Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületének eseményei

Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületének eseményei

  • Ifjú Mesterek Remekei –Mester és tanítványa kiállítás

A Népművészet Ifjú Mestere díjat 1972-ben alapították, 2001-től a Hagyományok Háza gondozza a pályáztatását. A Népművészet Ifjú Mestere díj az egyes népművészeti ágakban kiemelkedő alkotó- vagy előadó-művészeti teljesítmény elismerésére 15-35 év közötti népművészeti alkotó- és előadóművészek részére, a kultúráért felelős miniszter az emberi erőforrások minisztere által nyújtható elismerés. 
A díjra jelölt pályázók komoly tudást és szakmai felkészültséget tükröznek. Az erős mezőnyt, a magas színvonalat és a követésre méltó újításokat is jelzi, hogy a bizottságnak komoly nehézséget okozott a javaslattétel meghozatala a címre vonatkozóan. 
Az Ifjú mesterek remekei kiállításon a zsűri által javasolt pályamunkák kerülnek bemutatásra.

A Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületéből Verebélyi Balázs pályázott és kiállításra kerültek a munkái mesterével, Fiser Józsefné Hímző népi iparművésszel együtt.

  • “Mindig illő ruhában” kiállítás Dunabogdányban

Az Ars Sacra Fesztivál keretén belül  Mindig illő ruhában az Úristen házában címmel kiállítás nyílt Dunabogdányban.
A tárlaton Bocsi Éva népviseleti babakészítő népi iparművész templomi viseletbe öltöztetett babái is láthatóak.
Babái segítségével mutatja be az alkotó, hogy hajdanán milyen változatosan, alkalomhoz illően öltözködtek  Kazáron és Vizsláson a legnagyobb ünnepek nagymiséitől, az egyszerű hétköznapok litániájáig.

  • XIX. Csipkeverők Nemzetközi Fesztiválja (Bobowa, Lengyelország)

2018. szeptember 6-9 között XIX. alkalommal került megrendezésre Bobowán (PL) a Csipkeverők Nemzetközi találkozója. A 4 napos rendezvényen Magyarországot a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületének két tagja, Magulya Miklósné és Turós Istvánné csipkeverők képviselték.

 

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET