Szakmai Bizottságok eseményei

Szakmai Bizottságok eseményei

Berzeviczy-Fehér Jánosné -Viselet- és Népi Babakészítő Szakmai Bizottság

A Mesterségek Ünnepét a Népművészeti Egyesületek Szövetsége 1986-tól szervezi és rendezi meg minden évben a budai Várban.
A 30 éves Mesterségek Ünnepe ma már nemcsak Magyarországon, de egész Európában a legnívósabb hagyományőrző rendezvény! Ezt a rangot, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, az egyesületek tagságainak komoly munkájával, valamint a Szakmai Bizottságok összefogásával, közreműködésével tudta elérni, ezért a Mesterségek Ünnepén jelen lenni rangot és elismerést jelent.

A Mesterségek Ünnepe igazi vonzerejét és sikerét a színvonalas mesterség bemutatók garantálják, ezért nagyon fontos, hogy a különböző mesterségek látvány munkáiba a látogatók bepillantást nyerhessenek, sőt, akár ki is próbálhassák, hogy részesei lehessenek egy-egy termék elkészítésének folyamataiba.

A Mesterségek Ünnepén résztvevő Egyesületek megjelenése egyre egységesebb képet mutat. Mindenki törekszik arra, hogy az alkalomhoz illő viseletben, öltözetben jelenjen meg. Sok Egyesületnél egységes viselet is készült a rájuk jellemző stílusban.
Az Egyesületek megjelenése egyre színvonalasabb, mindenki fontosnak tartja a Mesterségek Ünnepén való méltó megjelenést, hiszen ez a rendezvény példa értékű mindannyiunk számára.

Külön dicséret azoknak az Egyesületeknek, akik az adott tájegységük eredeti viseletében pompáztak mind a 4 napon a Mesterségek Ünnepén. Ilyen pld. A Matyók! Megjelenésük mindig nagyon szép színfolt a rendezvényen. Ők azok, akik hűen őrzik a hagyományaikat és fontosnak tartják, hogy egységesen matyó népviseletben jelenjenek meg a rendezvényen. Vannak más egyesületnél is próbálkozások, de nem ilyen sikeres, mint a matyóknál.

A népi babakészítők nagyon különböző stílusban, de egyedi és színvonalas, minőségi babákkal jelentek meg a rendezvényen.
Sok helyen a babakészítők foglalkoztatták a gyerekeket, lehetett babákat öltöztetni. Ötletes volt, hogy alapanyagokat és szabásmintákat is bemutattak a résztvevőknek, hogy aki kedvet érez az maga is felöltöztethette a babákat, vagy a szabásminta alapján otthon elkészíthette a babája ruháját. A játék rongybabák kedvesek, szépek és szeretni valók voltak, gyermekek részére örömmel ajánljuk mindenkinek.

A Viseletkészítők megjelenését a rendezvényen 1-2 kivételével példaértékűnek ítéltük meg.

A Mesterségek Ünnepe a legnívósabb hagyományőrző rendezvény már nemcsak Magyarországon, de egész Európában is és hogy a jövőben is az maradjon, az rajtúnk múlik!

Bocsi Éva-Viselet- és Népi Babakészítő Szakmai Bizottság

2016. augusztus 26-án a Kiss Áron Játéktársaság kiállítótermében, Budapest XI. Orlay utca 2/b-ben „Betekintés Bocsi Éva babakészítő műhelyébe” c. babakészítési bemutatót láthatott a nagy számú érdeklődő, akik megtekinthették az alkotó még szeptember 24-ig nyitva tartó kiállítását is.
A jelenlévők között volt többek között dr. Györgyi Erzsébet, Karlócai Marianna, Kolumbán Zsuzsa, Paray Júlia Gyöngyi és a csodálatos dr. Boross Marietta néprajzkutató, akit a 94. születésnapján köszöntöttek.
Bocsi Éva bemutatta hogyan készíti a babatestet, majd a jelenlévők nagy tetszésére, hasonló hétköznapi ruhába, mint amilyen őrajta volt, fel is öltöztette.

 

Bárány Mara-Szálasanyag Szakmai Bizottság

A játék évére komolyan készültek az egyesületek. Nagyon sok szépen berendezett játéksarkot, babaszobát, játékműhelyt láthattunk a rendezvényen.
A játszókban sok helyen használták a szálas anyagokat,a kukoricacsuhét,és szárat, a gyékényt, a szalmát. A portékák között is sok volt a fonott játék, a gyerekeknek való vessző babakocsi, fonott kisszék, csuhé és gyékény bababútor.
Idén az év Ifjú Mestere kitüntetést is szálasanyaggal-csuhéval- dolgozó fiatal kapta, Horváth Virág csuhébáb készítő.
A fotók az idei év néhány kiemelkedő szálas anyaggal dolgozó mesterét, és játékműhelyét, játékkészítőjét mutatják be.

 

Bereczné Lázár Nóra-Tojásdíszítő Szakmai Bizottság

A Tojásdíszítők Egyesületének tagja, Fekete Ildikó népi iparművész 2016. augusztus 20-a alkalmából állami kitüntetést, a Népművészet Ifjú Mestere díjat vehette át Dr. Lázár János Miniszterelnökséget Vezető Minisztertől a Pesti Vigadóban.
Az elismerést minden évben hét fiatal nyerheti el. A megtisztelő cím odaítélését egy országos pályázat előzte meg, melyben 15-35 év közötti fiatalok adhattak számot néprajzi ismereteikről, tehetségükről. A kézművesek mellett néptáncosok, zenészek és énekesek is pályázhattak.
A pályázatra beérkezett alkotásokból a budapesti Népi Iparművészeti Múzeumban nyílt tárlat, melyen Fekete Ildikó sárközi hímesei és Simon Katalin csillagos tojásai is megtekinthetőek.

A fiatal tojásírónak ezúton is gratulálunk és további sikeres alkotó- és kutatómunkát kívánunk!

Ajánlott link: film

Dezsőné Borbély Emma-Szövő Szakmai Bizottság

1. Június elején A NESZ küldöttje voltam Kinában, Ningbóban, a Kultúrális Expon.
Felejthetetlen élmény volt számomra e távoli ország embereivel való találkozás. Nagy érdeklődés kisérte bemutatkozásunkat. A guba, mint öltözék is felkeltette az érdeklődést, de a bemutatás, a racka juh gyapjúja, a szövése, a fonás, talán még érdekesebb volt számukra. A gyerekek ügyes kezecskéi nagyon hamar megtanulták a körmönfonásokat.

2. Júliusban a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület szervezésében megrendeztük a szövőtábort a hajdúszoboszlói Gyapjúsházban. A gubaszövés és rongyszövés volt a témánk. Előadások hangzottak el, gyakorlati bemutatókon pedig kipróbálták az érdeklődők az agyagok adta lehetőségeket.

3. Július végén a Kallós Alapítvány válaszúti családos táborában Paróczainé Simay Ildikó szövő népi iparművésszel a fonás és szövés rejtelmeibe vezettük be a tábor résztvevőit. Igazi meglepetés volt az apukák közreműködése, segítése a gyermekeik tevékenységében. A népi varróműhellyel – melyet Lázás Mónika erdélyi tanítónő vezetett – való közös munka segítette a szövött tárgyak összedolgozását.

Neszádeliné Kállai Mária-Csipke Szakmai Bizottság

A Csipke Szakmai Bizottság nevében kutatási engedélyt kaptunk, az Iparművészeti Múzeumba. (BUDAPEST Üllői út 33- 37)
A kutatás témája, a XX. századi csipkék tanulmányozása.
A kutatás időpontja : 2016 október 21 péntek 10 órától
Jelentkezni lehet október 01- ig.
neszadeline@freemail.hu

 

Fazekas Ferenc-Fazekas Szakmai Bizottság

„FOHÁSZ A MESTERSÉGEKÉRT”

A fenti címet viselő tárlat nyílt augusztus 26-án, Budapesten, a patinás Pesti Vigadó galériájában, a népművészeti mesterségeket oktató iskolák mestereinek és tanítványainak gyűjteményes kiállítása. A Nádudvari Népi Kézműves Szakközépiskola 25. tanévének kezdetén e rangos meghívás igazi elismerés a kézműves oktatás terén vállalt szerepünkért, és eredményeinkért.
A kiállítás, melyet a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti tagozata hívott életre ajánlójában a magyar művészetoktatás különleges intézményeinek nevezte a népi kézművességgel, a néphagyományainkból eredeztethető mesterségekkel foglalkozó iskolákat, amelyek több mint húsz évvel ezelőtt kezdték meg tevékenységüket. A Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozata „Nemzedékről nemzedékre” mottóval célul tűzte ki, hogy folytatja a most felvillantott hosszú utat, hogy ne vesszen kárba, amit az elődök, társaink és most már tanítványaink is felkutattak, megtanultak, tanítanak.
Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke köszöntőjében háláját fejezte ki azoknak, akik a tárlatot elképzelték és létrehozták. Landgráf Katalin, az MMA rendes tagja, megnyitó beszédében kiemelte, hogy 25 éve az országban több nagyszerű művésznek, népművésznek, tanárnak jutott eszébe, hogy a rengeteg változás ellenére még mindig fellelhető, új és új virágokat hajtó népművészet szellemi, tárgyi, technikai tudását iskolában kell tanítani, mivel már alig, de inkább egyáltalán nem működnek a régi formák, apáról fiúra, anyáról leányra, mesterről tanítványra már ritkán hagyományozódik a tudás. Akkor 30 fölött volt az országban ezen iskolák száma, mára már csak a kiállításon bemutatkozó négy működik. Bebizonyosodott számunkra, hogy a művészeti neveléssel, boldogabb, értéktudatosabb embereket nevelhetünk. Akkor is biztos alapot ad nekik az élethez, ha nem válnak művésszé, ha nem azzal a mesterséggel keresik a kenyerüket, amit ezekben az iskolákban tanulhattak. Az viszont nagy öröm, ha folytatják mesterségüket.
A megnyitó házigazdája, Kékedi László, az MMA Népművészeti Tagozatának vezetője volt. Az eseményen közreműködött Nemcsák Károly színművész, Jászai Mari-díjas érdemes művész, valamint az Óbudai Népzenei Iskola növendékei és tanárai.
A Pesti Vigadó két kiállítótermében négy tradicionális iskolából érkezett mesterek és tanítványok legszebb tárgyai – több mint ezer darab – tekinthetők meg szeptember 25-ig. (Budapest, Vigadó tér 2. V-VI. emelet)

Kiállító iskolák:
– Berettyóújfalui Szakképzési Centrum Nádudvari Népi Kézműves Szakközépiskolája és Kollégiuma, Nádudvar
– Fóti Népművészeti Szakközépiskola és Gimnázium, Fót
– Győri Kovács Margit Német Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola, Iparművészeti Szakközépiskola és Szakiskola, Győr
– Kézműves Szakiskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Békéscsaba

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET