Pest-Budai Kézműves és Népművészeti Közhasznú Egyesület eseményei

Pest-Budai Kézműves és Népművészeti Közhasznú Egyesület eseményei

  • KISRUHÁK NAGY SIKERE

Kisruhák nagy elismerése, hogy a Hungarikum Bizottság pályázatának egyik nyerteseként egyesületünk tagja bekerült a Folktrend divatbemutatójára, az igazán nagyok közé. Szombathy Márta 5 öltözékből álló kollekciója nagy sikerrel mutatkozott be a Hotel Kempinskiben megrendezett pazar gálán.
Az egymáshoz színben és formában harmonikusan összeállított ruha a legkisebbektől a tinédzserekig minden korosztály számára kínál hagyományos, ám ma is hordható darabokat. A legkisebbnél még fontos elem, hogy minél kisebb a kislány, annál több pié teszi a gyors növekedéshez való igazodást a ruha és kötény alján. A nagyobbaknál megjelenik a textil és bőr kombinációja, a tulipános díszítés modern környezetben is megállja a helyét. A legnagyobb kislány pörgős ruháján a keresztszemes hímzés eredeti minta, színeiben a szoknyához illő megoldással. Az ejtett derék szinte minden bakfisnak csinos megoldás. Hozzá elegáns kalap és nemez táska teszi teljessé az öltözéket.
Ahhoz, hogy a magyarság nemzeti öntudatát kívül-belül minél nagyobb számban képviselni tudó egészséges felnőttek nőjenek fel, nem lehet elég korán kezdeni az értékekre, a szépre való tanítást. Kodály Zoltántól tudjuk, hogy a zenei nevelés az anyaméhben kezdődik, a népművészetből eredő formavilág akkor lehet igazán az anyanyelvünk, ha azt valóban gyermekkorban sajátítjuk el.
Korán tanítsuk meg szeretni a szépet!

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET