Pest-Budai Kézműves és Népművészeti Közhasznú Egyesület eseményei

Pest-Budai Kézműves és Népművészeti Közhasznú Egyesület eseményei

  • A MAGYAR KULTÚRA LOVAGJA

Megható esemény részesei lehettünk január 19-én, amikor a Magyar Kultúra Gálán a Pest-Budai Kézműves és Népművészeti Közhasznú Egyesület elnökét, Tüskés Tündét tüntették ki a megtisztelő címmel. Minden magyarázat helyett következzen az indoklás szó szerinti idézete:
Tüskés Tünde (Budapest) középiskolai tanár, szalmafonó, népi iparművész

Lovagias tettek:
Gyermekkorától gyűjtötte a tárgyalkotó népművészet kincseit. Maga is foglalkozott korongozással és szövéssel. 2001-ben alapítója és máig elnöke a Pest-Budai Kézműves és Népművészeti Közhasznú Egyesületnek. Huszonöt éve foglalkozik szalmafonással. Oktat és publikál, ezzel a mesterség elméletének és gyakorlatának alapjait erősíti meg. A szalmafonó mesteriskolát Angliában végezte. Magángyűjteményéből nemzetközi szalmamúzeumot alapított Szalma-Kincs-Tár néven Zengővárkonyban. Rendszeresen szervez hazai és nemzetközi konferenciákat, továbbképzéseket. 2018-ban Kárpát-medence minden tájáról begyűjtött kalászokból elkészítette a Magyarok Aratókoszorúját.

„A szalmafonás népszerűsítéséért” a magyar kultúra lovagja címet adományozta Nick Ferenc, a Falvak Kultúrájáért Alapítvány kuratóriumának elnöke.

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET