Szakmai Bizottságok eseményei

Szakmai Bizottságok eseményei

Bereczné Lázár Nóra-Tojásdíszítő Szakmai Bizottság

 • A Horváth család közös kiállítása nyílt Kazincbarcikán
  Tátrai Zita hímes tojásai is megtekinthetők a karácsonyi tárlaton

  „Családi tárlat” címmel nyílt kiállítás november 24-én a Mezey István Művészeti Központ kiállítótermében (3700, Kazincbarcika, Rákóczi tér 9.).
  A Horváth család, név szerint: Horváth Zoltán fazekas, Tátrai Zita csipkekészítő népi iparművészek, a népművészet ifjú mesterei és Horváthné Marika „kreatív anyu” közös tárlata nagy sikert aratott az érdeklődő közönség körében.
  A kiállításon teljes összhangban, otthoni hangulatot tükrözve láthatók a kézművesek által készített egyedi alkotások.
  A karácsonyi tárlaton Tátrai Zita, a Tojásdíszítők Egyesülete tagja természetesen hímes tojásait is bemutatta – egy kicsit másképp.
  A családi karácsonyi kiállítás 2017. január 4-ig tekinthető meg Kazincbarcikán.
  Alkotótársunknak és családjának ezúton is gratulálunk és további szép, közös sikereket kívánunk!

 • Patkolt tojások a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban

  2017. január 14-ig látogatható az Üllővel, vésővel, kalapáccsal címmel, a Magyarországi Kovácsmíves Céh által rendezett I. Országos Fémműves Népi Iparművészeti Kiállítás a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban (1011, Budapest, Fő utca 6.). A tárlaton két tojásdíszítő fiatal tehetséges alkotó is bemutatkozik: Hodnik Boglárka (Vanyarc) és Csíkné Bardon Réka (Csabrendek) egyedülálló patkolt tojásait is megtekinthetik az érdeklődők.

 • Helyreigazítás
  A NESZ-encia előző lapszámában megjelent Malonyay-pályázatot ismertető írásban tévesen jelent meg a következő alkotótárs neve és titulusa. Az adatok helyesen: Sasvári János bútorfaragó-bútorfestő népi iparművész. Az érintettől elnézést kérünk.
 • Köszönetnyilvánítás

  A NESZ Tojásdíszítő Szakmai Bizottság tagjai ezúton köszönik a tojásdíszítő alkotótársak egész éves aktív munkáját, a sok-sok hírt, fotót, érdeklődést és kitartó alkotói munkát. Áldott, békés karácsonyi ünnepeket és sikerekben, egészségben, alkotói örömökben gazdag boldog új esztendőt kívánunk mindenkinek!

  Jókainé Gombosi Beatrix, Mosonyi Csabáné, Bereczné Lázár Nóra

Bocsi Éva-Viseletkészítő Szakmai Bizottság

 • A Duna Palota “Hommage a Malonyai Dezső” címmel és tematikával nyilt pályázatot hirdetett neves író, művészettörténész , néprajzkutató születésének 150. és halálának 100. évfordulója tiszteletére.
  A szakértő zsűri több mint száz képző- nép- és iparművész alkotását válogatta be a november 8-án megnyílt kiállításra.
  A tárlaton többek között láthatóak voltak Bocsi Éva és Molnárné Riskó Erzsébet kiváló fokozat minősítést kapott népviseleti babái, Kovácsné Pócza Ágnes, Neszádeliné Kállai Mária és Szombathy Márta által tervezett ruhák.

Fehér Jánosné-Viseletkészítő Szakmai Bizottság

 • Barkó divatbemutató Bánhorvátiban.
  Bánhorváti Borsod megye észak- nyugati részén, az Uppony hegység lábánál fekvő gyönyörű kis település. A természetet kedvelők mellett a hagyományőrzők is szívesen látogatják a falu programjait, nem véletlenül.
  November 26-án 10. alkalommal került megrendezésre a Krumplis Lángos Fesztivál, mely ma már a térség kiemelkedő rendezvényeihez tartozik. A program kitűnő példa arra, hogy egy jó ötlet a helyi közösség összefogásával, az önkormányzat támogatásával egy kis településen is sikeres és fenntartható lehet, ahol a főszerepé a hagyományápolás, a kulturális értékek bemutatása, továbbadása.
  A fesztivál ötletgazdája, egyúttal szervezője Deák-Szinyéri József büszkén mondja, hogy ma már tényleg a falu apraja – nagyja közreműködik a rendezvény megvalósításában.Fontosnak tartják, hogy az idelátogatók ne csak a régi ételek elkészítésével, ízével ismerkedjenek meg, de magas színvonalú kulturális programokat is lássanak. A fesztivál részeként pedig helyi termelők és kézműves mesterek portékáiból válogathatnak az érdeklődők.
  Miközben szorgos asszonyok keze alatt készülnek az ételek – krumplis lángos, görhő, angyalbögyörő, herőce, stb. – a csarnokban egymást követik a néptáncegyüttesek, zenekarok, népdalkörök fellépései, közbe iktatva táncházzal, ahol fiatalok, idősebbek közösen ropják a táncot. Nagyszerű, felemelő hangulatú az egész fesztivál és külön öröm, hogy sok a kisgyermekes család, a gyerekek külön játszóházban ismerkedhetnek régi népi játékokkal, de igazából mindenhol találkozhatunk érdeklődő fiatalokkal.
  E különleges rendezvényre kapott meghívást a királdi Művésztanya, egy barkó divatbemutató erejéig. Számukra mindig nagyon megtisztelő, ha érdeklődnek a barkó hagyományok iránt, beszélhetnek, ízelítőt adhatnak munkáikról. Hazai tájon szerepelni pedig különösen fontos, hiszen a helyi kulturális örökségünk továbbéléséről, továbbadásáról van szó. Készülve a divatbemutatóra jó volt látni, hogy a helyi fiatalok nem csak szépek voltak a ruhákban, de azonosulni is tudtak és örömmel fogadták a barkó ruhákat megálmodók azon törekvését, hogy a múlt értékeinek tiszteletben tartásával, de megújítva szülessenek számukra is hordható ruhadarabok.
  A barkó divatbemutatónak óriási sikere volt!
  A barkó divatbemutató sikerén felbuzdulva a Művésztanya munkáiból jövő januárban kiállítás megrendezésére kerül sor Bánhorvátiban.

 

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET