Népművészeti Egyesület Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei szervezetének eseményei

Népművészeti Egyesület Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei szervezetének eseményei

  • Csoóri program

Ez évben a Csoóri Sándor Alaphoz benyújtott sikeres pályázat lehetőséget adott arra, hogy előkészítsük népi kézműves szakkörök indítását. Az október hónap a szakkörök szervezésével telt el.

November elején elkezdődöttek egyesületünk ingyenes szakkörei. A pályázat keretein belül öt szakkört tudtunk indítani az érdeklődők számára, csipkeverés, szövés, nemezkészítés, fafaragás és fazekas témakörben.

Egyesületünk alkotóházában így mindenhéten, hétfőtől csütörtökig, délután várjuk a szakkörök iránt érdeklődőket, alkotni vágyókat, míg pénteken Szolanics Elvira fazekas műhelyében.

A szakköröket kezdőnek, felnőtteknek és gyerekeknek indítottuk. Azt szeretnénk, hogy a szakmájukat elsajátítva, megszeretve egyesületünk új tagokkal bővüljön.

  • Megyei Komplex Textilművészeti szakmai továbbképzés

Idei évben is megrendezésre került a már szinte hagyományosnak mondható, négy textiles mesterséget bemutató továbbképzésünk. Az is hagyományosnak mondható, hogy ezeket a továbbképzéseket a Nyíregyházi Aranykapu Népművészeti Egyesülettel közösen szervezzük meg. A 4 szakágak 4 hétvégén kerültek megrendezésre nemez, hímzés, csipke és szövés témakörében.

November 10-én nemez és a selyem volt a téma, így a meghívott vendégünk Szabó Erzsó selyem-nemez, Prima Junior díjas nemezkészítő volt. Szabó Erzsó interaktív előadást tartott munkásságáról, munkáiról, a gyapjú és a különböző textíliák összenemezeléséről, használatáról. Erzsó az előadást követően a résztvevőkkel közös alkotás keretében, be is mutat, hogyan is készül az ő általa készített Pillevirág, gyakorlati segítője Szakady Kincső volt.

November 17-én a hímzés került sorra. Meghívott vendégünk Gajdos Attiláné Ancsa Katalin Mária volt. Ezen a napon volt Gajdosné Ancsa Katalin Mária ”Sajáttervezésű és gyűjtött keresztszemes minták 1960-tól Napjainkig” könyvének bemutatója is, mely egyben előadása is volt. A könyv mintáinak felhasználásával Dr. Puskásné Oláh Júlia a tervezés szabályaival ismertette meg a továbbképzés résztvevőit, ezt követően gyakorlatban is kipróbálhatták a beregi keresztszemes hímzés készítését Losonczi Ildikó vezetésével.

November 24-én a csipkeverésé volt a főszerep, Félegyházi Józsefné Anikó Király Zsiga díjas Népi Iparművész, a Magyar Csipkekészítők Egyesületének vezetőségének tagja előadásával. Az előadás témája a Nagykállói Nyolc Csipketalálkozó története, kezdetektől napjainkig, a kiállításokon bemutatott csipkék elemzésével.  A közös alkotás keretében mindenki kipróbálhatta a csipkeverés alapjait Estók Judit közreműködésével.

December 1-én rendezvényünk utolsó főszereplője a szövés volt. Előadást Dr. Puskásné Oláh Júlia és Gráf Zsuzsanna szövő tartotta. Előadásuknak témája Megyénk szőttes hagyományai, csíkos és rongyszőnyegek voltak.  Az előadások bemutatták a vászon szőttesek mintaelemeit, amelyek átkerültek a gyapjú és rongy szövés elemei közzé. A résztvevők ezen az alkalmon is kipróbálhatták az aktuális téma mesterségét. 

Ezúttal is köszönjük a meghívott vendégeinknek az előadásaikat, valamit a közös alkotást, résztevőinknek pedig a két munkanap ellenére a részvételüket és lelkesedésüket!

  • Mestervizsga

A tavasszal egyesületünk megkereste a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamarát kovács mestervizsgáztatás céljából. A Kamara biztosította a felkészülést pedagógiából és vállalkozási ismeretekből, a szakmai felkészítést és a szóbeli és gyakorlati lebonyolítását Vajda László kovács népi iparművész, az egyesületünk elnöke, az MMA tagja biztosította a jelentkezők részére. Ennek eredményeképpen 2018. november 29-30.-án Tiszaeszláron a Vajda Műhelyben mestervizsgát tett 6 fő kovács: Horváth Márk Zalaegerszegről, Pákai Kornél Bogyoszlóról, Lengyel László Szentistvánról, Bokor János Hajdúszoboszlóról, és egyesületünk két tagja Dohos László Tiszadobról és ifj. Vajda László Nyíregyházáról.                      

  • Gyászhír

Beregi keresztszemes hímző népi iparművészünk Szászi Zoltánné Kovács Erzsébet hosszas betegség után 2018. december 10-én 64 évesen elhunyt. Utolsó útjára 2018 12.15-én 10 órakor kísérjük a nagydobosi temetőben.

Szászi Zoltánné aktív tagja volt egyesületünknek, a továbbképzéseken, a népművészeti mesterség bemutatókon, táborokban, a Mesterségek Ünnepén sok éven keresztül tartott bemutatót, gyakorlati oktatást az érdeklődők részére.

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET