Sajómenti Népművészeti Egyesület eseményei

Sajómenti Népművészeti Egyesület eseményei

  • Egyesületünk több tagja is részese volt április 29-én,a Rozsnyó város, Magyarország Kassai Főkonzulátusa és a Csemadok Rozsnyói Alapszervezete, Gasztrokulturális fesztiváljának, melyet Rozsnyó központjában rendeztek meg.
  • A Sajómenti Népművészeti Egyesület legutóbbi közgyűlésén a tagságunk megszavazta, hogy hímzésből és szalmafonásból szervezzen az elnökség oktatást-továbbképzést a tagok részére. Május 16-án, a Tardi fejkötő motívumainak ismertetésével indult el az egyesületben a varró klubfoglalkozás.
    Május 31-én pedig a szalmafonás iránt érdeklődő tagok is megkezdték a közös munkát, melynek keretében első alkalommal kisebb dísztárgyak elkészítésében jeleskedtek.
  • Május 20-án több tagunk részt vett, az Ózdon megrendezésre kerülő, Hét völgy fesztivál keretében a Gyár úton megrendezett kézműves vásárban.
  • Járdán Józsefet, fegyverkovácsot, egyesületünk tagját, újabb oldaláról ismerhettük meg. Május 20-án festményeiből nyílt kiállítás Borsodnádasdon a Közösségi Házban A tárlatot a Dr. Roller Kálmán emléktábla avatása tiszteletére rendezték.
  • Július első hétvégéjén három tagunk, Benczéné Keresztes Csilla, Bencze Boglárka és Tóth László is részese volt a Varsóban megrendezett, Lengyelországi Magyar Kulturális Évad, „Magyar kavalkád” című programnak.
  • Június 10-én egyesületünknek két kiállítása megnyitója volt. Időben az első, a Szuhakálló 700 éves program keretében, 10 órakor egyesületünk tagjainak alkotásaiból nyílt kiállítás a “Sándor udvarban”. A kiállítást Dávid István Szuhakálló Község polgármestere méltatta megnyitójában. Az itteni program keretében délután, tagjaink mesterség bemutatót, játszóházat tartottak, valamint részesei voltak a kézműves vásárnak. A második kiállításra Tállyán került sor, ahol a Hegyaljai Mesterek Egyesületének megtisztelő meghívására, az egyesületük Alkotóházában mutatkozhattunk be alkotásainkkal. A kiállítást egyesületünk elnöke, Gór Mihály nyitotta meg. A megnyitó keretében kötetlen formában szóba került az egyesületek előtt álló egyik fontos kérdés, a fiatalabb korosztályok bevonása a népi kézműves hagyományok ápolásába. A jelenlévők megosztották egymással az ezen a területen szerzett tapasztalataikat.
  • Június 13-án folytatódott az egyesületünk keretein belül elindult varró klub, 16-án pedig a szalmafonók munkája, a kazincbarcikai Mezey István Művészeti Központban. 
KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET