Szakmai Bizottságok eseményei

Szakmai Bizottságok eseményei

Neszádeliné Kállai Mária – Csipkekészítő Szakmai Bizottság

Kutatónap az Iparművészeti Múzeumban

A Csipke Szakmai Bizottság szervezésében 2016 április 29.-én kutatónapot tartottunk, az Iparművészeti Múzeum textiltárában. A XX. század csipkéinek megismerésében Erdei Lilla muzeológus volt segítségünkre.
A nagy érdeklődésre való tekintettel, ezt a szakmai programot a nyár végén ismét megszervezzük.

 

Ament Éva – Régi Ritka Mesterségek Szakmai Bizottsága

Első hagyományteremtő országos találkozó

Már évek óta felmerült az igény, hogy szakmai csoportunk  tagjai alig-alig ismerik egymást, ezért egy országos találkozó keretében hasznos lenne néhány napot töltenünk együtt, amikor is munkánkról, műhelyünkről, alkotómunkánkról mesélhetnénk egymásnak, a nagyközönségnek.
A Nemzeti Kulturális Alap pozitív hozzáállásának köszönhetően április 29-én-30-án tartotta a Népművészeti Egyesületek Szövetségének Régi Ritka Mesterségek Szakmai csoportja első országos találkozóját.
Április 29-én szakmai konferenciát szerveztünk, hiszen némi iránymutatással, szakmai jó példával mindnyájan gazdagodunk.
Csonka Takács Eszter: Szellemi kulturális örökségünk, a kézművesség
Cseh Fruzsina: Népi iparművészet a XXI. században
Kovács Attila: Mitől mester a Mester?
Panákné Kovács Mária: a Kovács kékfestő dinasztia régen és ma
Kádár Ferkó: Itt repül a kismadár! -címmel előadásokat hallhattunk, majd a konferencia régi ritka mesterei negyedórás bemutatkozással tették színesebbé a találkozót.
Ezt követően megnyílt a Gömörszőlősi Értékmentő Tábor többéves munkájának bemutatkozó kiállítása is.
Április 30-án pedig a Régi Idők Piacztere múltidéző programra csatlakozva mesterségbemutatókat, játszóházakat tartottunk.
Máris megfogalmazódott: igény van egy következő seregszemlére is! Tehát két év múlva az is csatlakozhat, aki most valamiért kimaradt!

 

Fehér Jánosné – Viseletkészítők Szakmai Bizottsága

  1. Regionális Konferencia Egerben.

Egerben 2016. ápr. 29-énAmi él, annak meg kell újulnia” címmel megrendezett Regionális konferencián Bocsi Éva népi iparművész is tartott előadást NÉPVISELETI BABÁK PALÓCFÖLDÖN címmel. Az előadás nagy sikert aratott és külön öröm volt az is, hogy az előadó a tőle megszokott módon eredeti palóc, kazári viseletben jelent meg. Ízes palóc beszéde, előadás módja, megjelenése mindenkit magával ragadott, élmény volt hallgatni a történeteit és látni is őt!

Ennek kapcsán bemutatom Bocsi Éva népi iparművészt népviseleti babakészítőt, a Népviseleti – és Babakészítők Szakmai Bizottságának Tagját.

Bocsi Éva Vizsláson született, de az édesapja és az anyai nagyanyja kazáriak voltak. Nagyon korán, már három éves korában tűt és cérnát adtak a kezébe, mivel mindig ott ült az asszonyok szoknyája mellett, amikor hímeztek, varrtak. „Ha itt vagy velünk, fűzögesd a tűbe cérnát, te jobban látod, mint mi – mondta a nagyanyja. Négy éves korában már hímezett terítőt, amit az édesanyja azóta is bekeretezve őriz. Gyönyörű népviseleti ruhák között nőtt fel, mindig ott lábatlankodott a nagyanyja és a dédnagyanyja mellett, amikor készülődtek a templomba. A  népviseleti ruhák iránti szeretete évről-évre fokozódott. A kivetkőzések idején elkezdte gyűjteni az édesanyjával a „parasztos ruhákat”. Több,mint kettőszáz darab van a tulajdonában. Amikor kiállításokon, rendezvényeken megjelenik, mindig valamelyik palócviseletbe beöltözik. Először megrendelésre kezdte el öltöztetni a készen vásárolt babákat. Eleinte csak a gangákat hímezte, később egyre több babaruhát varrt. Egy idő után elhatározta, hogy zsűrizteti a munkáit, ezért a baba fejet és a testet is maga készítette el. Mára kb. nyolcvan babát öltöztetett Kazár, Vizslás népviseletébe! Mindegyik baba ruhája a régi ruhák egy darabjából készül. 2008-tól népi iparművész, a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületének tagja. Itthon százharminc, külföldön négy ország nyolc városában mutathatta meg a babái segítségével a legszínesebbnek mondott palóc népviseletet, Kazár és Vizslás népviseletét. A győri babaversenyen öt alkalommal vett részt: Négyszer első, egyszer harmadik díjazásban részesültAranykoszorús babakészítővé választották. Megkapta a babakészítők legmagasabb kitüntetését, a Kovács Marika-díjat, ami egy életműdíj “A legszebb népviseleti baba készítőjének”jár! Palóc népviseleti babáival a különböző pályázatokon minden alkalommal díjazásban részesül. A Palócbabáit beválasztották Nógrád megye értéktárába, vagyis NÓGRÁDIKUM-ok lettek. Bocsi Éva népi iparművészt a „Nógrád megyéért” díjjal is kitüntették. A palócbabái kiállításon láthatóak voltak ez idáig, többek között a Néprajzi Múzeumban, a Népi Iparművészeti Múzeumban, a Magyarság Házában, a Polgárok Házában, a Pesti Vigadóban, a Duna Palotában, az Országos Széchenyi Könyvtárban, az Óbudai Textilmúzeumban, a Vajdahunyad-várban, és a Palóc Múzeumban is. Bocsi Éva Népviseleti Babakészítő Népi iparművész a babái segítségével a kazári népviselet minden árnyalatát, a palóc hagyományokat, a palóc népszokásokat megmutatja, hogy a fiatalabb korosztály is láthassa, hogy mit viseltek, hogyan éltek az emberek 1860 és 1960-as évek között.

  1. „Armarium” divatbemutató, kiállítás a szentendrei Skanzenben.

„Armarium Divatbemutató zajlott május 1-én a Szentedrei Skanzen Amfiteátrimában, ahol a Szombathy Márta baba- és gyermekruhái voltak láthatóak.

A jelenlévők megcsodálhatták az általa készített gyermekruhák sokszínűségét. A Divatbemutatón Kislányok és Babáik egyedi öltözékekben mutatkoztak be.  Szombathy Márta a csak rá jellemző változatos, ízléses és egyedi gyermekruháival nagyon nagy sikert aratott! Gratulálok ezúttal is az Alkotónak.

ALKOTÓ CSALÁDOK – CSALÁDI ALKOTÁSOK című kiállítás nyílt a szentendrei Skanzen, Felföldi Mezőváros tájegység Mádi Dézsmaházában, ahol szintén Szombathy Márta gyermek és babaruhái láthatóak. A kiállítás 2016. április 30-tól június 12-ig látogatható. Nagyon fontos, hogy gyermekeinket már „korán tanítsuk meg szeretni a szépet”- mondta az Alkotó. Szombathy Márta péceli baba- és gyermekviselet készítő az Alkotó Családok – Családi Alkotások címmel megrendezett kiállításon is elvarázsolta a viseleteivel a látogató közönséget.

Ajánlom mindenki figyelmébe a kiállítás megtekintését és fontos, hogy a gyermekeinket, unokáinkat is vigyük magunkkal, hogy korán tanulják meg szeretni a szépet!

  1. Viseletkészítők találkozója Egerben.

Egerben 2016. május 12-én a Heves megyei Népművészeti Egyesület, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Viseletkészítők Szakmai Bizottsága közös szervezésében megnyílt a VISELETKÉSZÍTŐK ORSZÁGOS KIÁLLÍTÁSA.

A Heves megyei Népművészeti Egyesület a Népművészeti Egyesületek Szövetségével közös szervezésben 2001. óta rendezi meg Egerben kétévente a Viseletkészítők Országos Kiállítását, valamint a  „Viseletek Régen és Ma” elnevezésű konferenciát. A Viseletkészítő- és Népi Babakészítők Szakmai Bizottsága szeretné és fontosnak tartja, hogy a mesterség iránt érdeklődők minden évben találkozzanak Egerben, így a köztes években is lenne a viseletkészítők számára egy találkozó Egerben. Eger és a Heves megyei Népművészeti Egyesület örömmel helyt ad a rendezvénynek, hiszen fontos, hogy a sokszínű és tájegységenként változó hagyományos viseleteinket megmutassuk. Fontosnak tartjuk azt is, hogy a hagyományos viseletek alapján készült ma hordható viseleteink iránt is az érdeklődést felkeltsük, ezzel is példát mutatva, hogyan lehet megőrizni egy motívumot, egy szép formát. Hogyan lehet életben tartani és ma is viselni a különböző tájegységek viseleteit. Egerben május 12-én a Viseletkészítők Országos kiállítását Veszprémi Katalin, a Hagyományok Háza Népművészeti és Módszertani Műhely Vezetője nyitotta meg, ahol  23  viseletkésztő és 5 népviseleti babakészítő alkotásait, viseleteit csodálhatja meg a  látogató. A kiállításon a különböző tájegységek viseletei alapján készült, ma hordható viseletek láthatók. A kiállítás középpontjában egy hagyományos sárközi református viselet áll, mely, ha belép valaki a kiállító terembe  azonnal elvarázsolja a látványával és magával ragadja a szépségével. A kiállításon megjelenik: a kalocsai, matyó, jászsági, hevesi palóc, nógrádi palóc, sárközi, barkósági, hajdúsági, gömöri, kis-küküllőmenti,  zoborvidéki, kunsági hímzésssel valamint sóvári csipkével díszített ruha is a különböző kiegészítőkkel együtt. A népviseleti babakészítők a különböző tájegységek viseleteit mutatják be, úgy ahogyan azt régen viselték kicsinyített formában. Így láthatunk a kiállításon kazári, szolnoki párt, szentgyörgyfalvai, csornai, egri, parádi népviseletbe öltöztetett babát. Ezenkívül láthatjuk még az  egri angol-kisasszonyok ruhatárát is babákra öltve.

A kiállítás június 10-ig látogatható.

A Viseletkészítők Országos kiállítását ajánljuk mindenki figyelmében, hiszen egy különleges látványban lesz része annak, aki ellátogat az egri kiállításra.

A kiállítás megnyitása után kezdődött a „Kerek az én szoknyám alja…” konferencia. A konferencia célja segítséget nyújtani a viseletvarróknak. Előadás hangzott el a viseletkészítés területén jelentkező új irányzatokról. Mit jelent a modern kategória, mi a modern? Hogyan tervezzük meg a mai viseleteinket, hogyan használjuk a régi motívumainkat, hová lehet elhelyezni a motívumokat? Sok-sok jó példát és hasznos tanácsot kaphattak a konferencia hallgatói.

Köszönet minden alkotónak, hogy fontosnak tartották, hogy a viseleteiket, öltözeteiket és a hozzáillő kiegészítőket eljuttatták az első Viseletkészítő Szakmai Bizottsága által szervezett és rendezett kiállításra.

Nagy öröm számomra, hogy az ország különböző részéről eljöttek a kiállítás megnyitójára és az azt követő konferenciára.

A Média részéről is nagy volt az érdeklődés, hiszen az M1 TV május 12-én élőadásban bekapcsolódott és a helyszínről közvetített. Ezenkívül máj. 15-én a Kossuth Rádióban is elhangzott egy 20 perces műsor riportokkal együtt a kiállításról, valamint a Szent István Rádió is jelen volt. A Heves megyei Hírlap másnap a címoldalon színes nagy fotóval számolt be a viseletkészítők találkozójáról.

Az egri TV tudósítása az eseményről

Bízom abban, hogy 2017 tavaszán Egerben megrendezendő nagy konferencián és kiállításon találkozunk ismét a szép viseletekkel és egymással is!

 

Kamocsay Judit – Szövő Szakmai Bizottság

Iparművészeti Múzeum Nyitott Műhelye

A Magyar Népi Iparművészeti Múzeum Nyitott Műhelyének szervezésében április 29-én folytatódott a Szövő továbbképző kurzus.

Második alkalommal a Hagyományok Háza textiles műhelyében gyűltünk össze, ahol díszítő összevarrásokról halhattunk előadást, majd néhány „kötést” meg is tanulhattunk. Előadónk Vargáné Kovács Veronika, népi iparművész volt, a sióagárdi Hímzésmúzeum megalkotója. Néprajzi magángyűjteménye az országban egyedülálló sióagárdi népviseletet és díszítő művészetet mutatja be az 1800-as évektől napjainkig. A múzeum anyagából csodás darabokat hozott, s így azokat a kezünkbe is foghattuk.

Pintér Piroska – a Hagyományok Háza szövő szakoktatója – abroszok, asztalterítők összeállítását mutatta be, amelyet a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum textilgyűjteményéből Kovács Bence muzeológus segítségével válogattunk.

A foglalkozás második részében díszítő összevarrásokat –kötéseket– tanulhattunk. A mintadarabokon „vízfolyást” és változatait, „egyszerű huroköltést”, „minden ember kötését”, „cakkos szélt” gyakorolhattunk.

A következő alkalom június 3-án 10-től 14 óráig lesz a MNIM Nyitott műhelyében (1011, Fő utca 6.). Akkor Nagy Vincéné népi iparművész Összeállítás csipkével címmel előadást és gyakorlatot tart számunkra.

A kurzus szakmai támogatója a NESZ Szövő Szakmai Bizottsága.

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET