Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületének eseményei

Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületének eseményei

  • Mesterségek Ünnepe

Egyesületünk tagjai az idei évben is bemutatkoztak a Mesterségek Ünnepén. Palóc Kamra műhelyünkben Kiss Tünde a cipő készítést mutatta be kákából, illetve a vesszőfonást lehetett megtekinteni Hajdú Marcsi bemutatója által. Egyesületünket még Takács Béla mézeskalácsos, Fiser Józsefné hímző népi iparművész, Deme Klári népi ékszerkészítő, Kerti Eszter népi ékszerkészítő és Lauró Sándor kovács képviselte.

  • MMA-Népművészeti Tagozat Palócföldi látogatása

A kétnapos rendezvényük, programjaik megszervezésére a Palócföldi Nép Iparművészek Egyesületét kérték fel. A rendezvény két helyszínen valósult meg, Kozárdon és Füleken. A szervezéshez, a programok sikeres lebonyolításához hozzájárult a két település vezetősége, dr. Hajasné Banos Márta polgármester asszony, Agócs Attila polgármester, kik mindkét településen bemutatták településeik kulturális, turisztikai értékeit, történelmi nevezetességeit. Dr. Bablenea Ferenc Nógrád Megye Közgyűlésének alelnöke megköszöntötte az akadémikusok kiemelt érdeklődését Palócföld iránt, az esemény fontosságára hívta fel a figyelmet, ajánlotta figyelmükbe a térség kulturális, turisztikai, határon átnyúló, Felvidékkel kiépített együttműködéseik jelentőségét. A rendezvényen Török János ismertette, bemutatta az egyesület tevékenységét, Bocsi Éva és Fiser Józsefné népi iparművészek ismertették Palócföld viseletét, textilművészetét. Énekével Holecz Istvánné Margitka, a népművészet mestere, táncukkal Szabó János és Kotroczóné Pethő Veronika, Pethő Andrásné Szabó Piroska varázsolta el az akadémikusokat. Kiss Tünde, Kovácsné Hajdú Mária, Bercsényi Péter, Bercsényi Tamás, Magulya Miklósné, Vajda Béláné, Hodnik Boglárka, Törökné Petró Mária termék, mesterség bemutatót tartottak. Füleken, Szvorák Zsuzsanna, a Csemadok elnöke, a Magyar Közösségi Ház vezetője, Agócs Attila polgármester fogadta az akadémikusokat, Benkoné Horkay Tünde és Benko Pál szervezésében Michalovic Zsófia és Botos János Máté füleki diákok ének és mese előadásukkal lepték meg vendégeinket. Köszönet az egyesület tagjainak, segítőknek, támogatóknak a sikeres megvalósításban résztvevőknek. A rendezvény szervezésének sikerét igazolja, hogy az akadémikusok jelezték visszatérési szándékukat Palócföldre.

  • XIII. Nógrádi Megyenap

2019. szeptember 14-én, Bátonyterenyén rendezték meg a XIII. Nógrádi Megyenapot, ahol az egyesületünknek két tagja vett részt.

Nógrád megye értékeit bemutató, Nógrádikumok utcájában állította ki kazári népviseletbe öltöztetett babáit bocsi Éva és itt találkozhattak az érdeklődők Pethőné Szabó Piroska csuhéból készített alkotásaival is.

  • Első Nemzetközi Kézműves Fesztivál Kokand avagy a “pünközsdi királyságunk” töténete

Az  Üzbegisztáni első nemzetközi kézműves fesztivál Kokandban került megrendezésre. A jelentkezőket pályázat útján választották ki, amit az Üzbég szervezők írtak ki. A magyarországi szervezésben részt vett a Nesz,amit ezúton szeretnénk megköszönni! Az egyik szerencsés kiválasztott: Vetró Mihály a Duna-Tisza Közi népművészeti egyesület képviselője, valamint a BSz C. Nádudvari Népi Kézműves Szakközépiskola és Kollégiuma művészeti vezetője, a másik kiválasztott Kerti Eszter ékszerkészítő népi iparművész, a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületének tagja.

Az üzbegisztáni szervezők a 70 országból kiválasztott kézművesek, alkotók minden költségét vállalták, a repülő, a belföldi utazás, a szállás és étkezés költségét beleértve.A teljesség igénye nélkül csak néhány országot sorolnék fel: Amerika, Albánia, Afganisztán, Argentína, Belgium, Chíle, Hollandia, Irán, Írország, Izrael, Japán, Jemen, Kína, Kuvait ,Lengyelország, Macedónia, Mexikó, Németország, Peru, Palesztína, Szerbia, Törökország,valamint minden belső ázsiai ország, köztük Kirgizisztán, Türkmenisztán, és néhány afrikai ország.

Isztambulon keresztül,menetrendszerinti repülő indul Taskentbe. A repülőtéren egybegyűlt csapatot  a szervezők szállodába vitték, másnap különvonattal indultunk Kokandba, a régi selyem út egy kevésbé ismert állomása. A kényeztetés már a vonaton kezdődött, gyümölccsel, mindenféle csemegékkel kínáltak minket. Az állomáson pedig valami elképesztő fogadtatásban volt részünk, szőnyeget terítettek le- még a vonaton szóltak,hogy ne vegyük le a cipőnket- gyönyörű üzbég népviseletes lányok táncoltak,és kint volt az üzbég tv. Minden ország megkereste a saját zászlóját, amit ketten tartottak, ez a két tolmács volt aztán a kísérőnk végig Kokandban. 

A vásár helyszíne Khudoyar-Khan palota parkja,egy hatalmas zöld terület, tele a kiállítok sátraival, jurtákkal, itt-ott kiépített patak folyik,gyönyörűen berendezve egy -egy régió jellegzetes épületének a makettjével. 

Az emberek nagyon kedvesek,mosolyognak, és folyamatosan fényképezkednek velünk! Teljesen amerikai filmsztárnak érezhettük magunkat ,folyamatosan mosolyogtunk,és nem is tudtunk A-ból B-be menni , csak ha  a Zara kézenfogva kivezetett minket! Volt szerencsénk más fesztiválokon megismert alkotókkal is találkozni! Miután sikerült berendezni a kiállító helységünket, elindultunk “ felfedezni” a vásárt,persze mindig csak egy kis töredékét láttunk,de az is elképesztő volt! Misi minden jurtát külön-külön meg akart nézni,de hát nem lehetett számon tartani sem a jurtákat,sem azt ,hogy hol járunk. Lépten nyomon mesésen hímzett textilek,kézzel csomózott szőnyegek,selymek, nemezek,színek és formák kavalkádja, hihetetlen,gyönyörű ékszerek, és az üzbég standoknál a meséből ismert bül-bül madarak varázsolják el a járókelőt. Hirtelen az “Ezeregy éjszaka meséibe “ csöppen az ember,és ez a világ fogva tartja végig Üzbegisztánban.

A hivatalos megnyitó ünnepség szombaton, szeptember 14-én volt, ezen részt vett az ország elnöke is. Az ünnepi beszédek után az országok zászlói vonulnak fel,majd üzbég néptáncosok táncolnak,de a közönség nem csak nézi az előadást, hanem táncol is! Táncolnak a sorok között,és elöl is, a négy biztonsági egymással, miközben énekelnek, a csadoros nők is önfeledten ropják. És általában,ahol egy kis zenét hallanak táncolnak,és mindenkit felkérnek! Nők-nőket, a férfiak is egymást! Nem tudom,létezik -e még egy ország,ahol a repülőgépen megkérik a kedves utasokat,hogy lehetőség szerint ne táncoljanak a gép fedélzetén!

Estére a vásár utánra is volt programunk, részt vettünk divatbemutatón,ahol neves tervezők a helyben készült selymekből alkotott ruháikat mutatták be,megtekintettük a régi mecsetet,ami mára múzeum lett. Vasárnap elvittek minket Mergalanba,és megnéztük,hogyan készül a selyem, ma is lényegében az ősi módszerrel.

Hétfőn indultunk vissza Taskentbe különvonattal. A kokandi állomáshoz vezető úton végig iskolás gyerekek integettek nekünk,üzbég zászlót lobogtattak, az állomáson szőnyeg volt leterítve, és néptáncosok táncoltak. Sírva búcsúztunk el Zarától, aki a legtöbb időt töltötte velünk, és sírva búcsúztunk el a kokandi emberektől,akik egészen hihetetlenül vendégszeretőek,és kedvesek! Minden kézműves kapott ajándékba Üzbég kenyeret és édességet,és egy könyvet,benne az Üzbég alkotók fényképe,és egy-egy kiemelkedő alkotás. A könyv két kiló volt, de semmi pénzért ott nem hagytuk volna, tele volt szebbnél szebb munkákkal.

A keddi napot Taskentben töltöttük,megnéztük a bazárt. Közlekedni taxival tudtunk, a forgalmi szabályokat sajátosan értelmezik 🙂 A piros lámpának csak díszítő szerepe van 🙂 A bazárban különösen a pékeket csodáltam meg,akik a kemence tetején,és oldalán sütik a jellegzetes üzbég kenyeret. 

Szerda hajnalban indult Isztambulba a repülő, és kora délután érkeztünk Budapestre.

  • Felvidéki hétvége

2019. szeptember 20 – 22- én Felvidéken, Rozsnyón rendezte meg a Gemerské Osvetové Stredisko partnerszervezetünk a XII. Nemzetközi Csipkeverők Fesztiválját. A rendezvényen Lengyelország, /Bobowa, Krakkó, Katowice/ Szlovákia /Besztercebánya, Érsekújvár, Poprád, Kassa, Rozsnyó/ és Magyarország csipkeverői találkoztak, vettek részt az elméleti és gyakorlati tudásmegosztáson. Ebben az évben a „Honti csipke” volt a kiemelt témakör. Magyarországot a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesülete, Turós Istvánné, Kárpáti Veronika, Zsidai Henriett, Vajda Béláné, Magulya Miklósné, Törökné Petró Mária és Török János képviselte. A szervezők egyesületünk csipkeverőjét, Turós Istvánnét kérték fel egy önálló kiállítás berendezésére. Az Évi által kiállított mesterműveket, a kiállítást Erdei T. Lilla etnográfus méltatta. A csipkeverésen kívül, együtt dolgoztunk a határon átnyúló kulturális együttműködések kiépítésének, megerősítésének lehetőségein, a SK – HU.  „Inspiráló kulturális ӧrӧkség” szakmai projekt tartalmi egyeztetésén, melyben egyesületünk részvételét, mint Társpályázót, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége is támogatja.

  • Kulturális Örökség Napja

Egyesületünkből Fiser Józsefné, hímző népi iparművész meghívást kapott Mezőkövesdre a Kulturális Örökség Napjára. A hímző bemutatóval egybekötött kötetlen beszélgetés helyszíne a Matyó Múzeum volt.

  • XIII. Nógrádi Megyenap

2019. szeptember 14-én, Bátonyterenyén rendezték meg a XIII. Nógrádi Megyenapot, ahol az egyesületünknek két tagja vett részt.

Nógrád megye értékeit bemutató, Nógrádikumok utcájában állította ki kazári népviseletbe öltöztetett babáit bocsi Éva és itt találkozhattak az érdeklődők Pethőné Szabó Piroska csuhéból készített alkotásaival is.

  • Cserhátalji vigadalom

Szeptember 21-én került megrendezésre Kozárdon  a Cserhátalji vigadalom, melyen egyesületünk 5 tagja képviseltette magát. Benko Tünde hímes tojás és gyöngyékszer készítő és Benko Pál bútorfestő, Pethőné Szabó Piroska csuhéfonó, Kovácsné Hajdú Marcsi kosárfonó és Kerti Eszter népi ékszerkészítő.