Szakmai Bizottságok eseményei

Szakmai Bizottságok eseményei

Berzeviczy-Fehér Jánosné – Viseletkészítő Szakmai Bizottság

Békéscsabai Textiles Konferencia 2018. március 9-11.

XVI. alkalommal került sor a békéscsabai textiles pályázat és konferencia megrendezésére.
A XVI. Országos Textiles Konferenciához kapcsolódóan a

Hímzés, szövés, csipke, nemez és viselet szakterületekről olyan tárgyak és tárgy együttesek érkeztek a pályázatra, melyek Partium és Erdély, Délvidék, Felvidék, Burgenland, Kárpátalja népi kézműves hagyományaiban gyökereznek.

XVI. Országos Textiles Konferencia békéscsabai pályázatára nagy öröm, hogy igen nagy számban érkeztek alkotások. Az előző évekhez viszonyítva is lényegesen többen pályáztak, 1261 db. pályamunka érkezett be. Főleg a hímzés területén érkezett sok pályázati anyag, de lényegesen sok alkotó pályázott viselettel is a korábbi évekhez viszonyítva.
A zsűri azt tapasztalta, hogy magas szakmai színvonalú alkotások születtek a határon túli területek gazdag hímzés hagyományát felölelve a hímzés területén. Természetesen azért voltak olyan alkotások melyek nem feleltek meg a szakmai követelményeknek.
A különböző szakmai képzések és továbbképzések, nagyban hozzá járultak ahhoz, hogy az alkotók mertek újítani.
A pályázat célja a magyar népi hímzések és viseletek hagyományainak megőrzése, továbbfejlesztése, a régebbi, kevésbé ismert stílusok felkutatása és feldolgozása. Ezen a pályázaton óriási lehetőségek nyíltak az alkotók részére, hiszen az egész Kárpát-medence viseletkultúrájából meríthettek. A cél az is volt, hogy olyan hímzések és viseletek készüljenek, amelyek megfelelnek a mai kor követelményeinek.
Voltak olyan kollekciók melyek nem feleltek meg a pályázati kiírásnak. Más pályázaton már részt vettek pld. a FolkTrenden, így azt már itt nem értékelhettük, de volt, aki nem a kiírásnak megfelelő anyaggal pályázott pld. matyóval, vagy debreceni anyaggal.
Örömünkre, sokkal többen pályáztak viselet kategóriában mint korábban.
A beadott pályamunkák a hagyományos viselet és modern öltözékek kategóriájába voltak sorolhatók és az alapján történt a zsűrizés.
A hagyományos viselet rekonstrukciók és régi technikák alkalmazására a minőségbeli kivitelezés és teljes átgondolás volt jellemző, az eredeti viselet hű másolatát készítette el az alkotó mint pld. a Zoborvidéki viselet, ami a régi viselet hű mása.
A mai modern öltözékeknél a tervezés hiányát és a hagyományos forma és mintakincs alkalmazásának esetlegességét tapasztaltuk.

Az elmúlt évekhez képest a kivitelezés minősége pozitív irányba változott, sokat javult!!
Nagy öröm számomra, hogy a zsűri tagjai között lehettem.

Köszönet minden pályázónak, akik éltek a lehetőséggel és pályáztak az alkotásaikkal.

Gratulálok minden alkotónak, aki fontosnak tartotta, hogy részt vegyen ezen a rangos pályázaton. A mérce nagyon magas! Békéscsabán a kiállításon jelen lenni, rangot jelent.
Bízom benne, hogy legközelebb is találkozunk.

Gratulálok minden alkotónak és köszönöm az együtt töltött tartalmas napokat Békéscsabán!

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET