Szakmai Bizottságok eseményei

Szakmai Bizottságok eseményei

Csipkekészítő Szakmai Bizottság

A Csipke Szakmai Bizottság Mátray Magdolna születésének 70. évfordulójára egy játékra hívja azokat a csipkekészítőket, akik szeretik a nem szokványos megoldásokat!
Felhívásunk célja, hogy ismertebbé tegyük a csipkekészítést Magyarországon.
Mit kell tenned?
Küldj egy olyan fotót az extremcsipkek@gmail.com címre, ami azt bizonyítja, hogy extrém helyen csipkéztél. A fotón lehet egy, vagy több csipkés.
Fontos, hogy a fotókon szereplő emberek felvállalják azt, hogy róluk ez a kép megjelenhet akár a médiában is. Ezért a fotó beküldője a felelős. A beküldő lemond mindennemű jogdíjról.
A képeket jpeg formátumban kérjük.
A fotóval együtt kérjük a pontos helyszín megjelölését, kép készítőjének nevét, elérhetőségét.
A levél tartalmazza azt a mondatot, hogy: hozzájárulok a kép megjelenéséhez!
A képek folyamatosan küldhetőek.

Fazekas Ferenc – Fazekas Szakmai Bizottság

Szakmák éjszakája

Ország szerte több mint négy ezer programot kínáltak április 13-án a Szakmák éjszakáján a szakképző iskolák. A nádudvari kézműves szakközépiskola is gazdag kínálattal várta az érdeklődőket. Nyitott műhelyek, kézműves foglalkozások, íjászat, néptánc, népzene, nádudvari ízek kóstolója –a Nádudvari Élelmiszeripari kft. jóvoltából – várta a betérőket, akik regisztráció után ajándékot is választhattak. Az iskola tanulói színvonalas kiállításon mutatták be munkáikat, Domán Csaba közgazdász pedig kerekasztal beszélgetésen látott vendégül itt végzett sikeres vállalkozókat. A környékről, Debrecenből, Budapestről érkeztek érdeklődők, de Fülöp-szigeteki vendég is kíváncsi volt az iskola életére. Üröm az örömben, hogy kevés helyi tette tiszteletét, pedig méltán lehetnének büszkék az itt folyó munkára. Hiába, ismerjük a mondást arról, aki saját hazájában szeretne próféta lenni…

A BSZC Nádudvari Kézműves Szakközépiskola és Kollégiuma fazekas tanulói Magyarszombatfán

2018. március 8-án tíz lelkes fazekas tanonc mesterükkel, Fazekas Ferenccel, a Népművészet Mesterével, a nádudvari kézműves szakközépiskola fazekas oktatójával az Őrségben található Magyarszombatfára utazott egyhetes fazekas táborba. Az iskola fazekas csoportja a Hagyományok Háza Nemzeti Tehetségprogramjának pályázatát nyerte el, melynek keretében vehettek részt az iskola esti tagozatos felnőtt képzésében tanuló diákok a magas színvonalú szakmai programon.
Egy egész hetet tölthettek az Őrvidék fenyvesekkel, vegyes tölgyerdővel körülvett kis lélekszámú határ menti falujában, mely csupán két km-re fekszik Szlovéniától.
Minden nap igen változatosan telt. Albert Attila fazekas, népi iparművész, a tábor szakmai vezetője (aki egyben Magyarszombatfa polgármestere is), a délelőtti órákban kiemelkedő hatékonysággal adta át ismereteit a korongozás technikáit illetően. A műhelymunka mindig pontosan reggel 8 órakor kezdődött és kisebb pihenőket beiktatva, délután 13 óráig tartott. Ez idő alatt minden tanuló a lehető legtöbbet igyekezett ellesni a mester technikáiból, és azt a saját tudásának megfelelően adaptálni a korongozási fogásaiba.
Attila bemutatta a hagyományos őrségi fazekak, főzőedények, őzgerincsütő korongozása mellett az ecsettel történő díszítés helyi módszereit.
A délután óráiban Dr. Nagy-Pölös Zoltán nyugalmazott múzeumigazgató, illetve Nagy-Pölös Andrea a Hagyományok Háza képviseletében tartott érdekes néprajzi előadásokat. Az előadásokban elsősorban az Őrség fazekasságát mutatták be a fazekas családok életvitelétől kezdve az edényformák sokaságán át a díszítéstechnikákig. Hatalmas fotódokumentációt mutattak be a Magyarszombatfa és a környék (Velemér, Gödörháza, Pankasz, Filóc) edényeiről. Szó esett még az iskola befejezése utáni szakmai elindulásról, vállalkozások beindításáról, zsűrizésekről.
Ezen kívül a program részét képezte, hogy a tanulók minden délután ismerkedtek a falu fazekasaival. Ellátogattak id. Cseke János, id. Albert Attila, Csótár Rezső műhelyébe, ahol igazi kincsekre bukkantak a legfigyelmesebbek.
Természetesen szó esett a településen élő és dolgozó Czúgh családról, és Zsohár Jánosról, aki a nagy múltú fazekas település egyik legmeghatározóbb alakja volt a XIX. század végén, XX. század elején. Egy 1904-ből származó kalamárisát is őrzik a magyarszombatfai fazekasházban, mely egy eredeti zsúpfedeles tájház.
A fazekasok, helyi szóval „gerencsérek” szelleme előtt tisztelegve rendezték be a háromosztatú házat. A táborlakók megcsodálhatták az előző századokbeli fazekasok mindennapjait meghatározó épületet, melyben az élet színtere a füstös konyha volt. A hűen berendezett fazekasműhely egyben kiállító tér is, a füstös konyhával és a tisztaszobával egyetemben. Egy külön épületben felépítették az őrségi fazekasság egyik legfontosabb eszközét a boglyakemencét, melyben a mai napig égetnek edényeket, például a magyarszombatfai fazekas találkozók alkalmával.
A tábori programok közül az egyik legérdekesebb esemény az id. Albert Attila által vezetett raku égetés volt. Az érdekességét az adta, hogy a speciális égetési technika nem magyar hagyományos égetés, hanem Koreából indulva Japánon át ismerte meg a nagyvilág. Ez mutatja, hogy egy mai modern fazekasnak a hagyományok tisztelete mellett nyitottnak és befogadónak kell lennie más módszerek, technikák iránt.
Az utolsó napon lehetőség nyílt a MAT Kerámiagyár meglátogatására, ahol a táborlakók megismerkedhettek a hagyományos kályhacsempék és a mai kor ízlésének megfelelő hightech csempék készítésével is. A gyár nádudvari származású tulajdonosának, Apagyi Zsoltnak szakszerű ismertetésével végignézhették a gyártás különböző munkafolyamatait.
Nagy élményt jelentett a veleméri, a „fény templomának” nevezett kultikus hely meglátogatása is.
Végezetül Albert Attila személyekre lebontva elemezte az egy hét alatt szerzett tapasztalatait, javaslatait, a fejlődés lehetőségeit.
Ezúton szeretnének a táborozók köszönetet mondani a mestereknek az élményért és az önzetlenül átadott ismeretekért.
A táborlakók: Cservenné Bakos Szilvia, Elekné Tóth Beatrix, Kis-Kasza Erika, Lukács Andrea, Mészáros Rita, Reiz Ágnes, Sályi Annamária, Sályi Róbert, Takács Csaba.
A táborozók nevében papírra vetette: Cservenné Bakos Szilvia.

Vizsga előtt Nagybányán

Zsurzs-Turoczy László fazekas novemberi nádudvari látogatásának viszonzásaként a kézműves szakközépiskola felnőtt, végzős fazekas csoportja három napot töltött szakoktatójuk, Fazekas Ferenc vezetésével a mester nagybányai műhelyében. A régen bányász lakásként szolgáló épület ma egy elvarázsolt házikóra hasonlít az oromzatára felrakott tányérokkal, felfutott borostyánnal, aprócska ablakokkal. A jellegzetes motívumkincs tanulmányozásán kívül, kipróbálták a korongozást nagybányai, tasnádi és egy Svédországból származó agyagból. Pontosan ez is volt a célja jövetelüknek: kipróbálni másfajta anyagokat, technikákat, mint amit eddig megszoktak (késő estébe nyúlóan). Óriási élmény volt az agyag- és festéklelőhelyek megkeresése, a nyersanyag begyűjtése, előkészítése a munkára. A vállalkozóbbak még egy régi bányajáratba is felmásztak, onnan ametisztet, szalagos achátot szedegettek. A szabadtéri falumúzeumban az épített örökség mellett, nagyon sok, már az év végi vizsgához felhasználható edényformát és díszítést tanulmányoztak. A szakmai programon kívül Nagybánya főterét is megnézték, és nem maradhatott ki a világhírű ásványmúzeum sem, ahol a környékről származó varázslatos kőzetek, ásványok vannak kiállítva. A koltói kastélyhoz harangzúgás közepette érkeztek, ünnepi istentiszteletre hívogatott, így még ünnepélyesebbé tette a Teleki kastély megtekintését, ahol az emléktábla szerint Petőfi a legboldogabb napjait töltötte Szendrey Júliával. Felsőbányán a hatalmas katedrális és a középkori városháza hívta fel magára a figyelmet. Kellemesen elfáradva, de élményekben gazdagon tért haza a kis csapat, melyet Zsuzs-Turoczy László nagyvonalú meghívásának, vendéglátásának köszönhet.

Szálasanyag Szakmai Bizottság – Bárány Mara

Kiállítás

Baranyai kis faluban, Nagypallban, a kézműves házban április 14.-én nyílt meg a „Csuhé, gyékény és sás”című állandó kiállítás. A Régi Mesterségeket Felelevenítő Egyesület gondozásában létrehozott kiállításban az egyesület alkotóinak munkáin kívül, értékes régi fonott tárgyak gyűjteménye, valamint neves hazai, és határon túli csuhéval, gyékénnyel és sással dolgozó mesterek munkái láthatók. A tárlatot képekkel illusztrált információs anyag teszi teljessé.
A kiállítást Dr. Andrásfalvy Bertalan Széchenyi díjas néprajzkutató, és Kárpáti Árpád a Nemzeti Művelődési Intézet igazgatója nyitotta meg. Dr. Andrásfalvy Bertalan hangsúlyozta, hogy milyen nagy szükség van arra, hogy az elmagányosodó világunkban közösségek jöjjenek létre, és egymást segítve, bátorítva, fiatalokat is bevonva alkossanak.
Az ünnepségen a Pécsváradi Zeneiskola Kamara Rézfúvós Együttese és a Zengővárkonyi Hagyományőrző Művelődési Egyesület táncosai adtak színvonalas műsort.
A hangulatos tornácos kézműves házban lehetőség van rendezvények, táborok, foglalkozások megtartására is. A ház fenntartásáról a Nagypalli Önkormányzat, Grátz Erika polgármester asszony vezetésével gondoskodik.

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET