szépen mintázott piaci csuhészatyrát. A vesszővel dolgozók közül Bene Ágostonné Ircsi anyaghasználatban, és mintázásban egyedi demizsonját, Gergely Ramóna kiváló minőségű húzott kosarait, Németné Kozma Ilona színes vesszőkosarait. A zsűri tetszését mégis legjobban Négyes Tímea a különleges modern mintázatú, és színezésű székbekötéseivel érte el, amelyre II díjat kapott. Az alkotásokból rendezett kiállítás, amelyen bőrmunkák, ékszerek, bútor, késes, kékfestő, nemez, szűcsmunka, vert csipke, stb. munkák is láthatók, a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum Fő utcai kiállítótermében június 30-ig látogatható./1011 Budapest, Fő u. 6./

„Egy gyékényen árulunk” programsorozatában a Hagyományok Háza meghívására Anne Mette Hjornholm dániai kosárfonótól tanulhattak a tapasztaltabb kosaras mesterek május 13-14-és a nagy érdeklődésre tekintettel 15.-i pótnapon is. A különleges, formájukban és technikájukban is változatos fonatok híres mesterétől a katalán fenékre font kosarak változatait és a random kosár fonását sajátíthatták el kitűnő dán alapanyagból az érdeklődők.

A Közép Dunántúli Szakkörök Szakmai Találkozóját Május 19.-én rendezték meg Székesfehérváron. Az M-ART Egyesület és a Művészetek Háza szervezésében létrejött találkozót Juhász Zsófia a Fejér Megyei Művelődési Központ igazgatója nyitotta meg

Az esemény két helyszínen, a Művészetek Házában, és a Mesterségek Házában zajlott. A találkozó fő témájául a helyi és a határon túli kézműves értékeink elemzését, bemutatását választotta a kézművességben. A délelőtti előadásokra szép számmal érkezett a közönség, amelyek a következők voltak:

A gondolattól az értéktárig: Gonda Emma

A határon túli értékeink a szálasanyag felhasználásában: Bárány Mara

 A Dán kosaras találkozóról és vásárok tapasztalatairól: Legeza Márta

 Értékeink a tervezésben, zsűrizett hímzések elemzése: Illés Vanda

A délutáni gyakorlati bemutatók nagy érdeklődés közepette zajlottak. Hiszen a határon túlról Kárpátaljáról,Viskről Fátán Emma, valamint Erdélyből Nagykendről Csifó Erzsébet és Császár Tünde csuhéfonó vendégeink érkeztek, akik kosár és üvegfonást tanítottak. Illés Vanda a hímzőknek tartott bemutató tanítást a hímzés mintatervezésről, Legeza Márta a Dániában tanult katalán aljú cikk-cakk mintázatú kínáló kosarat tanította.

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET