Szakmai Bizottságok eseményei

Szakmai Bizottságok eseményei

Prima Primissima Díj Fekete Ildikó tojásdíszítőnek

Bereczné Lázár Nóra – NESZ Tojásdíszítő Szakmai Bizottság

A Prima Primissima életre hívói 2007-ben úgy döntöttek, hogy önálló díjjal kívánják jutalmazni a fiatal korosztály köréből azokat, akik a jók között is a legjobbak. A kiemelkedő teljesítményt nyújtó harminc év alatti fiatalok ekkortól érdemelhetik ki a minden évben odaítélt Junior Prima Díjat.

A Junior Prima Díjnak öt társalapítója van, a Docler Holding Kft. a népművészet és közművelődés terén kiemelkedő fiatal tehetségeket támogatja.
A Hagyományok Háza munkatársa, a szintén Junior Prima Díjas Illés Vanda, a NESZ Ifjúsági Bizottságának elnöke a NESZ segítségével és a Tojásdíszítők Egyesülete szakmai ajánlása alapján terjesztette elő a fiatal alcsútdobozi tojásfestőt.

A díjátadó gálán Fekete Ildikó szülei, családja, mestere: Báling Lászlóné és a jelölő szervezet elnöke: Mosonyi Éva körében vehette át a rangos elismerést.

A fiatal alkotónak ezúton is gratulálunk és további sikeres, eredményes alkotóéveket kívánunk!

Élő Népművészet

Terényi Gyöngy – NESZ Bőrműves Szakmai Bizottság

Az Élő Népművészet kiállításon a többi szakág mellett a bőrművesek is szép számban képviseltették magukat.
A két gránátalma díjas bőrműves alkotó páratlanul színvonalas munkája mellett sok példaértékű bőr pályamű látható.
A megújítás igénye és a frissesség jellemzi ezeket az alkotásokat.
Hutkai László gránátalma díjas munkáján, a hagyományos szerkezetű táskán a jól elhelyezett, mívesen szironyozott növényi motívum a táska élénk vöröses barna színén megelevenedik.
Míves kidolgozású szironyozott övei egy mai, elegáns, ünnepi viselet egyedüli díszei lehetnek.
A másik, gránátalma díjjal jutalmazott fiatal bőrműves, Nagy Beáta munkái mellett Varga Vera alkotásai is remek példát nyújtanak arra, hogyan lehet a tőlünk távoli kultúrák bőrművességéből kiszűrni az egyetemes vonásokat és a magyar hagyományokkal korszerű tárgyakká ötvözni.
A Nádudvari szakiskola tanulóinak munkái (oktató: Benő Tamás) a hagyományos technikák és tárgyformálás mellett a játékos megújításra is mutatnak példát.
Kiemelendőnek tartom – a teljesség igénye nélkül – Éber Tamás izgalmas, játékos bőr tárolóit, Kelemen Eszter Klára szűcsmunkáit, Dancsecs Diana és Szakács Aliz formai kísérleteit, és
a Hagyományok Háza népi bőrműves tanfolyamán frissen végzett alkotók színvonalas és sokszínű alkotásait: Csaba Zsolt, Somos Veronika, Félegyházi Gábor, Sütő Erika munkáit.
A bőr és a nemez megújító jellegű együttes alkalmazására is szép példákat láttunk a Hagyományok Háza nemezes hallgatóinak munkáin.
A Hagyományok Háza bőrműves előadássorozat jövőre folytatódik.
November elején a TÁMOP pályázati pénzének segítségével valósult meg egy három napos továbbképzés Keszthelyen az ottani alkotóházban a Zala Megyei Népművészetért Alapítvány
szervezésében. Az eredményesen lezárult programon Dancsecs Diana és Terényi Gyöngy bőrművesek vezetésével kezdő és gyakorlott alkotók is részt vehettek.

VI. Értékmentő Konferencia

Terényi Gyöngy – NESZ Bőrműves Szakmai Bizottság

November 20-21-22-én lezajlott Komáromban a VI. Értékmentő Konferencia, mely a

 ” Tímárok, vargák, csizmadiák, cipészek” címet viselte. Ebben a konferencia sorozatban most a komáromi bőrös  mesterségek mutatkoztak meg, ugyanakkor a témához kapcsolódva mindig más megyékből is hívnak szakembereket. Idén is három kortárs alkotónak nyújtott bemutatkozó lehetőséget a rendezvény utolsó napja: Benő Tamás, Horváth Tibor, és Kovács J. Attila számára.

A Népi Iparművészeti Múzeum nyitott műhelye ( Budapest, Fő utca 6.) várja a bemutatkozni vágyó bőrműveseket is.

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET