•  Kosárkötő foglalkozások Kozárdon

Kosárkötő foglalkozások valósultak meg Kozárdon Török János és Törökné Petró Mária vezetésével a Hagyományőrző Palóc Galéria és Kézművesház udvarán. Az érdeklődők fűzvesszőből készítettek kosarakat és tálcákat.

  • Népművészet Mestere díjak

2020.augusztus 18. Budapesten a Pesti Vígadóban adták át az állami és művészeti díjakat. Egyesületünk két tagja a népművészet területén nyújtott munkásságának elismeréseként Népművészet Mestere díjban részesültek Bocsi Éva baba és viseletkészítő népi iparművész és Sasvári János fafaragó, bútorfestő népi iparművész. 

  • Kis Fekete Projekt 2020

A Nyitott Műhelyben 2017-ben indult a Kis fekete projekt, ahol három fekete alapruha született, amihez a Nyitott Műhely alkotói kiegészítőket terveztek. Folytatásaként az idei évben Kis Fekete Projekt 2020 pályázat keretében lehetőséget kaptak más alkotók is, hogy kiegészítőket tervezzenek és készítsenek. A divatbemutatóra 2020. augusztus 20-án került sor a Nagyvárosi Folkudvar – Mesterségek Rendhagyó Ünnepe kereténben a Hagyományok Háza előtti Corvin téren, melyen egyesületünkből Turos Istvánné csipkekészítő, Kiss Tünde gyékényfonó és Fiser Józsefné hímző vettek részt. 

  • Országos Fazekaspályázat és Kiállítás

A háromévente megrendezésre kerülő országos fazekaspályázat a szakág legfontosabb megmérettetése. A pályázat célja a népi fazekasság hagyományainak ápolása, a nagy múltú fazekas-központok tárgyi művészetének megőrzése, továbbfejlesztése, mai lakáskultúrába történő beillesztése, a mai ételkészítési és konyhai eljárásoknak megfelelő alkotások létrehozása. Az idei pályázatra sütő és főzőedényekkel lehetett pályázni. A pályázatra egyesületünkből Bercsényi Péter és Bercsényi Tamás népi iparművészek is sikerrel pályáztak, munkájuk különdíjban részesült.

  • Fejrevaló viseletek újragondolása

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége pályázatot írt ki népi kézművesek és dizájnerek számára „Fejrevaló viseletek újragondolása” címmel. A felhívásra közel 60 alkotás érkezett, a szakmai zsűri által legjobbnak ítélt pályamunkákból kiállítás nyílt a Hagyományok Házában augusztus 21-én ahol a tárlat szeptember 6-ig lesz megtekinthető. Egyesületünkből Kiss Tünde gyékényfonó népi iparművész munkája különdíjban részesült.