Szakmai Bizottságok eseményei

Szakmai Bizottságok eseményei

Az Ifjúsági Bizottság hírei

Illés Vanda
 • Junior Prima díjat kaptak az alábbi fiatal kézművesek 2015-ben. Gratulálunk nekik! Amennyiben valamely tagszervezetnek van 30 év alatti jelöltje 2016-ra, kérem, jelezzék a Fiatalok Bizottságából Illés Vandának a következő címen: vendi777@gmail.com. Köszönjük, hogy támogatják a fiatal kézműveseket Önök is!
 • Fekete Ildikó diplomáját az ELTE matematika karán szerezte, hobbija és szenvedélye azonban a tojásfestés. Egy kiállításon, a Néprajzi Múzeumban szeretett bele a tojásfestésbe 17 évesen, azóta családi hagyomány náluk a tojásírás.
  Mentorai segítségével gyorsan fejlődött a technikája, így 2014-ben elnyerte a Magyar Kézműves Remek-díjat, illetve a népi iparművész címet.
  Remekműveit azóta számos kiállításon megcsodálhatta a közönség. Tagja a Régi Mesterségeket Felelevenítő Közhasznú Egyesületnek, alapító tagja a Színnel-Lélekkel Művészeti Egyesületnek, illetve a Tojásdíszítők Egyesületének. Céljuk a hímes tojás hungarikummá emelése. Egyéni célkitűzése a tojásfestés gazdag hazai hagyományának népszerűsítése. A hagyományos motívumokon kívül fest még gyimesi, muravidéki és felvidéki tojásokat is, kedvencei mégis a saját tervezésű, szíves, tulipános, csillagos és keresztes motívumai.
 • Nagy Beáta kézműves-néptáncos családba született, és egy erdélyi tanulmányi kiránduláson döntött a népi bőrműves szakma mellett. 2013-ban második helyet szerzett a X. Országos Ifjúsági Népi Kézműves Pályázaton. A Debreceni Református Hittudományi Egyetemen tanító szakon tanul, hogy átadhassa a hagyományokat a fiataloknak. Jelenleg is népi kézműves foglalkozásokat tart gyerekeknek és a Hajdúböszörményi Főiskola hallgatóinak.
 • Belencsák István Béla a Belencsák késkészítő dinasztia első tagja. Az első késes a családban az 1875-ben született Mihály dédnagyapa volt. Istvánt gyerekkorában magával ragadta a családi tradíció, gépésztechnikusi és testnevelő-edzői végzettséggel is visszatért a családi vállalkozásba.
  Büszkeségük a hagyományos magyar bicska gyártása. A platina kés, a támasztó rugó és a bicska díszességét adó pakli/bakni mind olyan fontos és évszázados tapasztalaton alapuló elem, amely szakértelmet kíván. A hagyományos magyar bicska vidéken az élet része: műalkotás, evőeszköz, munkaeszköz, művészi alkotóeszköz, esetleg önvédelmi fegyver, vagy apáról fiúra szálló családi ereklye. István kimagasló tudással, precíz szakértelemmel készíti a tradicionális, művészi magyar bicskákat. A Belencsák-bicska legendás. http://www.belencsakmuhely.hu/index.php

Szövő Szakmai Bizottság hírei

Dezsőné Borbély Emma
 • Decemberben eltemettük a Debrecenben élő Madarász Kathy Margit Ferenczy Noémi díjas textilművészt. Halála nagy fájdalom mindannyiunk számára, akik ismertük. Női öltözékeket készített, melyek megfeletek egy-egy műalkotásnak. Ruhái örökségünk egyedien megformált továbbvitele. E mellett faliképeket is készített, melyek különös hatást keltenek kompozíciójukkal és nemes anyagukkal. Élete, alkotói munkája példaértékű számunkra.
 • December 6-án nyilt meg a debreceni Déri Múzeum új helytörténeti állandó kiállítása, melyben bemutatásra kerül a debreceni mézeskalácsos és gubás műhely.
 • A szövők szakami ismereteinek bővítésére továbbképzéseket szerveztünk, december elején Karácsonyi hangulat szövéssel volt a téma.
 • A XI. Dél – Alföldi Regionális Gyermek és Ifjúsági népi kézműves pályázaton Szávó Katalin pedagógus szövőtársunk első helyezést ért el gyermekcsapata által készített bábokkal, melyek Ludas Matyit jelenítik meg.
 • A Vass Jenő Óvoda és Bölcsőde Székhely Óvodájának Programjában kiemelt terület a művészeti nevelés. A mindennapi tevékenységek mellett ünnepi alkalmak az Ovigaléria kiállítás megnyitói. 2015. december 11-én a Gubás Társulat jött el, hogy bemutassák különleges munkáikat. A kiállítást Török Istvánné, a Bihari Népművészeti Egyesület elnöke, az intézmény egykori vezetője nyitotta meg. A gyermek közönségnek régi óvodásunk, Gál Petra kedveskedett egy székely népmesével. A Gubás Társulatot Nagy Magdolna Népi Iparművész képviselte, aki bemutatta, hogyan készül a gyapjú szőttes – a guba alapanyaga. A gyerekek kipróbálhatták a szövőszéken való szövést, gyapjú angyalkát készíthettek és archív felvételeken bepillantást kaphattak a hagyományos gyapjú feldolgozás munkafolyamatába.

Tojásdíszítő Szakmai Bizottság hírei

Bereczné Lázár Nóra
 • 2015. december elejétől 2016. január 10-ig volt látogatható A Magyar Kézművességért Alapítvány (AMKA) szervezésében megnyílt 22. Betlehemi jászol pályázatra beküldött alkotásokból válogatott kiállítás a Magyarság Házában, illetve Veszprémben, a Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központban.
  A pályázók között több tojásdíszítő is sikeresen megjelent.
  Daru Péterné tojásfestő népi iparművész (Bodajk): A Megváltó eljövetele, Szlávikné Buzás Irén tojáskarcoló és –festő (Hódmezővásárhely): Karácsonyi fantázia és Játékos karácsonyi díszek, Berszánné Román Erzsébet Magyar Kézműves Remek – díjas tojásfestő, mézeskalács-készítő népi iparművész (Budapest): Megszületett Jézus! című alkotása volt megtekinthető a Magyarság Házában.
  Ugyancsak tojásdíszítő alkotótársunk, ám most más területen mutatkozott be: Fekete Ildikó Magyar Kézműves Remek-díjas, Gránátalma-díjas, Junior Prima Díjas hímestojás-festő népi iparművész (Alcsútdoboz), aki Napkeleti bölcsek című üvegfestményét állította ki.
  A kiállítás anyagából ez alkalommal is háromnyelvű színes fotóalbum készült.
  További információ: www.amka.hu oldalon található.
  Az alkotóknak és kiállítóknak ezúton is gratulálunk, a kiállítás szervezőinek külön köszönjük munkájukat!
 • A tojásos szakág zsűrizés helyszínei és időpontjai:
  – Beadási határidő: 2016. február 23., a zsűrizés napja: 2016. március 8., helyszín: Budapest
  – Beadási határidő: 2016. április 19., a zsűrizés napja: 2016. május 3., helyszín: Zalaegerszeg
  – Beadási határidő: 2016. október 4., a zsűrizés napja: 2016. október 18., helyszín: Zalaegerszeg
  – Beadási határidő: 2016. október 27., a zsűrizés napja: 2016. november 8., helyszín: Budapest.

Csipkekészítő Szakmai Bizottság hírei

Félegyházi Józsefné

Csipkekészítők VII. Nemzetközi Konferenciája
Időpont:2016.10. 7-8-9.
Helye:Nagykálló, Kossuth u. 8.
Megint írunk ki pályázatot, melynek részletei a következő hónapra lesznek meg.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt. Érdeklődni lehet:Félegyháziné Anikónál
felegyhazine@gmail.com, vagy 06 20 9851150

Szálasanyag Szakmai Bizottság hírei

Bárány Mara
 • December 12.-én a Néprajzi Múzeumban az “Élő Népművészet” kiállításhoz is csatlakozva családi napot tartottunk. A rendezvényen a sokféle kézműves foglalkozás között a csuhé betlehemi figurák készítése is szerepelt.
 • A Pest-Budai kézműves és népművészeti egyesület szálasanyaggal foglalkozó tagjai a Piarista Gimnáziumban tartottak karácsonyi foglalkozást decemberben. A kamasz fiúk látható érdeklődéssel fonták a kosarat, készítették a gyékény és szalmadíszt, csuhéangyalt.
 • “Kiskarácsony nagykarácsony ” címmel nyílt kiállítás a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban (Bp. Fő u. 6.) A kiállításban szép számmal szerepelnek a gyékényből ,csuhéból, szalmából, vesszőből készült díszek, tárolók. A kiállításban ezen kívül különleges textilek, fazekas, bőr, nemez, gyöngy, mézeskalács munkák is láthatók.A tárlat még február 12-ig látogatható.
KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET