Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületének eseményei

Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületének eseményei

  • Csipketalálkozó Lengyelországban

2018.11.16-19-ig Lengyelországban, Sziléziában, Domaniewice településen V. alkalommal az ottani csipkeverők klubja Malgorzata Polubok vezetésével rendezte meg összejövetelüket, melyre meghívást kapott az egyesületünkből 4 fő (Török János, Törökné Pertó Mária, Turós Éva és Zsidai Henriett).

A nagysikerű rendezvény nemzetközi jellegét adta, hogy Lengyelország más régióiból és Szlovákiából a Gömöri Csipkekészítő Klubjának tagjai is részt vettek.

A szervezők, rendezők a csipkeverés gyakorlati megvalósítása során szabadkezet adtak az alkotók fantáziájának, kreativitásának. Hasonlóképpen szervezték meg a szabadidős programokat is, melyben főszerepet kapott a lengyel folklór megismertetése és elsajátítása is.

  • Palócföld Öröksége

A Palócföldi Népi Iparművészek Egyesülete „Palócföld Öröksége” címmel pályázatot nyújtott be, mely 1 800 00 Ft támogatásban részesült.

A program, a népi kultúra közösségteremtő műfajainak támogatásaként, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatásával, a Népművészeti Egyesületek Szövetségének közreműködésével valósul meg.

Pályázati azonosító: CSSP-TARGYALKOTO-2018-SZ-0013

Az egyesület tagjainak közreműködésével megkezdtük a programelemek megvalósítását. Rozsnyón (SK) kosárfonás, gyermekjátékok készítése volt a program, közművelődési, óvoda, iskolapedagógusok számára. A Mosoly EGYMI (Balassagyarmat, Nyírjes puszta 5.) valamint a Szent Imre Katolikus Ált. Iskola, (Balassagyarmat) tanulói számára „Jeles napok, ünnepek” kézműves foglalkozásain gyertyamártás, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola (Hollókő) mézeskalács készítés volt a foglalkozások témaköre. Heti rendszerességgel működik a szécsényi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Gimnázium kisdiákjainak részvételével a „Csipkeverő” szakkör. Ők már az XIII. Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat, alkotói megmérettetésre is készülnek. Advent jegyében, az egyesület székhelyén, Kozárdon, a hét végén december 15-én tartunk alkotónapot a település lakói számára.

A programban még szerepel bútorfestés, tojáspatkolás, tojásfestés, fazekasság, hímzés, gyékényfonás. A gyakorlati tevékenységek során a résztvevők a mesterségek szakmai fogásainak elsajátítása mellett néprajzi ismereteket is elsajátíthatnak.   

  • Hagyományok Háza Ünnepváró programsorozat

A Hagyományok Háza idén újra megrendezte Ünnepváró programsorozatát, így decemberben tíz napon át adventi hangulatot varázsolt a Corvin térre és a gyönyörűen megújult Budai Vigadóba. Egyesületünkből három kézműves kapott meghívást a vásárba, Turós Istvánné csipkekészítő, Kovács Andrásné kosárfonó és Fiser Józsefné hímző.

  • Betlehemi Jászol kiállítás, Budapest – Duna Palota

Bocsi Éva babakészítő népi iparművész már nyolc alkalommal nevezett a Betlehemi Jászol kiállításra, és eddig minden évben díjazott lett.

Az idei évben egy Borbála napi (december 4.) népszokást, a borfejtést elevenítette meg. Az Advent időszakához sok dologtiltó nap tartozott, de voltak erre az alkalomra ajánlott tevékenységek is. Borbála napkor tilos volt pl. főzni, mosni, sőt még seperni is. De erre a napra  ajánlották a borfejtést.

A kiállítás 2019. január 6-ig tekinthető meg.

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET