Szakmai Bizottságok eseményei

Szakmai Bizottságok eseményei

Berzeviczy-Fehér Jánosné-Viseletkészítők Szakmai Bizottsága

Neszádeliné Kállai Mária önálló kiállítása

2016. október 13-án nyílt meg a kazincbarcikai Gyermekek Háza – Kézműves Házban Neszádeliné Kállai Mária csipkeverő, viseletkészítő népi iparművész a népművészet mestere
„GÖMÖRI VISELETEK” kiállítása.
A kiállításon gyönyörködhettünk az Ő keze munkáiba.
Mária Debrecenben született. Gyermekéveit Debrecen után Miskolcon és Tardonán töltötte. Az iskoláit Kazincbarcikán végezte, majd a gyermekekkel foglalkozott a helyi bölcsődében, majd az óvodában.
A művészi pályája már itt kezdődött, hiszen már ekkor készítette a gyermekekkel a különböző textiljátékokat, kedvet csinált gyermekeknek, hogy megszeressék a kézművességet.
Mária rendkívül kreatív ember. Minden érdekli! A kaposvári Egyetemen diplomát szerez, Rajz tanári és Vizuális Kommunikáció tanári szakon.
Érdekli a képzőművészet, hiszen nagyon jó rajzkészséggel rendelkezik és érdekli a népművészet szinte minden ága: a csipkeverés, hímzés, szövés, viseletkészítés. Gyöngy ékszereket is készít a viseleteihez. Érdekli a csuhé babakészítés, kosárfonás, de még az agyagozás is, szinte minden, amit az emberi kéz képes megalkotni.
Első sikerei a csipkekészítéssel kezdődtek!
Mária a ruháit a saját készítésű csipkéivel díszíti. A Vert csipke gallérjain megjelenik a gránátalma a tulipán! Csipkéit jól tudja illeszteni a különböző textilekbe és textilekhez. Csipkével díszíti a különböző ruhákat, ingvállakat, kötényeket és az alsó szoknyákat is.
Kazincbarcikán él, ezért fontos számára, hogy annak a tájegységnek a csipkemintáit és viseleteit gyűjtse, majd a régiek alapján újra gondolva készítsen el egy-egy csipkegallért, egy-egy viseletet.
A gömöri csipkékkel aratta az első sikereit. Első legnagyobb sikere 2000-ben a belgiumi Bruggében volt! Ahol egy nemzetközi csipkepályázaton I. díjjal jutalmazzák.
2000-től – 2013-ig vezette és szervezte Tokajban a Csipke- és Viseletkészítő Alkotótábort, ahová az ország minden részéről jöttek a csipke- és a viseletkészítés iránt érdeklődők és tanulni vágyók.
2008. augusztus 20-án a Népművészet legmagasabb elismerését a Népművészet Mestere címet veheti át, az addigi munkájáért.
2001-ben megjelenik a –Gömöri csipke – című könyve, majd 2013-ban – Viseleti darabok Gömörből – című könyve.
A kazincbarcikai kiállításon egy élet munkáját láthatta a közönség.
Mária a gömöri viseleteknél megőrzi a régi szabásvonalat és a díszítést. Szereti a természetes alapanyagokat, mint például a kékfestő.
Alkotói munkái mellett az Országos Csipke Szakmai Bizottságában is tevékenykedik, bátran fordulhat hozzá Mindenki. Szívesen segít, mindenkit ellát jó tanáccsal.
Neszádeliné Kállai Mária „Gömöri Viseletek” című kiállítása november 11-ig volt látható.
Gratulálok az alkotónak és remélem, hogy még sok szép munkával megajándékoz bennünket.

Bereczné Lázár Nóra-Tojásdíszítő Szakmai Bizottság

„Együtt hiszünk a dolgunkban!” – ’Hommage á Malonyai Dezső’ pályázat a Duna Palotában 14 tojásdíszítő dolgozta fel Malonyay Dezső munkásságát. A Duna Palota ’Hommage á Malonyai Dezső’ címmel és tematikával nyílt képző-, népi- és iparművészeti pályázatot hirdetett Malonyay Dezső író, művészettörténész, néprajzkutató születésének 150. és halálának 100. évfordulója tiszteletére.
A nemzetközi pályázatra 121 alkotó nyújtotta be munkáját, feldolgozva és átörökítve Malonyay munkásságát és gondolatiságát.
A Tojásdíszítők Egyesülete 14 tagja szerepelt sikeresen a pályázaton: Ágoston Endréné (Jánoshalma), Ágoston Erika (Jánoshalma), Bakó Ildikó (Takácsi), Bereczné Lázár Nóra (Budapest), Berszánné Román Erzsébet (Budapest), Fekete Ildikó (Alcsútdoboz), Ferenczi Éva Mária (Vanyarc), Hodnik Boglárka (Vanyarc), Mosonyi Éva (Pécs), Nagy Csaba (Dunaharaszti), Pillerné Marton Emőke (Budapest), Rózsa Györgyné (Budapest), Salamon Éva (Gyergyókilyenfalva – Románia), Simon Kata (Cserszegtomaj).
Az ünnepélyes kiállítás-megnyitóra és eredményhirdetésre 2016. november 8.-án kedden 18 órakor került sor a budapesti Duna Palotában. A vendégeket Bíró Ildikó, a Duna Palota igazgatója köszöntötte, énekelt Kovács Nóri énekművész. A tárlatot Józsa Judit kerámiaszobrász, művészettörténész adta át.
Népművészeti kategóriában a zsűri díját Sasvári Sándor bútorfestő vehette át.
Kiváló fokozat minősítést kapott tojásdíszítőink közül Fekete Ildikó és Hodnik Boglárka.
A tárlat 2016. december 7-ig tekinthető meg minden nap 9-18 óra között a Duna Palota termeiben (1051, Budapest, Zrínyi u. 5.).
Minden alkotótársunknak szívből gratulálunk és további sok sikert kívánunk!
INFO: www.dunapalota.hu

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a 2016. évben is meghirdette Magyar Kézműves Remek pályázatát, melyen a Tojásdíszítők Egyesülete tagjai is eredményesen szerepeltek. A kiemelt pályázat célja a minőségi kézműipari termékek és mestereik bemutatása, a magyar termékek jó hírének javítása, a kézműves szakma rangjának, valamint a magyar kézművesség turisztikai rangjának emelése. A 14. alkalommal meghirdetett Magyar Kézműves Remek cím, valamint a zsűrizett termékekből nyílt kiállítás ünnepélyes átadására 2016. szeptember 22-én került sor a debreceni Kölcsey Központban. A rendezvény fővédnöke Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, levezető elnök Dunai Péter, az MKIK főtitkára volt. A vendégeket dr. Parragh László, az MKIK elnöke köszöntötte, valamint előadást tartott dr. Odrobina László szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár. A Tojásdíszítők Egyesülete tagjai közül Simon Katalin hímes tojásaival vehette át a rangos címet. A zsűri értékelése alapján a kiállításon a vendégek megtekinthették Berszánné Román Erzsébet karcolt, valamint Bereczné Lázár Nóra írott hímes tojásait is. A debreceni kiállítást követően a megyei kamarák is bemutatkozási lehetőséget biztosítottak a pályázók számára, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Kézműipari Tagozatának köszönhetően a budapesti alkotók: Berszánné Román Erzsébet és Bereczné Lázár Nóra munkáit a BKIK székházában rendezett kiállításon állították ki. Az Iparkamara a pályázók kérésére 2016. október 26-án szakmai konzultációt rendezett az MKIK székházában, ahol a megjelent résztvevők a zsűri tagjainak közreműködésével közösen fogalmazták meg szakmai véleményüket és javaslataikat a pályázat kapcsán. A NESZ-t a szakmai konzultáción Huber Erzsébet, a NESZ alelnöke, a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület elnöke képviselte.

A 2016. évi Magyar Kézműves Remek cím rendezvény támogatója a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara volt.

További információ: www.mkik.hu, www.bkik.hu

Horváth Ágota-Fazekas Szakmai Bizottság

V. Vándorló Fazekas Segédek 2016

2016. október 15-én megtörtént a Népművészeti Egyesületek Szövetségén belül működő Fazekas Szakmai Bizottsága által meghirdetett V. Vándorló Fazekas Segédek pályázat eredményhirdetése a pécsi Cuháré Közösségi és Alkotóházban, melyet a Kézművesek Baranya Egyesülete tart fenn. Az előző évi két „vándor” Fejes Fanni és Németh Nóra vetítőképes beszámolóval számolt be vándorlásukról, majd átadták a vándorbotot az idei nyerteseknek. 2016-ban is két fiatal fazekas járhat műhelyről műhelyre úgy, hogy a 16 befogadó fazekas mestereket 8-8 arányban felosztják egymás közt. Olyan magas színvonalú pályázati anyagot adott be Csizi Viktória és Mácsai László is, hogy nem tudtunk egy nyertes mellett dönteni, megosztva nyerték el a vándorlási lehetőséget.
Az idei pályázat már az ötödik volt a sorban és megállapítást nyerhet, hogy ez a kezdeményezés gyümölcsöző, hasznos, úgy a fiatal fazekasok, mint a befogadó mesterek számára szakmai és emberi szempontból is. Ennek egyik bizonyítéka lehet, hogy a befogadó mesterek közül még senki nem lépett vissza a kezdetektől, csak újabb csatlakozóknak örvendhetünk év mint év. Idén három fazekas mesterrel gazdagodtunk, Berta István (Vönöck), Farkas Gábor (Békéscsaba) és Török Zsóka (Tiszafüred) személyében, velük bővült befogadó társaságunk 16 főre.

Köszönetet mondunk, hogy a Népművészeti Egyesületek Szövetsége biztosítja a „vándor” utazási költségeihez szükséges összeget.
Máris tervezzük szervezzük a 2017 évben meghirdetésre szánt Vi. Vándorló Fazekas Segédek pályázatot.

Horváth Ágota
Király Zsiga díjas fazekas népi iparművész
a Magyar Kultúra Lovagja
a Kézművesek Baranyai Egyesületének elnöke
a Cuháré Közösségi és Alkotóház vezetője
Elérhetőségek:

telefon: +36-30-5484-628
e-mail: horvath.agota.pecs@gmail.com

Nyikus Anna-Szövő Szakmai Bizottság

  • „A NÉPI KÉZMŰVES AJÁNDÉKTÁRGYAK, AZOK MARKETINGJE/REKLÁMJA, A PIACRA JUTÁS ELŐSEGÍTÉSE,” címmel konferenciát tartott a Békés Megyei Népművészeti Egyesület.
    A szövött ajándéktárgyak témakörben Dávidné Gyarmati Zsuzsanna, a Szövőszakbizottság tagja tartott előadást. Zsuzsa előadása alapjául szolgál annak a bizottsági munkának, amelyet a szövött ajándéktárgyak témában tovább gondolnak, jó gyakorlatokat gyűjtenek a bizottság tagjai. A konszenzussal kialakult gyűjteményt a szövők rendelkezésére bocsátja.
  • Kamocsay Judit tagunk, rendszeres résztvevője a Hagyományok Háza Nyitott Műhelyének, ahol szövés bemutatót tart az érdeklődőknek. Készséggel válaszol minden szövéssel kapcsolatos kérdésre, segíti a már szövő tudással rendelkezőket is.
  • Nyikus Anna a Szövőszakbizottság elnöke “Hagyomány és újítás a kézművességben” címmel előadást tartott a Monostori Erődben a Megyei Értéktár Napon. Az irodalom, múzeum, turizmus területéről elhangzott előadást követő beszélgetésen érdekes párhuzamok, összekapcsolódások derültek ki. A hagyomány megújulása, megújítása újra értelmezése minden területen szükséges.

Félegyházi Józsefné Csipkekészítő Szakmai Bizottság

Csipkekészítők VII. Nemzetközi Találkozója Nagykállóban
2016.október 7-8-9-én a csipkekészítők ismét összegyűltek Nagykállóban. Határainkon innen és túlról érkezett a 120 vendég. A találkozón előadásokat hallgathattak és csipketechnikai megoldásokat tanulhattak az érdeklődők. A csipkézésen kívül a táncház és a „kastélyparti” is izgalmassá tette a programot. Tapasztalatcsere, kikapcsolódás és jókedv jellemezte a találkozót.
Az idén is írtunk ki pályázatot, melynek témája a felnőtteknek a csipkés táska, a gyerekeknek (15év alatt) a mobiltelefon tartó volt. A táska lehetett népi, alkalmi és hétköznapi. Sok szép alkotás érkezett minden kategóriában, a zsűrinek nehéz dolga volt.
A díjazott táskákról, és a találkozóról néhány fotó:

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET