Szakmai Bizottságok eseményei

Szakmai Bizottságok eseményei

Bocsi Éva – Viseletkészítő Szakmai Bizottság

 • 2017. szeptember 8.-10.között rendezte meg a GDS, a világ babakészítőit összefogó szervezet Londonban az idei babaversenyét.
  Az eseménynek magyar résztvevői is voltak, többek között a népviseleti babakészítő Paray Júlia Gyöngyi és Molnárné Riskó Erzsébet. Mindkettőjük babája díjazott lett a versenyen.
 • 2017. szeptember 9-én harmadik alkalommal rendezte meg a Magyar Értékek és Hungarikumok Szövetsége a Magyar Értékek Napját Budapesten a Szent István Bazilika előtti téren.
  19 megye és 6 határon túli régió mutatta meg a Kárpát-medence szellemi és tárgyalkotó kulturájának legjavát a nagyszámú érdeklődőnek.
  Nógrád megye képviseletében Bocsi Éva is jelen volt az eseményen.
  Az egyházi helyszínhez és a dátumhoz alkalmazkodva (szeptember 8. Kisasszony napja a katolikusok körében az egyik éves főbúcsú Szentkúton) a kiállított babái segítségével bemutatta, hogy hajdanán miként jöttek hazafelé az elődei a szentkúti búcsúból.
  A bemutató nagy sikert aratott a hazai és külföldi látogatók körében.
 • Szeptember 23-án Pásztón rendezték meg a XI. Nógrádi Megyenapot.
  Bocsi Éva a Nógrádikummá választott babái segítségével egy, a korábbi időkben őszhöz kötődő esemény, a lagzi hagyományait mutatta meg.
  A menyasszonyon, a vőlegényen kívül látható volt a menyasszony párnáját vivő, a lagziba baromfit, az asztalkendőbe kötve kalácsot vivő, katlanban a levest főző és a hívatlan vendégeket kínálgató baba is.
  Az alkotó hagyományos palóc kaláccsal, malomkaláccsal kínálgatta a standjánál megjelenő látogatókat, a képen éppen a népviseletbe öltözött bujáki asszonyokat.
  Bocsi Éva erre az alkalomra egy bordó flokonszoknyát vett fel.
  Így emlékezett meg a ruha előző tulajdonosára, a pár nappal korábban elhunyt Tőzsérné Bozsik Margitra, az utolsó kazári asszonyra, aki a mindennapokban még népviseletbe járt.

Vidák István – Tanulmányút Indiába

Gyere velem Indiába!
9 napos tanulmányút 2018 januárjában

Nevem Vidák István.
10 éve járok rendszeresen Indiába, pontosabban annak Gudzsárát nevű tartományába, a Kács-félszigetre. Ott tartózkodásaim során főként a helybeli mesterségekkel ismerkedtem meg és sok mesterrel kötöttem barátságot. Szívesen utaznék hasonló érdeklődésűekkel 2018. januárjában oda, egy 9 napos útra.
Hat-nyolc emberre gondolok, mert velük műhelyekben is lehet dolgozni, és családokat is meg tudunk látogatni. Várom azok jelentkezését, akiket ez az út érdekel. Az érdeklődők számára a későbbiekben szívesen adok tájékoztatást az út költségeiről, és küldök egy részletes útitervet.
Hasznos lehet ez a tanulmányút azoknak, akiket a szövés, a hímzés, a növényi festés, a kékfestés, viaszos dúcnyomás, a kötözött batik, ikat szövés, egy szóval a kelmekészítés valamelyik ága érdekel.
E mellett megismerkedünk majd gyöngyfűzőkkel, kolompkészítővel, faesztergályossal.
A jelentkezést villámlevélben várom a következő villámlevél címre: vidak.istvan47@gmail.com

Gyere velem Indiába – Fotók

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET