Szakmai Bizottságok eseményei

Szakmai Bizottságok eseményei

Békéscsabai Textiles Konferencia, 2016. március 4-6.

Fehér Jánosné – Viseletkészítő Szakmai Bizottság

XV. alkalommal került sor a békéscsabai textiles pályázat és konferencia megrendezésére. A XV. Országos Textiles Konferenciához kapcsolódóan a „Nappali szoba – a család közösségi terének – textíliái” valamint a „Viseletek és viselet kiegészítők” című pályázatra összesen 1116 db. alkotás érkezett.
Nagy öröm számomra, hogy a zsűri tagjai között lehettem.
Először is köszönet illeti meg minden pályázót, akik éltek a lehetőséggel és pályáztak az alkotásaikkal. Nagyon fontosnak tartom, hogy a pályázatokon részt vegyünk, hiszen ez egy jó lehetőség a megmérettetésre, ahol az alkotó elképzelése találkozik a zsűri elképzelésével, elvárásával, véleményével. Az a jó, amikor mindenki jól ítéli meg az alkotást, de van, amikor az elképzelés nem találkozik az elvárással.
A pályázatra beadott alkotások között voltak szép számmal, amiket a zsűri azonnal megszeretett, de voltak olyanok is, amikről vitatkozni kellett. Próbáltuk értelmezni és keresni benne azt a jót, amiért a zsűri elfogadhatja, példa elé állíthatja, kiállításra kerülhet a viselet, viselet kiegészítő. Hiszen azok az alkotások, amik kiállításra kerülnek, azok jó példával kell, hogy szolgáljanak, azok értéket képviselnek, követendők mások számára.

Dicséretes, hogy az elmúlt évekhez képest a kiegészítők kivitelezett minősége emelkedő színvonalat mutatott. Szintén pozitívum, hogy az alkotók kollekcióban, a mai funkciót figyelembe véve gondolkodnak.

Gratulálok minden alkotónak, aki részt vett ezen a rangos pályázaton. Bízom benne, hogy legközelebb még több öltözettel találkozunk. A különböző tájegységek motívumai, viseletei újra álmodva, ma hordható viseletek készülnek.
A viselet több mint egy ruha, egy kifejezési eszköz is. Öltözetünkkel üzenünk egymásnak, megtiszteljük az alkalmat és nem csak másokat, hanem magunkat is.

Országos Találkozó

Ament Éva – Régi, ritka Mesterségek Szakmai Bizottság

2016.április 29.-30-án Országos Találkozót szervezünk a Népművészeti Egyesületek Szövetsége Régi Ritka Mesterségek szakmacsoportjának.

A találkozó és konferencia helyszíne: Cegléd

A kétnapos találkozó programja: ápr.29.konferencia, mely a “ritkaságunk” létjogosultságát hivatott bizonyítani és erősíteni

Kiállítás a régi ritka mesterségek képviselőitől

ápr. 30. Régi Idők Piacztere – múltidéző kézműves vásár
Várjuk minden olyan ritka mesterség képviselőjét, mely méltán képviseli hazánk hagyományos kézműves iparosságát, sajátos kézműves és céhes mesterségét. Várjuk a kékfestők, bútorfestők, csempe-, cserépkályhakészítők és kemenceépítők, a könyvkötők, a papírmerítők, a porcelán-, üveg- és ikonfestők, vlamint az igazán ritka halászháló-kötő, csizmadia, hintókészítő, kádár, pintér, cseréppipakészítő, szappanfőző, gyertyakészítő, rézöntő, kalapkészítő, szitakötő, pék, növényi festő és egyéb mesterségek jelentkezőit, akik szívesen bemutatkoznának kollégáiknak és a nagyközönségnek.

Minden információt megkaphattok a regiritka@gmail.com, ament.eva@t-online.hu email címeken.

Szövőszakbizottság Békéscsabán a Textiles Konferencián

Haris Mária – Szövő Szakmai Bizottság

A Szövő szakbizottság tagjai teljes létszámmal vettek részt a konferencián. A szakmai feltöltődés mellett jó alkalom volt a folyamatos egymás megismerésére, összecsiszolódásra.
A kiállításra kerülő anyagok segítették a bizottságot a szövők megismerésében, a szövőkultúránkról pillanatképet kaptunk és inspirációt a szövésben való továbblépésre.
Haris Mária tagunk, örömünkre felkérést kapott a szakmai zsűribe, az ő élményeit osszuk meg a következőkben.

Örömmel fogadtam Pál Anci felkérését a XV. Országos Textiles Konferencia szőttes pályázati anyagának zsűrizésére, Kányási Holb Margit és Lőrincz Etel iparművészek vezetésével.
A pályázatra szép számú alkotás érkezett egyéni és csoportos kategóriában a kiírt nappali szoba és öltözködés témakörben.
Alapanyagokban és technikai megoldásokban változatos munkákkal találkoztunk.
A vászonszőttesek közül kiemelkedő volt a palóc csíkos garnitúra, a kender csíkos együttes szép kivitelezéssel és ritmussal; a bihari csipkefüggöny mesterien alkalmazott csipkeszövéssel; a bukovinai mintával készült futók, abroszok, a hagyomány éltetői.
A gyapjú szőttesek kiemelkedő darabja a harmonikus színezésű torontáli szőnyeg.
Modern kategóriában újszerű volt a kék-zöld színekkel bravúrosan játszó, kifogástalanul kivitelezett nagyméretű szőnyeg.
Szép ágytakaró és párnák készültek gyapjúból, itt az alkotó a legapróbb részletekre is nagy gondot fordított (gombolás, szélek összedolgozása).
Örvendetes volt ritkán használt technikákkal találkozni (dzsidzsim, zili), a szövött rojt alkalmazása is különleges volt.
Újdonságként jelent meg a szövött anyag bútor együtteseken, jól megválasztva a technikát és a funkciót, ami új út lehet a szövők számára.
Viselet kategóriában is jelentős számú szőttes szerepelt, öltözékek alapanyaga, viseletkiegészítők (sálak) készültek, magas színvonalú tudásról árulkodva.
Kevés számú pályamunka került visszautasításra. Ezeknél kompozíciós, szerkezeti hibák voltak, a színezés nem volt megfelelő, vagy egyéb jobbítani való volt rajtuk.
Összességében jó volt látni szövőtársaim az alkotók sokszínűségét, alkotó kedvét, nagyfokú szakmai tudását.
Jó volt megtapasztalni zsűritársaim szakmai hozzáértését, gyakorlottságát, a legnagyobb jóindulatát, segítőkészségét.
S nekem egy jó tapasztalatszerzés volt a zsűrizés.

Szövő továbbképző kurzus indul a Hagyományok Háza Nyitott Műhelyében /Budapest, Fő u.6./

Nyikus Anna – Szövő Szakmai Bizottság

Abroszok tervezése és befejező munkálatairól
Előadók:
• Lőrincz Etel szövő, textiltervező iparművész,
• Nagy Vincéné népi iparművész csipkekészítő-, oktató,
• Vargáné Kovács Veronika népi iparművész oktató
• Pintér Piroska Hagyományok háza, szövő szakoktatója
A program gondozója Kamocsay Judit szakbizottsági tagunk.
Bővebb információ a www.hagyomanyokhaza.hu oldalon.

Műhelyről – műhelyre

Nyikus Anna – Szövő Szakmai Bizottság

Műhelylátogató sorozatunkat ajánljuk minden érdeklődő figyelmébe. Elsőként Komjáthy Ágnes jelentkezett a programba.
További szövőmesterek jelentkezését várjuk, akik időpont egyeztetéssel fogadnának csoportokat. A lehetőségeket a Neszenciában folyamatosan közöljük.
Az elsőként a KEM Népművészeti Egyesület Kreatív Stúdiójának tagjai tesznek látogatást Komjáthy Ágnes szövőműhelyébe március 24-én.

Csipkekészítők VII. Nemzetközi Konferenciája, Nagykállóban

Félegyházi Józsefné – Csipkekészítők Szakmai Bizottsága

Pályázati felhívás

Pályázati adatlap

 

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET