Szakmai Bizottságok eseményei

Szakmai Bizottságok eseményei

Ament Éva – Régi ritka mesterségek Szakmai Bizottsága

Május 13-án kísértük utolsó útjára Sárdi János, nagynyárádi kékfestőt, a Népművészet Mesterét
Sárdi János 1920. június 3-án született Mohácson. Családja jómódú német nemzetiségű, földműves család volt, tanácsukra választotta a kékfestő mesterséget. Az alapokat a bólyi Auth Rezsőnél tanulta, majd a fővárosban a kékfestés mellett a kelmefestő, fonalfestő és vegytisztító mesterséget is kitanulta. 1947-ben mesterrvizsgát tett, majd létrehozta nagynyárádi műhelyét. 1979-ben Kiváló Kisiparos arany fokozata, 1985-ben népi iparművész címet, 1988-ban Népművészet Mestere címet kapott. A Baranya Megyei Közgyűlés 1994-ben művészeti díjat adományozott neki, majd a 2015-ben a Magyar Érdemrend lovagkeresztje díjat kapta.
Sárdi János mindig azt vallotta:” Kékfestőnek lenni Isten áldása.” Legendásan jól felszerelt műhelyében a muzeális értékű eszközök ma is működő képesek. Több, mint 500 darabos nyomódúckészlete talán a legnagyobb az országban. Munkái a teljes mértékben hagyományos kékfestő technával készültek.
János bácsi, fesd kékre a fönti világot!

Sárdi János

 

 

 

 

 

 

Berzeviczy-Fehér Jánosné – Viseletkészítő Szakmai Bizottság

„Viseletek Régen és Ma” IX. Országos Népviseleti Konferencia

  1. április 7 – 8. Eger

A Hagyomány és Divat kiállítást 2017. április 7-én Beszprémy Katalin a Hagyományok Háza Népművészeti és Módszertani Műhely Vezetője nyitotta meg, amelyen 32 alkotó legszebb viseleti darabjai voltak láthatóak. Köszöntőt mondott Martonné Adler Ildikó EMJV alpolgármestere. A megnyitón Fehér Zsombor a Népművészet Ifjú Mestere palóc furulya dallamokkal kedveskedett a konferencia résztvevőinek.

A konferenciát nagy örömünkre Pál Miklósné a NESZ elnöke nyitotta meg. Ünnepnap a mai, elismeréssel szólt a rendezvényről, a tartalmas programról.

Igen nagy érdeklődés kísérte a konferenciát. 12 megyéből, valamint a határon túlról is érkeztek viseletkészítők, néprajzosok, közművelődési szakemberek. Mintegy 130 fő kísérte figyelemmel a programokat.

„A nomád nemzedék divatjától az etno-dizájnig” címmel Dr. Juhász Katalin az MTA BTK Néprajztudományi Intézetének tudományos főmunkatársa tartott igen érdekes előadást.

Nomád nemzedék- 70-es években a népművészet felé való fordulása világjelenség volt. Ebben az időben pl. az Illés együttes egy szűrrátétes mellényben jelent meg.

Nomád nemzedék a 70-es évek nemzedéke: paraszt ing, mellény, széki tarisznya, farmer, jellemezte a táncházas nemzedék öltözetét. A 21. sz.-ban a kalocsai, matyó, etno-divat a Forma 1-től a kínai piacig.

Beszprémy Katalin hímző, viseletszakértő: „Régi példák, új törekvések” címmel tartott előadást.

 Saját nemzeti karakterét, hovatartozását mindig szerették megmutatni az emberek. Felértékelődött a kézművesek piaca. Divat az etno. A divathullámok hatottak a divattervezőkre. Szólt a különböző korok divatjáról, megemlítve egy-egy viseletkészítőt.

A Hagyományok Háza osztályvezetője, Illés Vanda: „Néphagyomány a kortárs divatban” címmel tartott egy nagyon izgalmas, érdekes és értékes előadást. Sokan eddig, mint Művészettörténészt ismerték, úgy, mint a Hagyományok Háza munkatársát. Most pedig Vandát úgy ismerhették meg, mint egy Príma díjas művészt, aki maga is szívesen tervez, hímez, maga is egy kreatív alkotó ember. Nagy érdeklődés kísérte az előadását szemléltető divatbemutatót. Említést tett arról is, hogy több divattervezővel, varrónővel dolgozik együtt rendszeresen.

A következő előadó Dr. Fülemile Ágnes az MTA BTK Néprajztudományi Intézet osztályvezetője: „Rátétes textilek és öltözetek régen és ma” címmel tartott előadást. Dr. Fülemile Ágnes nem először vesz részt az egri konferencián. Minden alkalommal különleges és érdekes téma választásával lenyűgözi a konferencia résztvevőit.

„Korán tanítsuk meg szeretni a szépet” címmel Szombathy Márta gyermekruha készítő előadása és divatbemutatója kapta a legnagyobb elismerést a megérdemelt vastapsot. Szombathy Márta szívügyének tartja a szép hétköznapok megteremtését és a gyermekeink igényességre való nevelését. Az előadásának a címe is ezt sugallja. Az egyedi tervezésű kislányok viseletein egyszerre jelenik meg a múlt motívumkincse, a jövő divatja és a jelen szükségszerűsége.

„ A gomb gombolható, a szalag köthető, a csipke elegáns, a kötény praktikus!’ – vallja Márta.  Márta ruháit bemutató picurka lányok látványa mindenkit magával ragadott. A leánykák nagyon jól tudták viselni az öltözetüket és jól mozogtak benne. Az örömteli, sugárzó boldog gyermeki tekintetek, akik már most tudják, hogy mi a szép és mi az érték!

„ Divat és népviselet ötvözése” címmel tartott előadást Hegedűs Anna, aki Németországból érkezett a konferenciára. Mi szervezők nagyon örültünk, hogy az egri Konferenciánkat megtisztelte jelenlétével.  Illés Vandával közösen készített ruháiból divatbemutatót is tartott.

Anna, aki két szívvel és lélekkel rendelkezik azáltal, hogy kettős származású: Berlinben született és ott tanult, de közben gyerekkora egy meghatározó részét Magyarországon töltötte. Azóta a magyar népi kultúra, amire örökségeként tekint, elbűvölte azzal a romantikus, szentimentális szemlélettel és mesés varázslattal, mely oly messze áll az urbánus kultúrától, ami azt a Berlint jellemzi, ahol ma is él és alkot.

„Viseletek Régen és Ma” IX. Országos Viseletkonferencián úgy érezzük, hogy most is egy tartalmas, különleges és értékes előadásokkal gazdagodhattunk.

Bízunk benne, hogy legközelebb is találkozunk.

  1. „Viseletek Régen és Ma” X. Országos Viseletkonferencia Eger

Szeretettel várunk Mindenkit és számítunk az érdeklődésetekre!

Viselet konferencia fotó és videó anyagának linkjei:

Riport – videó

Viselet konferencia

Szombathy Márta-Divatbemutató

Illés Vanda-divatbemutató

 

 

 

 

 

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET