• Kiállítás Salgótarjánban

„Őszikék” címmel nyílt kiállítás a salgótarjáni Balassi Bálint Megyei Könyvtárban, ahol Bocsi Éva népviseleti babakészítő népi iparművész, a Népművészet Mesterének két idős embert ábrázoló alkotása is szerepel.

A tárlat november 3-ig látogatható.

  • Tudásátadás Rimócon

A Rimócon élő Déska Bertalanné – Margitka, viseletkészítő népi iparművész, a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületének tagja. Alkalmanként nagy szorgalommal készül, hogy tudását megossza egyesületünk tagjaival. Jelenleg a rimóci fékötő készítésének rejtelmeibe avatja be az érdeklődőket. Közben, mesél a régmúlt idők, hétköznapok életviteléről, eseményeiről, ünnepkörökről, íratlan szabályokról.

  • Csipkekonferencia Rozsnyón

A XIV. Nemzetközi Csipkekonferencia és Kiállítást a rozsnyói GOS csipkekészítői szervezték. A Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületének csipkeverői is meghívást kaptak a rendezvényre. Egyesületünket Devecseri Gáborné, Gál Mária, Kárpáti Veronika, Magulya Miklósné, Pacsai Gézáné, Törökné Petró Mária, Turós Istvánné és Török János képviselte.

Video

  • Kiállítás Gömörsiden

2023. október 6-án megnyílott a „Nép, nemzet 200” c. kiállítás a Motolla Közösségi Házban Gömörsíden. A kiállítást Kovács Benko Fruzsina Borbála, népdalénekes és Benko Pál, a Szlovákiai Magyar Kézműves Szövetség elnöke nyitották meg. Benko Pál bemutatta a kiállításon szereplő pályamunkákat, melyeket előzőleg rangos zsűri bírált. Majd a jelenlévő alkotóknak átadta a zsűri díjait. A Felvidéki Népi Hímzőkör tagjainak, Popovics Juditnak és Benko Tündének. Gratulálunk a díjazottaknak és minden kézműves alkotónak. A kiállítás előzetes egyeztetés alapján október végéig megtekinthető az érdeklődők számára.

  • Csipkekonferencia és kiállítás Horpácson

2023. október 20-22. napjáig került megrendezésre a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületének szervezésében a XVII. Nemzetközi Csipkekonferencia és Kiállítás. A rendezvénynek a horpácsi Kálmán Kertje Rendezvényház adott helyet. A résztevők Lengyelországból Bobowáról, Krakkóból, Katowicéről, Szlovákiából Rozsnyóról, Magyarországról Hövejről, Sárvárról, valamint az egyesületünkből érkeztek. A különböző technikák megosztása mellett a résztvevők elmélyülhettek a paszománykötés és gömbkötés rejtelmeibe dr. Hajdu Tamás gombkötő és paszományos népi iparművész segítségével. Köszönjük a vendégeinknek a részvételt, hogy tudásukat és jókedvüket megosztották egymással, dr. Hajdu Tamásnak a fáradhatatlan tanítást. Az esemény a Magyar Művészeti Akadémia /0088-MMA-23-P/ támogatásával valósult meg.