Népművészeti Egyesület Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei szervezetének eseményei

Népművészeti Egyesület Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei szervezetének eseményei

  • NMI képzés

Egyesületünk az Aranykapu Népművészeti Egyesülettel karöltve 2018. május – június hónapban részt vett a Nemzeti Művelődési Intézet által koordinált kulturális közfoglalkoztatottak népi kézműves oktatásában. A képzések helyszínei: Nyíregyháza, Ajak. Három szakágban fafaragás, bőrművesség, szövés folytak. Az oktatást Dr. Puskásné Oláh Júlia hímző népművészet mestere, Kovács Béla fafaragó népi iparművész, Mussó László bőrműves, Gráf Zsuzsanna és Ámik Jánosné szövők végezték.

  • XI. faműves tábor Sulyánbokor – Rádi Tanya

2018. július 5-09 között került megrendezésre a Fafaragó Alkotótáborunk. A tábor ideje alatt továbbképzés keretében előadásokat hallgattak és gyakorlatban szereztek ismereteket a szobor és a harangláb oszlopainak faragásának fortélyairól a táborlakók.

  • V. Fazekas-Kerámia Szaktábor

2018. július 9-13 között tartottuk táborunkat. Ebben az évben folytattuk a különböző égetési technikák megismerését. Így most a raku kerámiával ismerkedtek a tábor résztvevői. Elméletben és gyakorlatban is megismerték azokat a speciális agyagokat, mázakat, melyek alapját képezik e különleges kerámiafajtának. Összeraktuk az égetéshez szükséges kemencét, melynek elemeit, tartozékait a tábort megelőzően előkészítettünk. A tábort az elkészült tárgyak kiállításával zártuk.

  • XVI. Nemzetközi és Országos Kovácsművészeti konferencia, kiállítás, kovácsverseny, komplex népművészeti bemutató

2018.július 12-15 között rendeztük meg Szabolcson a konferenciát, melynek témája a Kovácsoltvas művesség szerepe a belsőépítészetben címmel előadások hangzottak el.
A konferencia másik témája keretében egy különlegességet ismerhettek meg, Bartha László kohómérnök bevezette a résztvevőket a korai bucavas készítés részleteibe.
A kovácsverseny feladata egy fogas elkészítése volt, amit a helyszínen készítettek el a résztvevők. Az elkészült darabokból kiállítást rendeztünk.
Tiszalökön komplex népművészeti bemutatót tartottunk.

  • Szolgáltatások

Egyesületünk tagjai június, július hónapban népművészeti bemutatókat tartottak, mesterségoktatást végeztek szorgalmatoson az Általános Iskolában, Kisvárdán az Erzsébet táborban, Nagykálló-Harangodon a TÉKA táborban.

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET