Szakmai Bizottságok eseményei

Szakmai Bizottságok eseményei

Berzeviczy-Fehér Jánosné-Viseletkészítő Szakmai Bizottság

2016. december 13-án divatbemutatót rendezett a Földművelésügyi Minisztérium Budapesten a Tesla rendezvényközpontban. Az eseményt a hagyományokon alapuló, mégis a mai kor igényei szerint megújított, a hétköznapokban is hordható, komplett öltözetek népszerűsítése érdekében szervezték meg. Cél, hogy a közvélemény tágabb képet kapjon a magyarság hagyományos viseletéről, a lábbelitől, a hajviseletektől, a ruházaton át az egyéb tradicionális kiegészítőkig.
A bemutató előtt egy órás kerekasztal beszélgetés zajlott a témához kapcsolódó szakemberekkel.
folkTREND! – A hagyomány a régi, a stílus új – divatbemutató a hungarikumok és a tradicionális motívumok jegyében zajlott.
Mi a cél a folkTREND!-del?
Friss szemmel látni ősi viseleteinket – mondta V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár a Tesla rendezvényközpontban, a hagyomány a régi, a stílus új gondolat jegyében megrendezett divatbemutatón.
Az est fővédnökségét dr. Herczeg Anita, dr. Áder János köztársasági elnök úr felesége vállalta el.
Az esemény megrendezésének célja az volt, hogy a közvélemény ízelítőt kapjon a magyarság hagyományos viseletéről a ruházaton át az egyéb tradicionális kiegészítőkig és egy olyan kezdeményezés induljon útjára, amely a hazai divat eszközeinek segítségével előmozdítja közös értékeink minél szélesebb körben való megismertetését.
A folkTREND! divatbemutató a Hungarikum szabályozás égisze alatt valósult meg. A jövőben pályázatok útján szeretnének lehetőséget teremteni azoknak a fiatal tervezőknek, akik a hagyományhoz nyúlnak vissza és ezekből mai modern ruhakollekciókat hoznak létre. Az esemény az első lépése annak a programnak, melynek segítségével a népi hagyományokat a mai modern ember számára is értelmezhetővé tudják tenni.
A rendezvényen bemutatott ruhákat Bélavári Zita, a By Me, az Igéző, az Innoé, Meyke, Pásztor Anni, Piroshka, a Romani Design, a Soutache, a Szervető és a Zema ékszer tervezte.

Bocsi Éva-Viseletkészítő Szakmai Bizottság

2016. december 8-án a Magyarság Házában rendezték meg a Betlehemi jászol pályázat eredményhirdetését és kiállítás megnyitóját. A nagyszámú pályázó közül a szakmai zsűri az EMMI nagydíját Bocsi Éva népviseleti babakészítő népi iparművész kazári népviseletbe öltöztetett babáinak ítélte oda. Az alkotó a babái segítségével mutatta be, hogy mit viseltek elődeink dec. 25-én és dec. 26-án a templomban. Nagykarácsonykor a fiatalasszonyok a legdíszesebb ruháikat: aranycsipke féketőt, fekete bársony vizitkét, fekete kecelét és világoskék selyem szoknyát viseltek. A ruhák díszítése arany színű volt. Karácsony másnapján ezüstcsipke fékető volt a fejükön, amihez fekete kasmír vizitkét, fekete kecelét, rózsaszínű selyemszoknyát vettek fel. A ruhákon ezüst színű díszítés volt. 2016. december 25-én Ságújfaluban, a Falukarácsonya c. rendezvény keretén belül nyílt meg Bocsi Éva népviseleti babakészítő népi iparművész babakiállítása. A kiállításon látható babák a karácsonyi ünnepkörhöz tartozó hagyományokat és az őszi-téli esték, régi falusi elfoglaltságait elevenítik meg. Az érdeklődőknek az alkotó rövid tárlatvezetést tartott.

Bárány Mara-Szálasanyag Szakmai Bizottság

Kiállítás ajánló
Január 6.- án nyílt és február 4 -ig látható a CEGLÉDI GALÉRIÁBAN a tápai „Gyékényből szőtt Egyesület” kiállítása. A nagy múltú gyékényes mesterség mai művelői, kilenc asszony mutatkozik be alkotásaival.
A tápai gyékényszövés 2014 óta szerepel a Nemzeti Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén.
Kerekes Ibolya néprajzkutató megnyitó beszédében történeti áttekintést adott a mesterség múltjáról. Beszámolója alapján a kiállító asszonyok olyan ősi tudás továbbvivői, akik nélkül már feledésbe merült volna a mesterség. A honfoglalás óta ismert kézműves alapanyagot a régmúlt évszázadokban pakolásra, szállításra, a só, húsáru, dohány csomagolására is használták. A szövött portékák eljutottak a környező országokon kívül, Angliába, Franciaországba, Svájcba, Svédországba is. Az elmúlt évszázadban a szövés mellett más tárgyak készítésével is foglalkoztak: fonták a szatyrot, szakajtót, papucsot, székülőkét. A világháború katonáinak készítették a gyékény őrcsizmát. A II. Világháború után a Háziipari Szövetkezet által irányított munka rengeteg embernek adott megélhetést. A fellendülés évtizedei után a kereslet csökkenésével, a szövetkezetet 1999-ben építették le. Ekkor alakították meg a „Gyékényből Szőtt Egyesületet” amelynek tagjai a mesterség megmaradásának a letéteményesei.
A tárlaton a hagyományos alkotások mellett a mai kor elvárásaihoz is illő egyedi alkotások, dísztárgyak, szobrok is láthatók.

A kecskeméti NÉPI IPARMŰVÉSZETI GYŰJTEMÉNY- ben látható a „Szatyor és szakajtókötők Mezőségen Mezőfelén és Tacson” című kiállítás
Az erdélyi mezőség két falujában még élő szokás a gyékény feldolgozása és felhasználása.A kiállításban mezőfelei és tacsi gyékénykötők munkái láthatók.
A kiállítás január 27-ig látogatható.

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET