Szakmai Bizottságok eseményei

Szakmai Bizottságok eseményei

Bárány Mara – Szálasanyag Szakmai Bizottság

 • Május 20-án került megrendezésre a Közép-Dunántúli Szakkörök Szakmai Találkozója Székesfehérváron, a M- Art, Komendó Gabriella szervezésében.

Az egész napos program délelőttjén szakmai előadásokat hallgathattunk. Legeza Márta, a Hagyományok Háza néprajzosa Dániai tanulmányútjáról, s ennek kapcsán a pályázati lehetőségekről, és azok lebonyolításáról tartott előadást.

Tüskés Tünde népi iparművész sokat utazik szalmás mesterségeket kutatva. Sok éves tapasztalatait osztotta meg a közönséggel. Pl : Hogyan készüljünk az útra?Milyen buktatói lehetnek az utunknak? Rámutatott, hogy az elvárásaink, és a realitás sokszor igen távol eshetnek egymástól.

Angyal Zsuzsa fazekas népi iparművész divatos formákról és technikákról tartott előadást a fazekasságban. Beszámolt a mesterség tanításának nehézségeiről is.

Hellenbach Gabriella iparművész- a kiállítás rendezés is alkotás- című előadásában fotókon mutatta be, hogyan kell alkalmazkodni a rendezőnek a körülményekhez, a kiállítóterekhez. Ha van a tarsolyunkban ötlet és fantázia,a leglehetetlenebb helyszínekből is izgalmas környezetet varázsolhatunk alkotásaink bemutatására.

A délután gyakorlati bemutatókkal folytatódott. Legeza Márta a katalán kosáraljat tanította a vesszőmunkák iránt érdeklődőknek.   Bárány Mara a Pünkösd közeledte miatt csuhékoszorút és csuhépártát tanított. Tüskés Tünde a szalmafonás kevésbé ismert technikáit, Székely Erzsébet a höveji és csornai aranyhímzést mutatta be.

A jó hangulatú találkozó az estébe nyúlóan fejeződött be.

 • Június 12-én tartotta a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum (Skanzen) 50 éves jubileumát. 

A szakma jeles képvielői, múzeumigazgatók, néprajzosok, egyetemi tanárok méltatták a nagyszabású ünnepségen a Skanzen elért eredményeit, munkatársainak áldozatos munkáját.
Ebből az alkalomból nyílt meg a ” HÉ 67′ ” c. kiállítás, amelyben a 1960-as évek világa, tárgyi emlékei kerültek bemutatásra.

Kormányos Lászlóné – Viseletkészítő Szakmai Bizottság

 • 2017. május 12-én Szolnokon “Mában élő tegnap és holnap” lV. konferencián a viselet kiegészítők megújítási lehetősége volt a fő téma. Előadó volt Berzeviczki Fehér Jánosné a Népművészet Mestere, Csokonai- díjas viseletkészítő népi iparművész, a NESZ Viseletbizottságának elnöke. Divat és hagyomány előadása nagy tetszést aratott. Jász-Nagykun viselet és viselet kiegészítők a múltban és jelenben címmel Tajti Erzsébet viseletkutató a Rokolya Látványműhely Jászapáti tulajdonosa tartott előadást. Mindketten kivetítőn szemléltették az elmondottakat.
  2017. május 19-én Berettyóújfaluban “Kitesszük a szűrét” VII. Országos szűr, szűrrátét-készítő, szűcshímzés és nemez pályázaton vett részt több alkotónk. .Díjazásban részesült: l. helyezett Torba Ildikó szűrrátétes ruháival, II. helyezett Kormányos Lászlóné nyargalásos kollekciójával. Különdíjban részesült Gyönyörűné Erdei Judit a sárándi csoportja felkészítéséért, szűrrátétes viseleteiért. A konferencián színvonalas előadásokat hallgattunk és kiállítást láttunk.

Bocsi Éva- Viseletkészítő Szakmai Bizottság

 • 2017. május 26-án Szécsényben a II. Rákóczi Ferenc általános iskola Csipkekészítő szakkörének tartott előadást Bocsi Éva “A csipke felhasználása a palóc népviseletben” cimmel.
  A rendezvényt Török János a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületének elnöke nyitotta meg.
  A gyerekek népviseletbe öltöztetett babákon szemlélhették meg a csipkék alkalmazását.
  Az előadás után kérdéseket tettek fel a régi öltözködési szokások és a népi hagyományokkal kapcsolatban.
  Az élénk érdeklődést mutatja, hogy az előadást a szakkörön kívüli tanulóknak kérésére Bocsi Éva megismételte.
 • 2017. június 3-án Budapesten a Mezőgazdasági Múzeumban rendezték meg a XXI. Országos Baba- és Mackókészítési verseny eredményhirdetését és a kiállítás megnyitóját.
  A népviseleti kategória I. helyezettje Paray Júlia Gyöngyi és Szatmári Istvánné lettek.
  II. díjas Sári Diána, III. helyezettek Tamasián Jánosné és Tornyos Istvánné.
  Paray Júlia Gyöngyi babái megkapták a kiállítás legszebb népviseletes babái címet is.
  A tárlat 2017. június 15-ig volt látogatható.

Bereczné Lázár Nóra – Tojásdíszítő Szakmai Bizottság

 • A Tojásdíszítők Egyesülete a NESZ 59. tagszervezete lett!

A NESZ 2017. május 20-i küldöttgyűlésén napirendre tűzte a Tojásdíszítők Egyesülete tagfelvételi kérelmét. Mosonyi Éva elnök asszonynak lehetősége nyílt néhány szóban bemutatni az egyesületet. A tartalmi munkát elismerve a NESZ sikeresen szavazott az Egyesület tagfelvételi kérelméről.

 • Tojáscsodák a Reformáció 500 emlékév keretében

A Tojásdíszítők Egyesülete több tagja is sikeresen pályázott a NESZ által meghirdetett Reformáció500 országos pályázat régiós elődöntőin.
A Közép-Magyarországi Régió (Budapest) vonatkozatásában a NESZ, valamint az Iharos Népművészeti Egyesület közös szervezésében a beválogatott pályamunkákból 2017. május 25-én ’A Reformáció történelmi és kulturális öröksége az élő népművészetben’ címmel nyílt kiállítás a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban. A tárlaton: Bereczné Lázár Nóra, Berszánné Román Erzsébet és Fekete Ildikó hímes-, illetve karcolt tojásait tekinthetik meg az érdeklődők.
Az Észak-Magyarországi Régió pályázatán patkolt tojásaival aratott sikert Hodnik Boglárka (Vanyarc). A Fügedi Márta Népművészeti Egyesület szervezésében megvalósuló kiállítás 2017. június 16-tól várja az érdeklődőket a Miskolci Felsővárosi Református Templomban.

 • Hodnik Boglárka tojáspatkoló a varsói „Magyar Kavalkádon”

 A Lengyelországi Magyar Kulturális Évad keretében 2017. június 3. – 4.-e között magyar utcabált rendezett a Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ) Varsó egyik legismertebb utcájában, a Krakowskie Przedmieścien.

A 35 éves múlttal rendelkező civil szervezetet a Külgazdasági és Külügyminisztérium, illetve a Varsói Magyar Kulturális Intézet kérte fel az esemény szakmai lebonyolítására. A NESZ legfontosabb célja a hagyományos magyar népi kézművesség értékeinek fenntartása és a népművészettel foglalkozó emberek összefogása. E törekvések szellemében a „Magyar Kavalkád” elnevezésű utcabálon a NESZ hagyományőrző műhelyeket, népzenei-világzenei koncerteket, fotószínházat és kézműves vásárt rendezett.

A Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat Dunántúli Regionális Társaság közreműködésével szervezett gyermekfoglalkoztató programokon kicsik és nagyok magyar díszítő motívumokkal, valamint a Hodnik Boglárka (Vanyarc) segítségével tojáspatkolás fortélyaival ismerkedhettek meg. A Mintakincstár elnevezésű foglalkozás a magyar nép hagyományaiba, díszítő motívumainak formavilágába vezette be a látogatókat. Akik pedig a kézügyességüket szerették próbára tenni, a mesterség-bemutatókon kipróbálhatták a tojáspatkolást vagy a szalmafonást. Hodnik Boglárka palócföldi tojáspatkoló felügyelete mellett a gyerekek apró eszközökkel, miniatűr formában készíthettek patkókkal és szegecsekkel díszített tojásokat.

A Magyar Kavalkád színpadjain felléptek magyarországi és határon túli magyar, illetve magyarországi nemzetiségek zenészei.

INFO: www.magyarevad.hu

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET