Szakmai Bizottságok eseményei

Szakmai Bizottságok eseményei

Tóth Károlyné – Csipke Szakmai Bizottság

Csipkéseknek és csipkét kedvelőknek összegyűjtöttük az idei csipkés programokat:

• 06.07-06.22 Kovács Tibor gyékénykötő-csipkekészítő munkái-kiállítás, helyszín: Tessedik Sámuel Múzeum, 5540 Szarvas Vajda Péter u.1
• 06.13- Túrós Éva népi iparművész vert csipke és drót vertcsipke munkái-kiállítás, helyszín: Zipernovszky Tudományok és Művészetek Háza, 1114 Budapest Bartók Béla út 33
• 06.20-07.01 OIDFA Nemzetközi Csipke Kongresszus, helyszín: Ljubljana
• 07.04-08 Csipkekészítő tábor, helyszín: Székesfehérvár
• 07.04-09 Csipkekészítő tábor, téma: szolnoki csipke oktató: Tóth Béláné, helyszín: Tiszavárkony, Endre király u 121.
• 07.11-16 Csipkehét, téma: sokác csipke ( vert, horgolt, rece), helyszín: Pécs
• 07.18-23 Kézműves tábor, téma: csipke alapképző csoport: a vertcsipke alapjai, csipke továbbképző csoport : gömöri hálószerkezetű vertcsipke, oktató: Regős Lídia és Tóthné Kiss Szilvia, helyszín: Békéscsaba
• 07.31-08.06 XIII. Országos Ifjúsági Csipketábor, helyszín: Hunnia Csipkemúzeum, Terény, Arany János út 70
• 08.08-13 Csipkeverő tábor, téma: kezdők: alapverések, haladók: alakverések, oktató: Buka Csabáné, helyszín: Debrecen, Tímárház Nagy Gál u. 6
• 08.18-21 Mesterségek ünnepe, helyszín: Budapest, a Budai vár
• 10.07.-09. A csipke folytatja útját Nagykállóból Csipkekészítők VII. Nemzetközi Konferenciája, helyszín: 4320 Nagykálló, Művelődési Központ, Kossuth út 8
További információk

Bárány Mara – Szálasanyag Szakmai bizottság

Fonódó szálak, aratódíszek ünnepe

Sárbogárd-Sárszentmiklós Evangélikus Gyülekezeti Ház 2016 05 21.

A lágyabb szárú fonható anyagok,- a gyékény a szalma, a sás , és a csuhé- mestereit, kedvelőit hívta találkozóra, eszmecserére, továbbképzésre a rendezvény.
Az egész napos találkozó rögtönzött kiállítással kezdődött, ahol szalma aratódíszekben, gyékény és csuhé tárolókban, különféle használati tárgyakban gyönyörködhettünk.
A délelőtt, a szép számmal összegyűlt közönségnek, vetítéses előadásokkal folytatódott: Varró Ágnes néprajzkutató az aratószokásokról, Tüskés Tünde szalmafonó a fonható játékokról, Bárány Mara csuhéfonó a csuhé és sás anyaggal való kísérletekről tartott előadást.
A délutáni mesterség bemutatókra nagy érdeklődés mellett került sor. Három szalmafonó mester Szabó Karola, Szukits Éva, és Benkő Barnabásné tanította a szalmafonás különböző technikáit. Kövi Rózsa a gyékényszakajtó fogásait, míg Négyes Tímea a sással történő székbefonást, végül Bárány Mara a csuhéfonást faddón mutatta be.
A szép környezetben eltöltött tartalmas napért köszönet jár a házigazdáknak Váraljainé Melis Orsolya lelkésznek, Váraljai Péternek valamint a főszervező Komendó Gabriellának a Fejér Megyei Művelődési Központ munkatársának.
(Bővebb a rendezvényről az M-ART Egyesület híreiben olvasható )

 

Fehér Jánosné – Viseletkészítő Szakmai Bizottság

1. Anyáknapi divatbemutató
2016. május elsején, a szentendrei skanzenben anyák napja volt. A Gyermek-élménypontok átadójának ünnepi műsorát Szombathy Márta, a Pest-Budai Kézműves és Népművészeti Közhasznú Egyesület tagjának „Armarium” divatbemutatója nyitotta meg.
Valamikor a négy, öt, nyolc éves leánykák ilyen ruhákat hordtak. De hordhattak ilyet a szülők, nagyszülők is. Az emberi kultúra minden területén vannak évszázadokig érvényes értékek. Az öltözködés, a ruházkodás, a divat sem csak a pillanatnak, mának szól. Újra és újra lehet frissíteni. Ezek a ruhák is magukon hordozzák mindazt, ami egy kislánynak fontos. Szépek, elegánsak, lányosak, nőiesek. A gomb gombolható, a szalag köthető, a csipke elegáns, a kötény praktikus.
A kislány olyan ruhát kap, amilyet a babája. Ugyanúgy kell gombolni, megkötni, befűzni, vasalni. S talán évtizedek múlva az anyaszerepben már természetes lesz a felnőtt lánynak a kisgyermek öltöztetése, gondozása.
A bemutatott ruhákon visszaköszön a huszadik század igényes polgári öltözködési stílusa és a hetvenes években a táncházkultúra megjelenésében újraértelmezett népi stílusjegyek is. A polgári és népi „divat” harmóniáját a természetes gyermeki viselkedés teszi teljessé.
A divatbemutatónak óriási sikere volt!
2. Bocsi Éva Népviseleti Babakészítő népi iparművésznél május első napjaiban parádi általános iskolás gyerekek jártak látogatóban, hogy érdeklődjenek a palóc népviseletek iránt. A babakészítő viselettörténeti előadást tartott Kazár- Vizslás népviseletéről és népi hagyományairól. Elmesélte a gyerekeknek, hogy hogyan történt a májfa állítás, ami éppen akkor aktuális is volt. A gyerekeket minden érdekelte és nagy figyelemmel hallgatták a rég-múlt történeteit. Az előadás után a leánykák felpróbálhatták a különböző féketőket.
Bocsi Éva Népi iparművésznek önálló kiállítása nyílt 2016. június 2-án a Duna Palotában, Budapest, Zrínyi út 5. sz.(a Gresham Palota melletti mellék utca)
A kiállítás 2016. június 22-ig látogatható naponta 9-18 óráig.
A kiállítást Török János, a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületének elnöke nyitotta meg, köszöntőt mondott Újlaki Edina, a Duna Palota kulturális szervezője.
A megnyitó résztvevőinek a rimóci Holecz Istvánné, a Népművészet Mestere gyönyörű palóc dalokat énekelt.
A kiállításon harmincegy kazári népviseletes baba látható, akik a XIX. század végétől az 1970-ig terjedő időszak legjelentősebb öltözeteit mutatják be.Van köztük nagyünnepi, jövő-menő és hétköznapi ruhába öltöztetett baba is.
A kiállításon látható még Kossuth-gyász ruhát és a Kossuth-gyász féketőt viselő baba is.
Vannak olyan alkotások is kiállítva, amelyek népi hagyományokat örökítenek meg, pl. a Luca-napi szerelmi jóslást vagy a Karácsony esti kártyázást.
A megnyitó résztvevőinek az alkotó tárlatvezetést tartott, azután különböző kérdéseket tettek fel a résztvevők a hagyományokról és az öltözködésről.
Az alkotó a kiállítás időtartama alatt, előre egyeztetett időpontban szívesen vállalja, hogy a kiállításon mesél a palóc népviseletekről, hagyományokról és szokásokról.
3. Viseletkészítők Országos Kiállítása Egerben:
2016. május 12-től junius 12-ig volt látható Egerben a Viseletkészítők Országos kiállítása.
A kiállításon 23 viseletkészítő kollekciói és 5 népviseleti babakészítő munkái voltak láthatóak. A kiállításnak óriási sikere volt, nagyon sokan meglátogatták, megcsodálták a gyönyörű viseleteket!
A viseletkészítő és népi babakészítők szakmai bizottsága nevében köszönöm mindazoknak, akik fontosnak tartották, hogy alkotásaikkal a kiállításon megjelenjenek, a látogatók nagy-nagy örömére!
Köszönettel: Fehér Jánosné

 

Bereczné Lázár Nóra – Tojásdíszítő Szakmai Bizottság

Fekete Ildikó tojásfestő Pekingben

A Pekingi Magyar Intézet, Magyarország Pekingi Nagykövetsége és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége nagyszabású programsorozatot szervezett Kínában. A rendezvény címe Magyar hónap Pekingben, melynek célja, országunk bemutatása és népszerűsítése volt.
Öt népművészt ért az a megtiszteltetés, hogy ezen a fontos eseményen Magyarországot képviselje, név szerint: Nagy Vincéné Marika csipkekészítőt, Berecz Zsuzsa hímzőt, Fekete Ildikó tojásfestőt, Kurtics Attila bőröst és Kovács Attila cipész mestert.

A delegáció fő programja egy népművészeti kiállítás elkészítése volt a Soong Ching Ling rezidencián, mely egykor Kína első tiszteletbeli női alelnökének lakhelyéül szolgált. A kiállítás címe: Örökség – Újítás – Esztétikum, mely annak a csodálatos anyagnak egy része volt, melyet az érdeklődök már megtekinthettek a Várkert Bazárban, a kurátor természetesen most is Dr. Fülemile Ágnes volt. A remek csapatnak és a jól összehangolt munkának köszönhetően egy nagysikerű kiállítás született, melyre naponta több ezer jegy kelt el.

A tárlaton rengeteg népművészeti ág került bemutatásra, a Tojásdíszítők Egyesületének két tagja, Berszánné Román Erzsébet és Fekete Ildikó munkáit tekinthették meg az érdeklődők, valamint Csíkné Bardon Réka patkolt tojásait a viseletek, szőttesek, edények és szaru tárgyak között.

További program volt még mesterség bemutatók tartása. Ez több helyszínen zajlott, a Soong Ching Ling rezidencia volt az egyik, de a kézművesek ellátogattak Pekingi Nemzetközi Tanulmányok Egyetemére, a Pekingi Nyelvi Egyetemre, valamint a Pekingi Magyar Intézetbe is, ahol egy tudományos konferencián vettek részt.

A delegáció hazautazásával azonban még nem értek véget a kínai programok. A kiállítás egy másik nagyvárosba, Ningboba került át, hogy itt is bemutatásra kerüljön.

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET