Szakmai Bizottságok eseményei

Szakmai Bizottságok eseményei

Bárány Mara – Szálasanyag Szakmai Bizottság

Tudósítás tavaly év végi zsűrikről

A 2017-es év végi debreceni zsűriben nagyszerű kosár, és szalmafonók méretették meg magukat.
Kiemelném Bata Sándorné, Nagy Sándorné, és Fejesné Szebenyi Éva munkáit.
A híres hajdúnánási szalmafonás hagyományainak továbbvivői ők, akik kiváló minőségben alkotják újra elődeik használati, és dísztárgyait. A fonott kosarak, szatyrok, kalapok és aratódíszek magas szintű technikai tudásról, és anyaghasználatukban, kivitelezésükben, igényességről, precizitásról tanúskodnak.
A tállyai zsűri csuhé, kosár és gyékénymunkái közül Nagy Etelka tímári alkotó gondosan kivitelezett, arányos formájú szakajtóját és tojástartóját mutatom be.

Kormányos Lászlóné – Viseletkészítő Szakmai Bizottság

2017. december 9-én tartotta előadását a Textilakadémián Kormányos Lászlóné viseletvarró népi iparművész. A Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület szervezésében „geometrikus szabásvonalak alkalmazása a viseleteknél és a nyargalás, mint díszítés” téma volt az előadás anyaga. A hallgatók képet kaptak az öltözködés kialakulásáról az őskortól napjainkig. A szövött és textilanyagok felhasználása, alkalmazása a megfelelő ruhadarabokon.
A nyargalás /gépi varrás/ mint díszítés a mai ruhadarabokon is megállja helyét. Régen a szűrök kiegészítő, erősítő varrásai voltak. Ki ne ismerné a kalotaszegi cifra bujkát. Ezekről a díszítményekről beszélt az előadó. Mindkét témát szemléltette viseletek bemutatásával.
A nyargalás technikáját gyakorlatban is elsajátíthatták az érdeklődők. Megfelelő varrógép beállítás, fonal választása az alapanyaghoz, nagyon fontos. Nagyon jó hangulatban és nagy érdeklődéssel telt el ez a szombati nap.

Ament Éva – Régi, ritka Mesterségek Szakmai Bizottsága

A NESZ Régi Ritka Mesterségek Szakmai Bizottsága felhívja a tagszervezetek vezetőinek figyelmét, hogy idén áprilisban ismét megrendezi országos találkozóját. A kétnapos programon rendezünk egy konferenciát, melyen a bennünket érintő kérdéseket boncolgatjuk, a második napon pedig részt veszünk a “Régi Idők Piacztere” című programon. Mesterségbemutatóval, játszóházzal, kézműves vásárral kedveskedünk a látogatóknak. Miután az NKA támogatja programunkat, a résztvevők számára a szállás ingyenes.
Kérjük, ha új tagjaitok között van olyan kézműves, aki érintett lehet, jelezzétek!
A következő mesterségekben tartoznak hozzánk: kékfestők, bútorfestők, papírmerítők és könyvkötők, porcelán-, ikon és üvegfestők, csempe-, cserépkályha- és kemenceépítők, szappanfőzők, kádárok, pintérek, hintókészítők, kőfaragók, rézöntők, halászháló-kötők, sodronypáncélkészítők, szitakötők, zsindelykészítők, csizmadiák, kalapkészítők és más hasonló ritkaságok.

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET