Szakmai Bizottságok eseményei

Szakmai Bizottságok eseményei

Bereczné Lázár Nóra – Tojásdíszítők Szakmai Bizottsága

  • Berszánné Román Erzsébet vehette át idén a Magyar Kézműves Remek címet!

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által a magyar kézműipar értékeinek és mestereinek elismerésére hivatott Magyar Kézműves Remek pályázaton évről évre kiemelkedő pályamunkákkal jelennek meg a tojásdíszítő szakma képviselői.
Így volt ez idén is, hiszen a 15-dik alkalommal meghirdetett pályázaton karcolt – áttört tojásaival Berszánné Román Erzsébet tagtársunk vehette át a Magyar Kézműves Remek megtisztelő címet.
Az ünnepélyes díjátadóra és kiállítás megnyitóra 2017. szeptember 22-én került sor a Hungexpo 25. számú pavilonjában. A rendezvény fővédnöke Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter volt, a díjat Dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke adta át. Köszöntőt mondott Miklóssy Ferenc, az MKIK általános alelnöke.
A zsűri értékelésének megfelelően kiállításra került Mosonyi Éva, Bakó Ildikó és Bereczné Lázár Nóra saját tervezésű hímes, illetve karcolt tojás pályamunkája is.
A rendezvény támogatója az Agrármarketing Centrum és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara volt.
Az alkotótársaknak gratulálunk és további szakmai sikereket kívánunk!

  • Bakó Ildikó karcolt tojásai Székesfehérvárott

A NESZ és a Fehérvári Kézművesek Egyesülete szervezésében a Reformáció500 országos pályázathoz kapcsolódóan 2017. szeptember 29-én a Székesfehérvári Evangélikus Egyházközség Gyülekezeti Házában nyílt térségi kiállítás, ahol Bakó Ildikó tagtársunk pályamunkái is kiállításra kerültek. A tárlatot Dr. Kovács Béla Sándor, a Székesfehérvári Reformáció Emlékbizottság elnöke nyitotta meg. A kiállítás 2017. október 12-ig várta az érdeklődőket.
Bakó Ildikó alkotótársunknak ezúton is gratulálunk!

  • Szabó Beáta tagtársunk Algyő Nagyközség Alkotói Díjban részesült!

A Tojásdíszítők Egyesülete tagja, az Algyőn élő és alkotó Szabó Beáta 2017. október 1-jén, Algyő Napja alkalmából a nagyközség kitüntető címében, Algyő Nagyközség Alkotói Díjában részesült. A helyi elismeréssel a település életében kimagasló kulturális és alkotói tevékenységet díjazza a nagyközség!
A fiatal alkotó elvégezte Békéscsabán a népi játszóház-vezetői képzést, állandó kiállítója a helyi és megyei kézműves rendezvényeknek, jeles napokhoz kapcsolódó foglalkozásokat tart a helyi Tájházban és Alkotóházban, pedagógusként szívén viseli az algyői iskolások oktatását.
Szabó Beátának ezúton is gratulálunk és további sikeres és eredményes munkát kívánunk!

Bocsi Éva – Viseletkészítők Szakmia Bizottsága

  • 2017. október 21-én Hagyományőrző Napot szerveztek Recsken.

A Bányász Művelődési Házban Palóc Örökség címmel nagyon szép kiállítás nyílt meg, amely november 30-ig látogatható.
A megnyitót követően a nagyszámú érdeklődő színvonalas előadásokon, dia- és tárgybemutatókon vett részt.
“Viseletek: vászon ingválltól a mai modern viseletekig” címmel Erdész Judit Mária palóc hímzéssel díszített gyönyörű ruháit mutatta be.
Kolumbán Zsuzsa nagyszerű előadásának a ” Babákon őrzött palóc viseletek” címet adta.
Palócország legszebb népviseleteibe,pl. a kazári, a bujáki, a karancslapújtői, a rimóci viseletbe öltöztetett babáiról láthattott, hallhatott a közönség.
A Hagyományőrző napok a Recski Tájházban folytatódtak, ahol a szakmai bemutatók keretén belül Kolumbán Zsuzsa a babakészítés minden mozzanatát megismertette.
A résztvevők egy szívet,lelket gyönyörködtető, csodás napot töltöttek el Recsken.

Berzevicz-Fehér Jánosné – Viseletkészítők Szakmai Bizottsága

  • VISELETVARRÓ KÉPZÉS

Idén májusban első alkalommal nyílt lehetőség a népviseletvarrás alapjait akkreditált tanfolyamon elsajátítani. A Békés Megyei Népművészeti Egyesület és a Hagyományok Háza együttműködésével indult képzés célja: alapvető ismeretek szerzése a magyar népviseleti ruhadarabokról, tájegységek, társadalmi rétegződés, életkor és alkalmak szerint. A 120 órás tanfolyam résztvevői megismerték a magyarlakta területek jellegzetes viseleteit és elsajátították a népi szabás-varrás technikáit és megtanultak néhány díszítő öltést. A tanfolyam ideje alatt a hallgatók 16 viseleti darabot készítettek el: alsószoknyákat, férfi és női ingeket, szoknyákat, ujjast és mellényeket valamint férfi bő gatyát. A ruhadarabok megvarrása mellett a résztvevők gyűjtőmunkát végeztek és dolgozatot írtak egy kiválasztott település viseletéről.
A viseletvarró képzés november közepén elméleti és gyakorlati vizsgával zárult Békéscsabán: mind a 13 hallgató szép eredménnyel végezte el a tanfolyamot.
A mellékelt képek a nyári táborban és a vizsgán készületek.
Köszönet a szervezőknek, hogy ez a hiányt pótló képzés megvalósulhatott és gratulálunk a sikeresen vizsgázott hallgatóknak!

Lejegyezte: Sárospatakiné Fazekas Judit

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET