• Népi kézműves alkotóházak és műhelygalériák hete Palócföldön

A Népi kézműves alkotóházak és műhelygalériák hete c. rendezvényen vett részt Varsányban Bocsi Éva népviseleti babakészítő népi iparművész a Népművészet Mestere.A Hagyományőrzők Házában rendezett kiállításon a nagyszámú jelenlévőnek tárlatvezetést tartott, válaszolt az érdeklődők kérdéseire.

Kiss Tünde népi iparművész hollókői élményfonó műhelyében kézműves foglalkozáson és bemutatón vehettek részt az érdeklődők. A műhelyben egy kis ízelítőt kaptak a hazánkban fellelhető fonható szálas anyagokról, majd kézműves foglalkozás keretében kákatutajt és csuhébabát készítettek.

  • Tavasz virágai kiállítás

Tavasz virágai címmel nyílt kiállítás április 13-án Salgótarjánban, a Balassi Bálint Megyei Könyvtárban.

Bocsi Éva népviseleti babakészítő népi iparművész a Népművészet Mestere is részt vett a rendezvényen, a „Métázó lányok” c. alkotásával.

  • Palócföld Öröksége 4 – Kézműves foglalkozások

A Palócföldi Népi Iparművészek Egyesülete által „Palócföld Öröksége – 4” című programsorozat két húsvét előtti tojásfestő foglalkozása a Csoóri Sándor Alap támogatásával / CSSP-TARGYALKOTO-SZ-2022-0077/ valósult meg 2023. 04. 01-én Kozárdon, 2023. 04. 08-án Kutasón. A foglalkozásokat Törökné Petró Mária vezette.

  • Állandó népi kerámia kiállítás Alsótoldon

A Bercsényi fazekasmesterek által működtetett alsótoldi műhely mellett egy állandó kiállítással is bővült. Több mint 100 darabos gyűjtemény betekintést nyújt az elmúlt évszázadok fazekas manufaktúrák munkáiba. Egy régen elfeledett, XIX. századi Gyöngyös – Pásztó – Eger kerámiagyűjtemény látható a kiállításon egy szépen kialakított autentikus környezetben.

https://www.nool.hu/helyi-kozelet/2023/04/gyongyos-pasztoi-keramiak-idezik-a-xix-szazadot-az-alsotoldi-pajtaban-video-fotok?fbclid=IwAR35sPhs5RoRYJqZcSeDCBpKGt6fLjZGlHoYT3UaBYwaKPsULcIgCBev6ns

  • „Virágzó asztalosok nyomában”

Mezőkövesden zajlott idén is a „Virágzó asztalosok nyomában” c. konferencia és műelyfoglalkozás a Matyó Népművészeti Egyesület szervezésében,ahol  a Palócföldet két előadó is képviselte: Sasvári János népi bútorfestő , a Népművészet Mestere, aki előadásában a szentei római katolikus templom kazettáit mutatta be.

Benko Pál, a Szlovákiai Magyar Kézműves Szövetség elnöke, a PNIE Határon Túli Tagozatának tagja a Gömör-kishonti kazettás templomokról tartott előadást , különös tekintettel a néhai festőműhelyek, festőasztalosok beazonosításának lehetőségeire. 

  • A Kézművesség 1000 éve és jövője a Kárpát-medencében

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, és a Heves megyei Kereskedelmi és Iparkamara, által szervezett  A Kézművesség 1000 éve és jövője a Kárpát-medencében rendezvénye Egerben a Szépasszonyvölgyben került megrendezésre. Egyesületünkből Fiser Józsefné vett részt az országos kézműves vásáron.

  • Magyar Kézműves Remek díj

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar Kézműves Remek díját Csiki Tünde hímző népi iparművész vette át április 16. napján Egerben a nógrádi palóc hímzéssel díszített konyhai garnitúrájára. A díjazott pályamunkák május 6-ig tekinthetőek meg Egerben a Kepes intézetben.

  • LélekFormák kiállítás

Budapesten, a Műcsarnokban 2023. 04. 15-én nyílt meg LélekFormák címmel a II. Népművészeti Nemzeti Szalon című tematikus kiállítás. A tárlaton a 33-as teremben ma alkotó fiatal népművészek munkáit állították ki. Itt látható Verebélyi Balázs Bodonyi-recski keresztszemes-vagdalásos hímzéssel készített kollekciója is. A kiállítás július 15-ig tekinthető meg.

  • 20 éves a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesülete

Szeretettel hívunk minden érdeklődőt a 2023 május 5-től Losoncon megrendezésre kerülő kiállításunkra. A Görbeország kincsei kiállításunkon megtekinthető alkotóink elmúlt 20 éves munkássága. A kiállítás a Losonci Nógrád Múzeum és Galériában 2023 május 31-ig tekinthető meg.