• Nyomódúcok a Galga mentén

Veresegyházán megvolt az utolsó előre tervezett könyvbemutatója a Nyomódúcok a Galga mentén című kiadványnak, amely a NÉPI MESTERSÉGEK PEST MEGYEI EGYESÜLETÉNEK gondozásában jelent meg 2022. 02.24-én. A könyv Dulai Sándorné gyűjtőmunkájának eredménye, amelyben több mint ötszáz nyomódúc rajza található hét Galga menti településről. A könyvet Veresegyház polgármestere, Pásztor Béla méltatta. Minden, a könyvben megjelent településen tartottunk már könyvbemutatót.

Ezen a bemutatón is kisebb kiállítással mutattunk be az eredeti mintákkal készített hímzéseket, a Szadai Varróka munkáiból. Veresegyházon a Tájház adott otthont a bemutatkozásra, a kötődés onnan van, hogy Veresen is találtunk nyomódúcokat, melyeket a fehér lyukhímzéshez használtak, és jellegében egyezik a más Galga menti településekével. Az ottani adatközlő Huszai Józsefné sajnos már nem élte meg a könyv megjelenését. De a lánya, Farkas Jánosné örömmel vette meghívásunkat.

Itt is, mint a többi bemutató alkalmával, meghívtuk az adatközlőket, Tóth Mihálynét Bagról, Nagy Györgyöt Boldogról, Újvári Tündét a motívumok rajzolóját Erdőkertesről, a könyv íróját, Dulai Sándornét Szadáról. A beszélgetést az egyesület alelnöke, Seres Tünde vezette. Közben Blaskó Balázs Püspökhatvanból Galga menti dallamokat játszott tangóharmonikán. Ezt a rendezvényünket a NESZ képviseletében Pongrácz Zoltán is megtisztelte.