Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületének eseményei

Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületének eseményei

  • Országos Kézműves Konferencia Rozsnyón

A Palócföldi Népi Iparművészek Egyesület nem csak Magyarország határain belül, de Felvidéken is jó kapcsolatokat ápol a palócokkal, így a várhosszúréti Gömöri Kézművesek Társulásával és a Motolla Kézműves Baráti Kör tagjaival – az utóbbiak a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületnek is aktív tagjai, mely megmutatkozik közös rendezvények, kiállítások, foglalkozások és bemutatók alkalmával.

A Hagyománok Háza Hálózat –Szlovákia segítségével tavasszal bejegyzésre került a Szlovákiai Magar Kézműves Szövetség, mely 2018. július 27-én Rozsnyón, a Gömöri Művelődési Központban tartotta alakuló ülését az I. Országos Kézműves Konferencián Érdekképviselet és szervezetépítés a Kárpát-medencében címmel. Farkas József, a Hagyományok Háza felvidéki irodájának munkatársa elmondta: a Hagyományok Háza egyik célkitűzése a kézművesség felkarolása, ezért is nagyon fontos a Szlovákiai Magyar Kézműves Szövetség létrehozása és az együttgondolkodás. Idén már komoly munkát végeztek a kézműves adatbázis kialakításában, amelyet az www.elohagyomany.sk oldalon találhatnak meg és már több mind 110 kézművest ismerhetnek meg a honlapra látogatók.

A Szlovákiai Magyar Kézműves Szövetség céljait a közgyűlésen Göbő Sándor, az előkészítő bizottság ügyvezetője ismertette. A célkitűzések között szerepel a hagyományos kézművesség újjáélesztése és megtartása, mesterségek oktatása, a fiatalok és gyermekek képzése, alkotóműhelyek kialakítása, megfelelő infrastruktúra kialakítása, valamint a már létező adatbázis továbbfejlesztése. Lényeges a hagyományos termékek bemutatása, képzések és közművelődési rendezvények megszervezése és kiemelten fontos a hasonló szervezetekkel, egyesületekkel való együttműködés is.

A szövetség további célja, hogy a kézművesség népszerűsítése érdekében kiadványokat és publikációkat is megjelentessen.

A közgyűlésen elnökségi tagokat választott a tagság, Benko Pál, Göbő Sándor, Jámbor Mónika, Nagy György és Neszméri Tünde személyében.

A Szlovákiai Magyar Kézműves Szövetség alakuló ülése után szakmai konferenciát tartottak. Kiss Gabriella, a Népművészeti Egyesületek Szövetségének alelnöke a kézművesség mai helyzetéről szólt előadásában: A világ változik, és ez hatással van a kézművességre.

A Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztályának osztályvezetője, Illés Vanda Kézművesség a Hagyományok Házában címmel tartott előadást.

A Szlovákiai Magyar Kézműves Szövetség számára fontosak a Kárpát-medencei kapcsolatok, ezért az elcsatolt országrészek kézművesei is bemutatkoztak a konferencián.

Lévay Zsófia nemezelő és Torjai Zita Katalin gyöngyfűző a Vajdaságból, Molnár Attila az Erdélyi Kézmíves Céh elnöke és Felszegi Melinda, a szamosújvári Téka Alapítvány munkásságát ismertette. Ötvös Sándor a Kárpátaljai Magyar Népművészeti és Hagyományőrző Egyesület helyzetéről számolt be. A konferencia utolsó részében azok a felvidéki szervezetek mutatkoztak be, amelyek elsődleges célja a kézművesség felkarolása, felélesztése.

A Gömöri Kézművesek Társulását Nagy György elnök, Benko Pál a Motolla Kézműves Baráti Kört, a Zoboralji Örökség Őrzői Hímző- és Viseletkészítő Műhely munkásságát Neszméri Tünde, a szervezet titkára mutatta be.

Az előadások után a szakmai zsűri kiértékelte a Magyar Kézművesség a Felvidéken 2018 című vándorkiállításra beérkezett pályamunkákat, amelyeknek hetven százalékát kiállításra alkalmasnak ítélték. Szathmári Ibolya néprajzkutató szerint azt mutatja, hogy a felvidéki kézművesek minőségi termékeket állítanak elő.  A szakmai bíráló bizottság tagjai Szathmári Ibolya, Illés Vanda, Kiss Gabriella, Török János és Horváth Zoltán azt is kiemelték értékelésükben, hogy már-már régen elfeledett mesterségek alkotásaival is találkoztak.

  • Magyar kézművesség 2018 kiállítás

2018. augusztus 7-én volt az AMKA 25. jubileumi kiállításának ünnepélyes megnyitója és a díjkiosztó ünnepsége a Duna Palotában. A pályázatra mintegy 240 alkotó nevezett az ország minden részéből, valamint a Felvidékről és Németországból is érkeztek alkotások. A Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületének két tagja Bocsi Éva és Sasvári János népi iparművészek is részt vettek és mind a ketten díjban is részesültek.
A kiállítás 2018. augusztus 27-ig látogatható minden nap 10-17 óra között.

  • Palóc világtalálkozó

2018. augusztus 3-5-én rendezték meg több ezer résztvevővel Cserháthalápon az V. PalócVilágtalálkozót. Heves, Nógrád és Pest megye palócságán kívül jelen voltak  felvidéki, kárpát-alji és vajdasági palócok is. A község Művelődési Házában kiállítást rendeztek, ahol a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületét három népi iparművész képviselte.

Bocsi Éva kazári népviseletbe öltöztetett babáit, Pethőné Szabó Piroska palóc lyukhímzéssel készült terítőit és Sasvári János festett bútorait láthatták az érdeklődők.

Az eseményről több országos média is beszámolt.

M5 csatornán hangzott el az alábbi interjú

 

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET