Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületének eseményei

Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületének eseményei

  • Nemzetközi Csipkekonferencia Palócföldön

A Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, valamint a Nemzeti Művelődési Intézet Nonprofit Kft. tagok által létrehozott konzorcium EFOP-1.12.1-17-2017-00022 azonosító számon nyilvántartott „Hálózatépítés az élő néphagyományért – közösségfejlesztés és tudásbővítés megvalósítása a civil társadalom bevonásával a határon átnyúló kulturális kapcsolatok erősítésén keresztül” című projektjének megvalósítására került sor Kozárdon 2018. június 28- július 01. között.

A program megvalósítója a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesülete volt. XIII. alkalommal rendezte meg a „Híd mely minket összeköt” – „Nemzetközi Csipkekonferencia Palócföldön” című projektjét. Részvevők érkeztek Lengyelországból (Bobowáról, Krakkóból), Szlovákiából (Rozsnyóról, Dunaszerdahelyről), magyar csipkeverők Karcagról, Hövejről, Balatonendrédről, Nyíregyházáról, Nagykállóból, Budapestről és Szécsényből.

A határon átívelő kapcsolatok ápolása, elmélyítése mellett megismerkedhettek a résztvevők a Hungarikum bizottság működésével, a Nemzeti Értéktár által jegyzett karcagi csipke életútjával, a határon túl, Felvidéken folytatott néphagyományunk életben tartásáért végzett munkával, a höveji csipkekészítők munkájával. A gyakorlati műhelymunka a balatonendrédi csipkeverés volt. A mesterek kiállítás keretében mutatták be alkotásaikat. A szécsényi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Gimnázium csipkeverő szakkörének diákjai számára is bemutatkozási lehetőség adódott.

  • Nemzetközi Kispalóc Kézművestábor Tarnamérán

A Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, valamint a Nemzeti Művelődési Intézet Nonprofit Kft. tagok által létrehozott konzorcium EFOP-1.12.1-17-2017-00022 azonosító számon nyilvántartott „Hálózatépítés az élő néphagyományért – közösségfejlesztés és tudásbővítés megvalósítása a civil társadalom bevonásával a határon átnyúló kulturális kapcsolatok erősítésén keresztül” valósult meg a Nemzetközi Kispalóc Kézműves Tábor.

A táborban szécsényi és felvidéki gyerekek vettek részt, amely 2018. július 9-13 között volt megtartva Tarnamérán. A gyermekeknek volt gyékényfonás, bőrözés, csuhéfonás, textilfestés, agyagozás, körmönfonás, hímzés és gyöngyfűzés. Ezen kívül népi játékokkal, táncokkal, énekekkel és mesékkel is megismerkedhettek a táborozók.

A táborban részt vevő oktatók és foglalkozásvezetők: Benkőné Horkay Tünde, Kiss Tünde, Pethőné Szabó Piroska, Törökné Petró Mária és Török János.

  • Csipketábor Tarnamérán

A szécsényi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Gimnázium csipkeverő szakkörének diákjai a Magyar Művészeti Akadémia által támogatott program keretében részt vehettek egy egyhetes alkotótáborban Tarnamérán. A csipkeverést Vajda Béláné Margó néni és Oláh Mónika szakkörvezető oktatta a gyermekeknek.

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET