Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületének eseményei

Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületének eseményei

2018. május 26-án tartotta az egyesület a tisztújító ülését. Az egyesület elnöke Török János maradt, az új alelnökök: Zsidai Henriett és Kiss Tünde.

2018 május 6-20 között Shenyangban és Pekingben a Magyar Kulturális Fesztiválon egyesületünk egyik tagja, Kiss Tünde népi gyékényfonó kézműves is részt vett a NESZ delegáltjaként. Lásd részletes beszámolót.

A Magyar Művészeti Akadémia és a Műcsarnok 2018. évi Nemzeti Szalonja Kéz/Mű/Remek címmel a kortárs “népi”kézművesség legkiválóbb mestereinek munkáiból nyújt reprezentatív válogatást. A mesterremekek az utóbbi tíz- tizenöt évben születtek, és jól reprezentálják azt a gazdag műfaji, technikai és alkotói sokszínűséget, amely a kézműves mozgalom sajátja. A munkák fő ihlető forrása a kárpát-medencei magyar és nemzetségi paraszti tárgyalkotó művészet és a történeti kézműipari hagyomány.
A Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületből Fiser Józsefné hímző Népi Iparművész, Fáyné Tornóczky Judit csipke készítő, Sasvári János fafaragó Népi Iparművész, Les Gábor fazekas Népművészet Mestere, alkotók vettek részt és látható a munkájuk augusztus 20-ig.
A kiállítás helyszíne: Budapest XIV. Hősök tere

Palotáson az EFOP 1.3.5-16-2016-00669 „Társadalmi szerepvállalás erősítése a Palotás Ifjúságáért Alapítvány közreműködésével” című projekt keretén belül a kézműves programok megvalósítását a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületének tagjai végzik. A projekt megvalósítására 2017. május 1. – 2020. május 1. között kerül sor.
A kézműves programok során hagyományőrző tevékenységeket valósítunk meg változatos tematikával: mézeskalács díszítés, gyékényezés, bútorfestés, hímzés, gyöngyfűzés, tojásfestés, nemezelés, agyagozás, tűzzománcozás, kosárfonás, stb.
A foglalkozások vezetői a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesülete tagjai: Takács Béláné, Kiss Tünde, Benko Pál, Fiser Józsefné, Benkoné Horkay Tünde, Törökné Petró Mária, Bercsényi Tamás, Kerti Eszter, Török János.

A Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban megrendezésre került XII. Országos Népi Mesterségek Művészete kiállításon egyesületünkből Kiss Tünde népi gyékényfonó munkái is megtalálhatóak.

A XIV. Alföldi Fazekas Triennálén Bercsényi Péter és Bercsényi Tamás fazekas népi iparművészek, a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületének tagjai a pásztói kerámiáikkal a Hagyományok Háza III. díjában részesültek.

A XIV. Virágzó Népművészet kiállításon egyesületünkből Deme Józsefné csipkekészítőnek, Kiss Tünde népi gyékényfonónak és Sasvári János népi fafaragónak munkái kerültek bemutatásra. Sasvári János fafaragó Népi Iparművész munkáival a kiállítás II. helyezettje lett.

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET