Pest-Budai Kézműves és Népművészeti Közhasznú Egyesület eseményei

Pest-Budai Kézműves és Népművészeti Közhasznú Egyesület eseményei

  • Tanulmányi kirándulás a Beregbe

A Pest-Budai Egyesület idei tanulmányi kirándulását a Beregbe szervezte. Nagy örömünkre az Egyesület közel fele és családtagok is csatlakoztak a csapathoz. A szakmai előkészítésben Ratkó Lujza a Nyíregyházi Jósa András Múzeum főmuzeológusa és Varga János a Beregi Múzeum igazgatója volt a segítségünkre. A Beregi Múzeum kincseinek megtekintése után fafaragó és kosárfonó bemutatókon vettünk részt, majd a Nagyszekeres templomát fedeztük föl. Ez az eldugott gyöngyszem mindenkinek nagy meglepetést okozott, főleg, hogy a kulcsot a titkos gerenda rejtekéből vehettük elő. Nagy élmény volt találkozni Kisaron Balla Bálint „ezermesterrel”, akitől első kézből láthattunk régi mestrefogásokat.
Másnap délelőtt a Tákos és a Csaroda templomainak gyönyörű festett kazettás mennyezetét néztük meg, ill. Beregdarócon a tájházban a kender feldolgozását mutatták meg nekünk. A nap fénypontja volt, amikor Sukta Bertalanné Erzsébet vendégeiként a beregi keresztszemes hímzés csodáiban gyönyörködhettünk saját bemutató termében. A vendégszeretetéről híres Erzsike csomós tésztalevessel és hagyományos töltöttkáposztával vendégelte meg az egész társaságot. Természetesen sok féle sütemény és hazai gyümölcspárlatok is kerültek az asztalra.
A tanulmányút sokak által nagyon várt különlegessége volt a Nyíregyháza-Sóstói Szabadtéri Múzeumban kapott értő vezetés. Kosztyu Brigittának köszönhetően sok rejtett kincset fedezhettünk föl, első sorban a fonható szálas anyagok témakörben.
Jó hangulatú, tartalmas, kiválóan előkészített és megszervezett tanulmányúton gyarapíthattuk a tudásunkat, s a gyönyörű napsütés még fokozta örömünket.

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET