Szakmai Bizottságok eseményei

Szakmai Bizottságok eseményei

Szálasanyag az “Élő Népművészet” kiállításán

Bárány Mara – Szálasanyag Szakmai Bizottság

Az „Élő Népművészet” Néprajzi Múzeumi kiállításán a szálasanyag méltó minőségben és számban képviselteti magát. 124 pályamunka érkezett 26 alkotótól, amelyből csak igen kevés, 14 nem került be a kiállításba. A vesszőből és csuhéból készült alkotásoknál fejlődés mutatkozik a tárgyak változatosságában, formai, technikai újításaiban. A zöldvessző munkák és a tárgyrekonstrukciók magas színvonalon mutatják be a hagyományos kosárkötő mesterséget.
A zsűri 13 alkotót díjazott
Három alkotó Gránátalma díjban részesült:
Klencner Erzsébet csuhéfonó / Bajna/
Bene Ágostonné vesszőfonó / Kiskunfélegyháza/
Dulics Margit Kosárfonó / Lenti/
Öten kaptak Arany oklevelet közülük kettő Szálasanyag Bizottsági tag:
Kocsor Imréné kosár és bútorfonó /Békés/
Pados Zoltán kosárfonó / Bejcgyertyános/
valamint:
Csíkné Bardon Réka csuhéfonó / Csabrendek/
Kovács Zoltán kosárfonó / Jászárokszállás/
Szatmári Ferenc kosárfonó /Derecske/
Ezüst oklevélben két alkotó részesült:
Lázár Éva gyékényfonó / Mezőfele,Románia/
Sápi Nóra kosárfonó/ Aszód/
Bronz oklevelet szerzett:
Jáger Márta csuhéfonó /Budapest/
Tüske Mária csuhéfonó /Dobronak, Szlovénia/

A Nesz Különdíját:
André Sándor gyékénykötő/Biharnagybajom/ kapta a ma már ritka mesterségnek számító gyékénymunkáiért.
A szálasanyag közös munkákban is magas színvonalon jelent meg: Pl. bútorok betétjeként- Bencsik Márta/ öcsödi csuhéfonó/ és Szilágyi Imre faragó munkájában. Négyes Tímea /erzsébeti sásfonó/ Szabó László Zoltán faragó székeit kötötte be kiváló minőségben.
A különböző szálasanyagokat felhasználó társasjátékok, betlehemek,és bábparavánok, a játékot bíráló zsűritől szintén elismerésben részesültek.
Az iskolákat, újításokat bemutató teremben látható a szálasanyagot előremutatóan, változatosan felhasználó alkotásokból egy kis ízelítő.

Tojásdíszítők seregszemléje a XVI. Országos Népművészeti Kiállításon

Bereczné Lázár Nóra – Tojásdíszítő Szakmai Bizottság

2015. október 29-én nyílt meg a Néprajzi Múzeumban az Élő Népművészet – XVI. Országos Népművészeti Kiállítás.
A kiállítás pályázati felhívására népművészeti egyesületek, alkotócsoportok, népi kézműves egyéni alkotók, népművészet mesterei, ifjú mesterei, népi iparművészek pályáztak. A kiállításra meghívást kaptak az idei országos pályázatok legjelesebbjei, valamint a legkiválóbb műhelyek, iskolák is, melyek szakmai kisugárzása az egész országra példaadóan kihat. A kiállítást ötévente rendezik meg.
A zsűri javaslatára a legkülönfélébb kategóriákban mintegy 450 kézműves alkotó és alkotó közösségek közel 1700 alkotását válogatták be a kiállításra.
Hímes tojás kategóriában a Tojásdíszítők Egyesülete több alkotója is szakmai elismerésben részesült.
Fekete Ildikó (Alcsútdoboz) Gránátalma-díjat vehetett át, Bakó Ildikó (Takácsi) Bronz Oklevél elismerésben részesült. Kiállítók továbbá: Mosonyi Éva (Pécs), Ágoston Endréné (Jánoshalma), Berszánné Román Erzsébet (Budapest), Ferenczi Éva Mária (Vanyarc), Hodnik Boglárka (Vanyarc) és Noé Kornélia (Hetes).
Arany Oklevelet kapott Balogh Ildikó (Kaposvár) és Csíkné Bardon Réka (Csabrendek). Egyesületi tagjainkon kívül az alábbi tojásdíszítéssel foglalkozó alkotók munkáit csodálhatják meg az érdeklődők: Bujtor Katalin (Gyenesdiás), Belkovics Katalin (Gyöngyös), Fehér Gizella (Gyergyócsomafalva), Simon Katalin (Keszthely), Majorné Szabó Ildikó (Kaposvár), Tamásné Geröly Mária (Gyöngyösfalu).
A díjazott alkotóknak és kiállítóknak ezúton is gratulálunk!
A pályázatot a Hagyományok Háza, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége írta ki. A kiállítás rendezője a Hagyományok Háza.
A kiállítás megtekinthető 2016. március 27-ig hétfő kivételével minden nap 10 – 18 óra között.

Tojásdíszítők a Magyar Kézműves Remek idei díjazottjai között

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara pályázatára idén beadott több mint 110 pályaműből 43 kapta meg a Magyar Kézműves Remek díjat, közülük hetet magas színvonala alapján külön is méltattak.

dr. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a rendezvény fővédnöke 2015. szeptember 23-án a díjátadó ünnepségen kiemelte: a valódi kreativitást díjazták, azt a munkát, amelyben együtt él a hagyományőrzés az új alkotással. A miniszter utalt arra, hogy a díjjal – amelynek célját a kormány elismeri és támogatja – nemcsak a magyar termékek jó hírnevét öregbítik, hanem a hazai termékek piacra kerülését is támogatják. A pályázat egyben a magyar vállalkozói kultúra, és a kézműipari szakma rangjának elismerését is szolgálja.

dr. Parragh László, az MKIK elnöke elmondta: a kamara 13. alkalommal rendezi meg a hagyományőrző vállalkozói kultúra, a kézműves szakma elismerését szolgáló ünnepséget. Egyre növekszik a kereslet a minőségi, speciálisan magyar és művészi termékek iránt, és azok színvonala is emelkedik – tette hozzá.

A Tojásdíszítők Egyesülete több tagjai is átvehette a fontos címet: a Csoko-Láda Kft. képviseletében Mosonyi Éva (Pécs), az egyesület elnöke, a NESZ Tojásdíszítő Szakmai Bizottság tagja ’Kulturális értékeink csokoládéba mártva – Kézzel készült csokoládémozaikok díszdobozban’ című kézműves terméke, valamint Fekete lldikó (Alcsútdoboz):’Hagyományos sárközi hímes tojások és feldolgozásaik’ című pályamunkája részesült a díjban.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által meghirdetett „Magyar Kézműves Remek” pályázat ünnepélyes díjátadó rendezvényére idén a Magyar Turizmus Zrt. támogatásával az OMÉK keretén belül került sor, ahol a kiválasztott pályázók munkái is kiállításra kerültek a Hungexpo „A” pavilon 204/a standján.

Tojásdíszítők közül Berszánné Román Erzsébet (Budapest) karcolt és áttört libatojásai és mézeskalácsai, Bereczné Lázár Nóra (Hódmezővásárhely) a NESZ Tojásdíszítő Szakmai Bizottság tagja saját tervezésű háromszéki, gyimesi és hárompataki csángó írott tojásai, valamint Sulyokné Furján Andrea (Zalahaláp) többféle technikával készült hímes tojásai is megtekinthetők voltak a nagyszámú hazai és külföldi vendégeket megmozgató OMÉK kiállításon.

Vándorlegény konferencia és kiállításmegnyitó, Debrecen

Péter Szidónia – Képzés-Oktatás Bizottság

Régi ritka Mesterségek Szakmai Bizottságának felhívása

Ament Éva – Régi ritka Mesterségek Szakmai Bizottsága

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége és az Iharos Népművészeti Egyesület a Régi ritka Mesterségek Szakmai Bizottsága irányításával 2016. májusában szeretné egy konferenciára összehívni azon mesterségek képviselőit, akik régi és ritka mesterségeket folytatnak ma hazánkban és határainkon kívül.

A konferencia és találkozó célja egymás és egymás foglalkozásainak megismerése, lehetőségeink megismertetése.

Levelünkben segítséget kérünk, az alábbi szakmacsoportokhoz tartozó mesterek felkutatására illetve a már ismert alkotók adatainak frissítésére, aktualizálására.

Szakmacsoportok a Bizottságon belül:
· Kékfestők

· Papírmerítők, könyvkötők

·„Fehér hollók” ( lószőrfonó, nádbútor készítő, pipakészítő, pipafaragó, seprűkötő, halászhálókötő, pékmester, kötélverő, szappanfőző, paszománykészítő, zsinórozó, fazsindelykészítő, gyertyakészítő, rézöntő, pintér, kádár, gyapjúfeldolgozó, pásztorkalap készítő, hintókészítő, bronzöntő, nádazó, képeslapkészítő, kádár, csizmadia, cipész)

· Cserépkályha-kandalló-kemence -csempekészítő

· Bútorfestők

· Üveg-porcelán és ikonfestők (üvegfestők, ikonfestők, Tiffany-üveg, terrakottafestő, tányérfestő, üvegműves.)

A mesterek e-mail és telefonos elérhetőségét szeretnénk összegyűjteni, amelyeket az alábbi címek egyikére kérnénk, hogy küldjék át az Egyesületek vezetői:

· Ament Éva /elnök/: ament.eva@t-online.hu
· Gelsei Sándor: gelsei.sandor@gmail.com
· Molnár Éva: mevike78@gmail.com

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET