Szakmai Bizottságok eseményei

Szakmai Bizottságok eseményei

Bereczné Lázár Nóra-Tojásdíszítő Szakmai Bizottság

Patkolt tojások az idei Vanyarci Haluskafesztiválon

Patkolt tojáskiállítással, szakmai bemutatózással és vásárral várt minden érdeklődőt a szeptember 10-ei hétvégén Ferenczi Éva Mária és Hodnik Boglárka tojáspatkoló, a Tojásdíszítők Egyesülete két tagja az idei Vanyarci Haluskafesztivál keretében.
A Haluskafesztivál az észak-magyarországi település kiemelt eseménye, mely gasztro-kulturális rendezvény sztrapacskafőző versennyel, folklór műsorral, gyermek programokkal, kézműves kirakodó vásárral, sétakocsikázással, „sétatraktorozással`, haluskaszaggató táncházzal várta az érdeklődőket. A vendégek a finom haluska (sztrapacska) kóstolása mellett gyalogosan vagy akár lovas kocsival tehettek egy sétát a Cserhát déli dombjai között meghúzódó kis falucskában és megnézhették az Evangélikus Templomot, a Viselettörténeti Babamúzeumot, a Tájházat és Alkotóházat, a Patkolt tojás kiállítást, az Ősmaradvány és kőzet kiállítást, a Millenniumi Emlékparkot és a Veres család sírkertjét.
A krumpli alapú haluska, azaz sztrapacska a “tót atyafiak” jellegzetes étele. Úgy tartja a fáma, hogy a híres földi: Mikszáth Kálmán is szerette, leginkább azt, amit Mauks Ilonkáéknál Csadó néni, akkor még Rozika főzött neki.
Az Acsai Szlovák Régióközpont sátrában egyébként a gancát is megkóstolhatták a vendégek és megtekinthették Berényiné Lami Mónika püspökhatvani népi festő kiállítását.
A fesztivál főszervezői voltak:
– Vanyarc Községi Önkormányzat
– Nógrád-Hevesi Szlovákok Egyesülete-Vanyarc
– Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézete Közművelődési Osztály – Vanyarci Régióközpont
– Vanyarci Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat

További információ: www.vanyarc.hu, http://www.programturizmus.hu/ajanlat-vanyarci-haluskafesztival.html

 

Bocsi Éva, Fehér Jánosné-Viseletkészítő Szakmai Bizottság

 • Minden év szeptemberében rendezik meg az Ars Sacra Fesztivált, ahol az európai kultúra szakrális értékeit mutatják be.
  A Nyitott Templomok Napja rendezvényén kívül kiállításokat, előadásokat, koncerteket, filmvetítéseket látogathatnak az érdeklődők.
  Az Ars Sacra Fesztivál keretén belül két előadást tartott Bocsi Éva népviseleti babakészítő népi iparművész „Mindig illő ruhába – az Úristen házába” címmel Budapesten a XI. Orlay utca 2. sz. alatt a Kiss Áron Játék Társaság kiállító termében.
  Két kis palóc falu, Kazár és Vizslás mély katolikus vallásosságát és az ezzel szorosan összefüggő öltözködési kultúráját mutatta be a babái segítségével az érdeklődőknek.
 • Kiss Árpádné népi iparművész az Iparkamara által kiírt Mesterremek pályázaton 2016. szeptember 22-én díjazásban részesült. A díjat a Debreceni Kölcsey Központban adtak át. A díjazottak munkáiból kiállítás nyílt.
 • Kiállítás Karácsondon: Szeptember 20.-án nyílt Karácsondon a Művelődési Házban Lovászné Juhász Rita népi iparművész és szakköreinek munkáiból egy népművészeti kiállítás.
  A megnyitóval vette kezdetét a hétvégi „Szüreti napok” rendezvény a településen. Lovászné Rita viseletei a palóc tájegység hímzés és viselet kultúráját s ennek feldolgozásait mutatták be. Szakköreinek munkáiból a palóc, ó-kalocsai, komádi és rábaközi hímzéseket tekinthették meg az érdeklődők.
  A kiállítást Málik Béla grafikus és festőművész nyitotta meg. A kiállítás a rendezvény végéig volt látogatható.

Bárány Mara-Szálasanyag Szakmai Bizottság

Kiállítás ajánló

2016 október 7-től november 26-ig látogatható a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Múzeumában /Bp. Fő u. 6/a „Játéktól a mesterségig” című kiállítás. A tárlaton a Népi játék és Kismesterségek Oktatója tanfolyam szeptemberben vizsgázott hallgatói, valamint a Játszóházvezetői tanfolyam végzős hallgatói mutatkoznak be.
A kiállítás alkalmat ad a Dániai kosárfonó tanulmányúton részt vett Legeza Márta, és Fodróczi Kármen munkáinak megtekintésére is. A fonástechnikájukban, anyagaikban is szokatlan, merész formájú kosarak nagy sikert arattak a nézők között.

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET