31. Mesterségek Ünnepe – Sajtómegjelenések

31. Mesterségek Ünnepe – Sajtómegjelenések

MTI, július 12: Mongólia lesz az idei Mesterségek Ünnepe díszvendége

            Budapest, 2017. július 12., kedd (MTI) – A hímzés a kiemelt témája és Mongólia a díszvendége az idei Mesterségek Ünnepének, amelynek keretében nemzetközi kovácstalálkozót is tartanak, valamint a reformáció 500. évfordulójáról is megemlékeznek augusztus 17. és 20. között a budai Várban.

            “Egy 10 napos mongóliai út keretében a Néprajzi Múzeum igazgatójával, a Néprajztudományi Intézet igazgatójával, egy mongol szakértő néprajzkutatóval, valamint helyi szakmai szervezetek és intézmények segítségével választottuk ki azt a 25 kézművest, akiket meghívtunk az idei Mesterségek Ünnepére” – mondta el az MTI-nek  Igyártó Gabriella, a Népművészeti Egyesületek Szövetségének ügyvezető igazgatója, a rendezvény főszervezője.

            “Mongólia nagyon érdekes ország, nagyon büszkék a hagyományaikra és az országban még mindig élő, rájuk jellemző nomád életmódra” – tette hozzá.

            Az ügyvezető kifejtette, hogy a Magyarországnál tizenhétszer nagyobb Mongóliát alig három millióan lakják és a népesség fele a fővárosban, Ulánbátorban él. “Vidéken nagyon őrzik a hagyományokat, az állattartás, a jurtában élés természetes, de még a fővárosban is láttunk modern, több emeletes lakóházak között felállított jurtát” – idézte fel.

            Igyártó Gabriella elmondta, hogy legnagyobb számban a mongol kovácsok, ötvösök, ezüst- és aranyművesek mutatkoznak majd be a magyar közönségnek, de lesznek íjkészítő mesterek és textilművészek is, akik a hagyományos mongol viseletet és speciális fonási technikájukat mutatják be a közönségnek.

            A mongol meghívottak mellett több mint 800 magyarországi és határon túli mester, valamint hét ország vendégművészei lesznek jelen az ünnepen; érkeznek jakutföldi, Szahalin-szigeteki, üzbég, kínai, tádzsik, kirgiz, türkmén, kazahsztáni és algériai mesterek is.

            A látogatók megtudhatják többek között, hogy kik azok a szahák, megismerkedhetnek az egyik leghíresebb jakut mamutcsont-faragóval és mesterségével, találkozhatnak üzbég szőnyegszövővel, türkmén selyemfestővel és betekintést nyerhetnek abba is, hogyan készítenek halbőrből táskát, pénztárcát, szemüvegtokot a Szahalin-szigetekről érkező nyivh, orok és ainu mesterek.

            A rendezvény kiemelt témája a hímzés, a magyar népi díszítőművészet egyik leggazdagabb és legváltozatosabb ága lesz. A program területén felállított hímzőműhelyekben a mesterek tájegységenként mutatják be a népi és úri hímzésben használt alapanyagokat, motívumkincseket és öltéstechnikákat.

            Igyártó Gabriella arról is beszélt, hogy az idei fesztivál egyik különleges program a IV. Nemzetközi Kovácstalálkozó lesz, amelynek fő témája az a különleges, több száz éven keresztül megfejthetetlen tűzi hegesztéses eljárás, amellyel a Notre Dame kapujának vasalatait készítették egykor. Tíz országból, többek között Oroszországból, Norvégiából, Szlovéniából, Erdélyből, Pakisztánból is érkeznek szakemberek a konferenciára, a díszvendég pedig az eljárást megfejtő Walfrid Huber szobrász és kovácsművész, a bécsi Iparművészeti Egyetem nyugalmazott tanára és a Magyarországi Kovácsmíves Céh tiszteletbeli elnöke lesz.

            Az ügyvezető beszélt arról is, hogy a reformáció 500 éves évfordulójának alkalmából a programokban és a tárgyi kiállítók körében is kitüntetett figyelmet kapnak a protestáns egyházak hagyományai.

            “A Reformáció Emlékbizottsággal közösen hirdettünk pályázatot az egyházi szertartások kellékeinek megújítására a jubileumhoz kapcsolódva” – emelte ki Igyártó Gabriella, majd hozzátette, hogy a beérkezett pályamunkák legjobbjaiból a Budapesti Történeti Múzeumban nyílik kiállítás augusztus 17-én a Mesterségek Ünnepén. Emellett az 500 éves reformáció szellemi és kulturális örökségéhez kapcsolódva fafaragó művészek emlékoszlopot faragnak a várban és 25 fejfát állítanak ki szabadtéri kiállítás keretében Fa sírfejek, fejfák címmel.

            Mindezek mellett az érdeklődőket idén is egész napos programokkal, táncelőadásokkal, gyermekjátszókkal, koncertekkel is várják, lesz néptánc többek között Baskíriából, Grúziából, Hondurasból, Lajkó Félix mellet fellép a Szent Efrém Férfikar és Szokolai Dongó Balázs, Csizmadia Anna és zenekara, a Tükrös Együttes, a Buda Folk Band, a Hungarian Folk Embassy, Zsikó Zoltán és zenekara, a Bara Zenekar, a M.É.Z. együttes, Csoóri Sándor és fiai, a Romengó, és sokan mások.

            A Mesterségek Ünnepe az Európai Fesztivál Szövetségtől idén megkapta a Minősített Európai Fesztivál címet, így bekerült a kontinens legjobb fesztiváljai közé.

http://fidelio.hu/vizual/2017/07/13/mongolia_lesz_az_idei_mestersegek_unnepe_diszvendege/

http://magyarhirlap.hu/cikk/92849/Mongolia_a_diszvendeg_a_Mestersegek_Unnepen

https://gondola.hu/hirek/208640-Mongolia_lesz_az_idei_Mestersegek_Unnepe_diszvendege.html

http://gyorplusz.hu/cikk/mongolia_lesz_az_idei_mestersegek_unnepe_diszvendege.html

http://www.hirstart.hu/hk/20170712_ki_derult_ki_lesz_az_idei_mestersegek_unnepe_diszvendege

http://orientpress.hu/cikk/2017-07-12_mongolia-lesz-az-idei-mestersegek-unnepe-diszvendege

http://csalad.hu/2017/07/12/mongolia-lesz-a-diszvendeg-az-idei-mestersegek-unnepen

http://www.hirmutato.hu/most/?2788722-mongolia_lesz_az_idei_mestersegek_unnepe_diszvendege#.WWaPLYTyiUk

https://www.programturizmus.hu/ajanlat-mesterseg-unnep-budapest.html

http://hirekma.hu/hir/2208703/mongolia-lesz-az-idei-mestersegek-nnepe-diszvendege.html

http://museum.breuerpress.com/2017/07/12/mongolia-lesz-az-idei-diszvendeg/

http://www.rendezvenyterem.hu/

http://hungary.shafaqna.com/HU/HU/2597436

http://www.fesztivalnaptar.hu/mestersegek_unnepe/E1011325/

http://hirek.animare.hu/mongolia_lesz_az_idei_mestersegek_unnepe_diszvendege__4812571.html

http://www.forumok7.eoldal.hu/cikkek/nyitooldal/hagyomanyos-fesztivalhangulat-a-31.-mestersegek-unnepen-.html

http://kilatohidegkut.hu/index.php?cikkId=2677&cikkCim=Hagyomanyos_fesztivalhangulat_a_31._Mestersegek_%C3%9Cnnepen!

https://www.kempinski.com/hu/budapest/hotel-corvinus/altalanos-tudnivalok/esemenyek/mestersegek-unnepe/

http://elmenyem.hu/content/mestersegek-unnepe-2017/

https://programguru.hu/kultur-naplo/item/6073-orszagos-nepmuveszeti-kiallitas-nyilik-a-mestersegek-unnepen.html#.WZNMa1FJa70

https://welovebudapest.com/program/31-mestersegek-unnepe/

http://magyaridok.hu/kultura/mongol-kezmuvesek-budan-1972807/

MTI, augusztus 11.: Egy hét múlva kezdődik a Mesterségek Ünnepe a Budai Várban

Egy hét múlva kezdődik a Mesterségek Ünnepe a Budai Várban, a reformáció 500. évfordulójáról pedig nagyszabású országos kiállítással emlékeznek meg.

Augusztus 17-én veszi kezdetét a Mesterségek Ünnepe a budai Várban, ahol a népi kézműves mesterek bemutatói és munkái mellett többek között nemzetközi kovácstalálkozó is várja az érdeklődőket augusztus 20-ig.

A hímzés a kiemelt témája és Mongólia a díszvendége az idei Mesterségek Ünnepének, de több más ország kézműves mestereit is vendégül látják az eseményen. A reformáció 500. évfordulójáról pedig nagyszabású országos kiállítással emlékeznek meg.

„Minden évben 800 kézművest hívunk meg a magyarországi és határon túli szervezetekből. Idén Mongólia lesz a díszvendég, de számos más ország érdekes mesterségeit is megismerhetik az érdeklődők” – hangsúlyozta Igyártó Gabriella, a Népművészeti Egyesületek Szövetségének ügyvezető igazgatója, a rendezvény főszervezője az M1 aktuális csatorna pénteki adásában.

A Szahalin-szigetekről nyivh és ainu mesterek érkeznek, akik a halbőrfeldolgozást, valamint a rénszarvasszőrrel való hímzést mutatják be, míg Jakutföldről mamutcsont-faragókat látnak vendégül.

Hangsúlyozta: Mongóliában ma is nagyon eleven a nomád életmód hagyománya, amelyhez sok mesterség kötődik, köztük a kovácsmesterség, az íjkészítés, de a népi viselethez kapcsolódó hímzési technikákat is bemutatják az érdeklődőknek.
A rendezvény fő témája a hímzés, a magyar népi díszítőművészet egyik leggazdagabb és legváltozatosabb ága lesz. A Várban felállított hímzőműhelyekben a mesterek tájegységenként mutatják be a népi és úri hímzésben használt alapanyagokat, motívumkincseket és öltéstechnikákat.

Igyártó Gabriella arról is beszélt, hogy az idei fesztivál egyik különleges programja a IV. Nemzetközi Kovácstalálkozó lesz, amelyre tíz országból érkeznek mesterek. A találkozó fő témája az a különleges, évszázadokon keresztül megfejthetetlen tűzi hegesztéses eljárás, amellyel a párizsi Notre Dame kapujának vasalatait készítették egykor – hívta fel a figyelmet.

http://magyaridok.hu/kultura/egy-het-mulva-kezdodik-mestersegek-unnepe-budai-varban-2071945/

https://www.sonline.hu/orszag-vilag/egy-het-mulva-kezdodik-mestersegek-unnepe-varban-808349/?utm_source=hirkereso&utm_medium=cikklista&utm_campaign=hirkereso

http://turizmusonline.hu/cikk/egy_het_mulva_kezdodik_a_mestersegek_unnepe_a_budai_varban

http://otthonedes.blog.hu/2017/08/11/31_mestersegek_unnepe

MTI, augusztus 17.: Megnyílt a 31. Mesterségek Ünnepe

Megnyílt a 31. Mesterségek Ünnepe, amelyen több mint nyolcszáz kézműves mester mutatkozik be csütörtöktől vasárnapig a Budai Várban.

A rendezvény középpontjában idén a magyar népi díszítőművészet egyik leggazdagabb területe, a hímzés áll. Az eseményre meghívták több mint tíz ország mestereit, a díszvendég Mongólia.

„Az alkotás pillanatai azok, amelyek jókedvet, vitalitást, felhajtóerőt jelentenek a mindennapokban” – mondta V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára a rendezvény csütörtöki megnyitóján.

Mint fogalmazott, a kézművesség ezer arca az anyag megmunkálásának, életre keltésének hagyományait tárja elénk, ezeken keresztül közelebb kerülhetünk nemzeti és kulturális identitásunkhoz, önismeretünkhöz, öndefiníciónkhoz.

Hozzátette: hála a külföldről – például Mongóliából, Jakutföldről, Szahalin-szigetekről, Kínából, Kazahsztánból – érkező mestereknek megleshetjük, mi az, ami eltér a különféle népművészeti kultúrákban és mi az, ami összeköti ezeket a hagyományokat.

„31. alkalommal csendül fel a budai Várban a népzene, jelzi kezdetét a Mesterségek ünnepének, amely a magyar élő népi kultúra legnagyobb seregszemléje” – fogalmazott a megnyitón Pál Miklósné, az eseményt rendező Népművészeti Egyesületek Szövetségének elnöke.

A Mesterségek Ünnepe arra vállalkozik, hogy megerősítsen bennünket abban, hogy van a Kárpát-medencében élőknek – magyaroknak és nemzetiségieknek – népművészeti örökségük, arra, hogy ezt az örökséget felelősséggel ápoljuk és képesek leszünk a jövő nemzedékének hozományként átadni – mondta.

Kiemelte: évek óta hagyomány, hogy a fesztiválnak egy ország a díszvendége, az idén Mongóliára, a mongol kézművességére és zenére esett a választás.

Batbayar Zeneemyadar, Mongólia magyarországi nagykövete arról beszélt, hogy a két ország között nagy a távolság, mégis úgy gondolnak Magyarországra, mint harmadik szomszédjukra, közeli rokonukra és mindig szívesen jönnek ide. Az országok együttműködésének egyik útja a művészet, a kultúra, a hagyomány. Kiemelte: mongol művészek különleges hímzést készítettek a rendezvényre.

A rendezvényen mongol kovácsok, ötvösök, ezüst- és aranyművesek mutatkoznak be, a résztvevők között vannak íjkészítő mesterek és textilművészek. Bemutatják a hagyományos mongol viseletet és a speciális fonási technikát is.

A program területén felállított hímzőműhelyekben a mesterek tájegységenként mutatják be a népi és úri hímzésben használt alapanyagokat, motívumkincseket és öltéstechnikákat.

Az eseményre jakutföldi, Szahalin-szigeteki, üzbég, kínai, tádzsik, kirgiz, türkmén, kazahsztáni és algériai mesterek is érkeznek. A rendezvényen többek között nemzetközi kovácstalálkozót is tartanak, valamint a reformáció 500. évfordulójáról is megemlékeznek.

A látogatókat idén is egész napos programokkal, táncelőadásokkal, gyermekjátszókkal, koncertekkel várják, többek között Baskíriából, Grúziából, Hondurasból érkeznek fellépők.

Lajkó Félix mellett színpadra lép a Szent Efrém Férfikar és Szokolai Dongó Balázs, Csizmadia Anna és zenekara, a Tükrös Együttes, a Buda Folk Band, a Hungarian Folk Embassy, Zsikó Zoltán és zenekara, a Bara Zenekar, a M.É.Z. együttes, Csoóri Sándor és fiai, valamint a Romengó.

http://www.kormany.hu/hu/foldmuvelesugyi-miniszterium/kornyezetugyert-agrarfejlesztesert-es-hungarikumokert-felelos-allamtitkarsag/hirek/megnyilt-a-31-mestersegek-unnepe

http://magyaridok.hu/kultura/megnyilt-31-mestersegek-unnepe-2097853/

http://magyarhirlap.hu/cikk/95657/Megnyilt_a_31_Mestersegek_Unnepe

Ajánlók:

 • RTL Klub, Híradó, augusztus 14.

http://rtl.hu/most/hirek/rtl-hirado-esti-kiadas-2017-08-14

 • Kossuth Rádió, 180 perc, augusztus 16. 9:30, Fesztiválajánló
 • Mária Rádió, Napindító, Interjú Igyártó gabriellával, augusztus 11.
 • Klasszik Rádió, Klasszik reggel, interjú Igyártó Gabriellával, augusztus 19. 8:00
 • INFO Rádió
 • Jazzy Rádió,
 • Karc FM,
 • Trend FM,

http://www.forumok7.eoldal.hu/cikkek/nyitooldal/orszagos-nepmuveszeti-kiallitas-nyilik-a-mestersegek-unnepen-a-reformacio-500-eves-evforduloja-tiszteletere.html

http://www.xpatloop.com/news/festival_of_folk_arts_budapest_17_-_20__august

http://vjm.hu/a-budai-var-ismet-kiviragzik-31-mestersegek-unnepe/

http://www.vitezirend.com/rovatok/hirek/mestersegek_unnepe-2017/

https://www.budapestinfo.hu/hu/

https://www.budapestinfo.hu/hu/hagyomanyos-fesztivalhangulat-a-31-mestersegek-unnepen

Blogok:

http://otthonedes.blog.hu/9999/12/31/31_mestersegek_unnepe

http://sokszinuvidek.24.hu/eletmod/2017/08/18/elo-nepmuveszet-es-hagyomanyorzes-a-mestersegek-unnepen/

http://netfolk.blog.hu/2017/08/19/a_mestersegek_unnepe_europa_egyik_legjobb_fesztivalja

 Rádió és TV Interjúk:

 • ECHO TV, Asztaltársaság Szabó Anettel, Péterfy László, július 2.

https://www.youtube.com/watch?v=JMc8NV6EhQQ

 • Kossuth Rádió, 180 perc, Interjú Szilágyi Zsolt mongolszakértővel, július 13. 9:30

http://www.mediaklikk.hu/radio-lejatszo-kossuth/?date=2017-07-13_06:00:00&ch=mr1

 • HÍR TV, Reggeli járat, Igyártó Gabriella és Takács Zoltán, kovács, július 25.

http://hirtv.hu/videok/186642

 • Hírt TV, Reggeli járat, Szilágyi Zsolt és mongol mester, augusztus 17.

http://hirtv.hu/reggelijarat/mongolia-lesz-a-diszvendeg-1401547

 • M5, Hétvégi belépő, augusztus 5. 9:40 Ament Éva és Dulai Sándorné, Éva, hímző

http://www.mediaklikk.hu/video/hetvegi-belepo-2017-08-05-i-adas/

 • M5, Esti kérdés: Igyártó Gabriella és Kerezsi Ágnes, augusztus 8.

http://www.mediaklikk.hu/video/esti-kerdes-2017-08-08-i-adas-2/

 • ATV, Start+: Ígyártó Gabriella és Kocsi Márton, augusztus 15.

http://www.atv.hu/videok/video-20170815-mestersegek-unnepe-a-budai-varban

 • Hétvégi Belépő, M5, Helyszíni közvetítés, Igíártó Gabriellával és Kocsi Mártonnal, augusztus 20.

http://www.mediaklikk.hu/video/hetvegi-belepo-2017-08-20-i-adas-2/

 • ECHO TV, Kibeszélő, augusztus 9. szerda, Igyártó Gebriella és Illés Vanda

http://www.echotv.hu/video/123015/20170809_Kibeszelo

 • M1, Ma reggel, Interjú Igyártó Gabriellával, augusztus 11.

http://www.mediaklikk.hu/video/ma-delelott-2017-08-11-i-adas/

 • M5, Kulturális híradó, A reformáció 500 éves évfordulója alkalmából népművészeti kiállítás nyílt a Mesterségek Ünnepén – interjú Hafenscher Károly miniszteri megbízottal és Fülemile Ágnes kurátorral
 • Kossuth Rádió, Déli Krónika, Interjú Ígyártó Gabriellával, augusztus 17.
 • Civil Rádió, Színpadkép, augusztus 12. 19:00, és augusztus 19.

http://civilftp.civilradio.hu/szinpadkep/MestersegekUnnepe17Igyarto.mp3

 • Lánchíd Rádió, Parnasszus, Interjú Igyártó Gabriellával, Takács Zoltánnal és Szilágyi Zsolttal július 30.

http://lanchidradio.hu/videok/187053

 • Kossuth Rádió, Vasárnap délután, Élő bejelentkezés a helyszínről és stúdióbeszélgetés Zeley Bernadettel és Nagy Bélával, augusztus 20.

http://hangtar.radio.hu/kossuth#!#2017-08-20

 • Hegyvidék TV, augusztus 18.

http://www.hegyvidektv.hu/musoraink/budai_hirado_2017_augusztus_18

 • Kossuth Rádió, Belépő, augusztus 16. 20:00, Interjú Igyártó Gabriellával és Fülemile Ágnessel

http://www.mediaklikk.hu/2017/08/14/belepo-a-31-mestersegek-unnepere/

 • M5, Kulturális Híradó, Vendég: Igyártó Gabriella

http://www.mediaklikk.hu/video/kulturalis-hirado-2017-08-16-i-adas-2/

 • M2, Petőfi TV, Én vagyok itt, augusztus 19. 31:29.től és 41:15-től

http://www.mediaklikk.hu/video/en-vagyok-itt-2017-08-19-i-adas/

 • Bartók Rádió, Kecskés Barbara
 •  Magyar Katolikus Rádió, Kulturális paletta, augusztus 8. 9:05

http://www.katolikusradio.hu/musoraink/adas/1/435580

 • Magyar Katolikus Rádió, Mester-fogás, A Mesterségek Ünnepe díszvendége: Mongólia, augusztus 22.

http://www.katolikusradio.hu/musoraink/adas/1/436709  

 • PAX TV, A Reformáció 500 éves évfordulója alkalmából megnynílt kiállítás
 • Kossuth Rádió, Napközben, Interjú Igyártó Gabriellával és a mongol íjkészítő mesterrel, augusztus ??.
 • Kontakt Rádió, Ajánló
 • ECHO TV híradó

Nyomtatott sajtó:

 • Magyar Demokrata, Kultúrmix rovat, július 26.– Egy hónap múlva Mesterségek Ünnepe
 • Magyar Demokrata, Kulturmix rovat, augusztus 16.
 • Magyar Nemzet, Kutúra rovat, Kiss Eszter Veronika: Páva védjegy és Ungarishe Folkart, 2017. Augusztus 3.
 • Magyar Narancs, Rés a présen rovat, augusztus 10. Idén a hímzést választottuk – Interjú Igyártó Gabriellával
 • Magyar Idők, Kultúra rovat, Szekáry Ágnes: Mongol kézművesek Budán, július 20.
 • Magyar Hírlap, Megynyílt a Mesterségek Ünnepe, augusztus 18.
 • Magyar Idők, Megnyílt a Mesterségek Ünnepe, augusztus 18.
 • Kiskegyed Otthona, ajánló, augusztus-szeptemberi szám
 • Várnegyed, augusztus 17-i szám
 • Marie Claire, szeptemberi szám, Programajánló rovat
 • Lokál, az augusztus 10. 17. és 23-i lapszámok, a12., 2., 3., 11., 22. és 21. kerületben mutációban. 23-i lapszámban címlapon! 1. kerületi mutációkban 3 héten át egész oldal.

Online cikkek:

 • hu, Kézművesekkel telik meg a Budai Vár a hétvégén, augusztus 18.

http://www.origo.hu/kultura/20170818-megnyitott-a-31-mestersegek-unnepe-a-budai-varban.html

 • hu, Halbőrtáska és mamutcsont a várban, augusztus 11.

http://fidelio.hu/vizual/2017/08/04/halbortaska_es_mamutcsont_a_varban/

 • hu, Mesterségek Ünnepe képgaléria, augusztus 19.

http://www.demokrata.hu/hir/kultura/mestersegek-unnepe-kepgaleria

 • hu, Több száz éves titkok nyomában a Mesterségek Ünnepén, augusztus 16.

http://fidelio.hu/plusz/2017/08/16/egy_tobb_szaz_eves_titok_nyomaban_a_mestersegek_unnepen/

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET