Szakmai Bizottságok eseményei

Szakmai Bizottságok eseményei

A Fazekas Szakmai Bizottság hírei

Fazekas Ferenc
 • Magyar kultúra napja –Nagyvárad

A magyar kultúra napi határon átnyúló programfolyam részeként január 22-én nyitották meg Fazekas Ferenc nádudvari fazekas népi iparművész kiállítását a nagyváradi Tibor Ernő Galériában. A barokk városrész Kanonok során rendezett tárlatot Derzsi Ákos, az Europrint 2000. Könyvkiadó és Nyomda ügyvezető igazgatója ajánlotta a nagyszámú érdeklődő figyelmébe. A hófehér, boltíves falakon különösen jó kontrasztot adtak a formájukban és egyszerű díszítésükben egységes megjelenésű fekete edények. Az alkotó 60. születésnapjára megjelentetett albumot szerkesztője, Kocsis Csaba méltatta és mutatta be a váradi közönségnek. A kiállítást megtisztelte részvételével Muraközi István, Berettyóújfalu és Nagy Miklós, Szalárd (testvértelepülésünk) polgármestere és számtalan helyi képzőművész is. Fazekas Ferenc különösen megtisztelőnek tartotta a meghívást, hogy éppen a magyar kultúra napján, művészetet értő és pártoló közönség előtt mutatkozhatott be a patinás nagyváradi galériában, átadva nem csak a saját, hanem családja többszáz éves alkotói üzenetét is.

 A Régi, ritka Mesterségek Szakmai Bizottságának hírei

Ament Éva
 • A háromévente Wiesbedenben megrendezendő Kézműves Cipőkészítők Bajnokságán a hat kiosztandó aranyéremből három a miskolci Kovács Attilát illeti. Ráadásul mindhárom a “THE WORLD’S BEST SHOE” azaz a VILÁG LEGJOBB CIPŐJE címmel is kitüntettetett.
  A versenyen Attila maga mögött hagyta a legkülönlegesebb argentin, afrikai, japán alkotókat is.
  A díjátadó gálára március közepén kerül sor.
  Szeretettel gratulálunk Kovács Attilának!
 • Szakmai Bizottságunk Régi Ritka Mesterségek Találkozóját szervezi 2016.április 29.-30-án. A program keretében egy konferenciát is szervezünk, melyen többek között Csonka-Takács Eszter, Szellemi Kultúrális Örökség Igazgatóságának igazgatója, Dr. Cseh Fruzsina, tudományos munkatárs MTA BTK NTI kézműves ipartörténet kutatója, Kovács Attila, csizmadia-mester, a “Világ legjobb cipésze” cím birtokosa is előadónk lesz. A konferencia második felében lehetősége lesz minden jelentkező régi, ritka mesternek 10 perc erejéig bemutatni munkásságát, mesterségét. A programot kiállítás is kíséri majd, másnap pedig a házigazda-Cegléd Város- Régi Idők Piacztere programhoz csatlakozunk mesterségbemutatókkal, játszóházakkal.

A Tojásdíszítő Szakmai Bizottság hírei

Bereczné Lázár Nóra
 • Hímestojás-kiállítás a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben

A tavalyi nagy sikerre való tekintettel idén 2016. március 19. és április 2. között a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed Látogatóközpontjában nyílik a hazai és határon túli tojásdíszítők válogatott munkáiból húsvéti kiállítás.
A húsvétköszöntő tárlat kedvcsináló a felnőtteknek és a gyerekeknek, hogy ingyenes kézműves foglalkozáson elkészítsék saját hímes tojásaikat Mosonyi Éva népi iparművész segítségével.
További információ: www.zsn.hu.
https://www.facebook.com/Tojásdíszítők Egyesülete

 • Mosonyi Éva: Ünnepi tojások -könyvbemutató a Hagyományok Házában

Az Ünnepi tojások a Cser Kiadó Színes ötletek sorozatának legújabb kötete, mely a hímes tojás díszítésének hagyományos módjával, a viasszal-írókával történő tojásírással s a legnépszerűbb mintákkal ismerteti meg az olvasókat. Aki belelapoz Mosonyi Éva népi iparművész könyvébe, a sok jó tanácson kívül kedvet is kap a tojásdíszítésre, a gyerekekkel való közös munkára.
A szerzővel Beszprémy Katalin tárvezető beszélget.
A könyvbemutató után a szerző dedikálja könyvét, majd hímestojás-író bemutatót tart.
A részvétel ingyenes!
A könyvbemutató időpontja: 2016. március 16. szerda, 16 óra
Helyszíne: Hagyományok Háza Magyar Népi Iparművészeti Múzeuma, (Budapest, Fő utca 6.)

 • “Tojásmetria”– Fekete Ildikó előadása a hímestojások szimmetriai rendszeréről

Fekete Ildikó junior prima-díjas tojásfestő népi iparművész előadása 2016. március 9-én, szerdán 15.30-17 óra között lesz a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban (1011, Budapest, Fő utca 6.).
Hogyan segít a matematika a tojásírásban? Egy tojáson belül hány variációban lehet pöttyözni? Milyen szimmetriai rendszerek jellemzőek a hímes tojásokra? Milyen varázserővel rendelkeztek a régi hímesek?
Az előadó Fekete Ildikó Junior Prima-díjas tojásfestő népi iparművész, aki az ELTE Matematikai Tanszékének is hallgatója. Sokat gyűjtött itthoni és külföldi hímes tojásokat, könyveket, leírásokat a húsvéti népszokásokkal kapcsolatban. Előadása során mindenki választ kap a fenti kérdésekre és talán a matematikához is közelebb kerülhetünk.

Bővebb információ: http://www.hagyomanyokhaza.hu

 • “Ejsze, tojást fessetek!” – Tojásfestő népi játszóház Bereczné Lázár Nórával a Hagyományok Háza Nyitott Műhely sorozatában

2016. március 18-án, pénteken 15 órától a szervezők kicsiket és nagyokat, minden érdeklődőt szeretettel várnak a Nyitott Műhely következő foglalkozására, ahol tojáshímzés és -festés lesz Bereczné Lázár Nóra népi iparművész, a Népművészet Ifjú Mestere közreműködésével a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum Fő utca 6. szám alatti műhelyében.

Bővebb információ: http://www.hagyomanyokhaza.hu

 • A Hímestojás Napja Győrben

A XX. Győri Tavaszi Fesztivál keretében 2016. március 20-án vasárnap 10-16 óra között a Gyermekek Házában (9021, Győr, Aradi vértanúk útja 23.) a szervezők a tojásdíszítés küldönféle technikáit művelő alkotókkal, iparművészekkel várják az érdeklődőket.
A rendezvényen hímestojás-kiállítás és vásár, húsvéti játszóházak (tojásfestés, tésztasütés, különféle húsvéti dekorációk készítése), valamint Füzi Rozi közreműködésével húsvéti mese vár kicsiket és nagyokat.

Bővebb információ: www.gyhgyor.hu oldalon található.

 • Húsvéti Nyuszi Expressz és tojásdíszítési bemutatók a Magyar Vasúttörténeti Parkban

A NESZ Tojásdíszítő Szakmai Bizottság segítségét is kérték a szervezők azért, hogy a 2016. március 28-án, húsvéthétfőn megrendezésre kerülő egész napos húsvéti rendezvényen a Magyar Vasúttörténeti Parkban (Budapest, Tatai út 95.) a szakma legügyesebb tojásdíszítői is bemutatkozási lehetőséget kaphassanak.
A családi rendezvényen lesz játékos nyuszikeresés, húsvéti kreatív sarok, tojásfestés, tojásdíszítés és tojáspatkolás bemutató, húsvéti meglepetések kicsiknek és nagyoknak a Csabai Tájházban, valamint színpadi produkciók.

Bővebb információ: www.vasuttortenetipark.hu.

Mézekalács Szkamia Bizottság hírei

Szmeló Judit

 A “Virágzó népművészet” pályázat kiállításának megnyitóján és a rendezvényhez kapcsolódó MÉZESKALÁCSOSSÁG, A MEGÚJULÓ, CSODÁKRA KÉPES MESTERSÉG című mini konferencián részt vettünk.

Szálasanyag Szakmai Bizottság hírei

Bárány Mara
 • SZÁLASANYAG SZAKMAI NAP – Hagyományok Háza, 2016. február 11.

Szakmai napot tartottunk a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Múzeumában. A programot Illés Vanda osztályvezető, a NIO zsűrizések lebonyolításával megbízott szakelőadója szervezte A tanácskozás azért vált időszerűvé, mert három éve lépett életbe a népi iparművészeti alkotások megújult szempontrendszere, és az eltelt időszakban sok kérdés felmerült mind az alkotók, de a zsűritagok részéről is. A délelőtt kezdődő program szűk körben zajlott, a jelenlegi zsűritagok, valamint a NESZ Szálasanyag Szakmai Bizottságának tagjai bevonásával. Néhány fiatalabb népművészt azzal a céllal hívtunk meg a tanácskozásra, hogy megismerjék a zsűrizés módszereit, szempontjait, hogy a későbbiekben átvehessék a stafétabotot, ők is zsűritagokká válhassanak. Először Illés Vanda tartott általános tájékoztatást a zsűrizés lebonyolításáról, szervezeti felépítéséről, szabályairól. Ezután az utolsó 3 év zsűribe beadott tárgyainak vetített képein elemeztük a minősítés okait, indoklását. A felvetődött problémákra próbáltunk megoldásokat, javaslatokat is találni:
– Ilyen volt például két mester részvétele egy alkotásban. Itt azt javasoltuk, hogy a zsűriztető jelölje, hogy más is közreműködött az alkotásban, akkor is, ha a másik fél nem akar zsűriztetni. – A modern kategória bevezetésével a zsűri megengedőbb lett az újítások tekintetében. Sok kérdést vet fel azonban, hogy hol vannak a kategória határai, mi számít népművészetnek, művészetnek, dísztárgynak, illetve használati tárgynak. Ezeket a kérdéseket szakemberek, művészek bevonásával lehetne megvitatni. – A kosarasoknál az alapanyag beszerzés gondjait könnyítő javaslat a HH részéről amennyiben a honlapon megjelenhetnének az anyagbeszerzés lehetőségei. – Elhangzott, hogy kevés a fiatal alkotó, közös alkotónapokra-táborokra lenne szükség, hogy megnyerjük őket. – Jó lenne, ha tapasztalt mesterek fogadnának tanulni vágyó fiatalokat maguk mellé. A fogadó mestereket is meg lehetne hirdetni a HH honlapján. A délutáni nyitott fórumon a szép számú érdeklődő számos kérdést vetett fel.
Elhangzott, hogy építő kritikát várnak az alkotók, és lehetőséget a konzultációra a zsűrizés után. Illés Vanda kifejtette, hogy erre mindig van lehetőség a zsűrizés befejeztével. Néha azonban előfordul, hogy sok a beadott tárgy, és a későig elhúzódó zsűrizést a kézműves nem tudja kivárni. Az igazságtalannak tűnő zsűri bírálatok kapcsán felmerült, hogy a zsűri tájékoztatása a tárgy eredetéről milyen fontos. A zsűri lapon ezeket az információkat feltétlenül fel kell tüntetni, hiszen a mégoly hozzáértő zsűritagok sem lehetnek tisztában a mesterségek néhány –sokszor helyi- jellegzetességével, részletével. Több ritka mesterség az elmúlás felé sodródik, aminek az egyik oka, hogy olyan munkaigényes, hogy nem lehet megélni belőle. Ilyen például a hátikosár készítés, a szalmaszakajtó fonás, a nyúlvesszővel aprólékosan befont üvegek készítése, vagy a gyékényszövés. A ritka mesterségek nem tudnak megjelenni a vásárokon, hiszen nem tudják a helypénzt kigazdálkodni. Indokolt lenne támogatni a helypénz elengedésével ezeket az alkotókat.

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET