Matyó Népművészeti Egyesület eseményei

Matyó Népművészeti Egyesület eseményei

 • A korábbi évekhez hasonlóan óriási érdeklődés mellett zajlott a Matyó Húsvét, ahol nemcsak kézműveseink mutatkoztak be, de a 2 napos program  javarészét a matyó néptánccsoportok műsorai adták. A mezőkövesdi rendezvénnyel egy időben tojásfestő és hímző mestereink Budapesten, a Várkert Bazárban megrendezésre kerülő húsvéti programon vettek részt.
 • Az Országos Táncháztalálkozó ideje alatt 10 közreműködővel tartott egyesületünk játszóházat. Horgolt és papírvirágok, csuhébaba és hímzett madárka  és még sok érdekes dolog volt, amiket a két nap alatt több száz gyerek elkészíthetett a budapesti Arénában.
 • Idén ünnepli fennállásának 70. évfordulóját a Matyó Néptáncegyüttes, mely csoport  egyesületünk megalakulásakor tagságunkat alkotta. Április végén a Táncpajtában tartottunk nagyon jó hangulatú találkozót az együttes egykori és jelenlegi tagjai részvételével.
 • 2017. május 26-ig látogatható Mezőkövesden a Táncpajtában a Gyermek és Ifjúsági Kézműves pályázat észak-magyarországi anyagából rendezett kiállítás. A Borsod, Heves, Nógrád megyék valamint Felvidék kézműves szakkörei, iskolái sokféle hagyományos technikát mutatnak be a gyöngyszövéstől a csipkeverésen át a fakanál babákig. A kiállított anyag jelentős része továbbutazik majd Debrecenbe, ahol az országos tárlat része lehet.
 • Elnökségi ülést is tartottunk, ahol a soron következő éves közgyűlés ill. a nyári programok előkészítése volt a fő téma.
 • PÁLYÁZATI FELHÍVÁSA Matyó Népművészeti Egyesület 2017-ben hatodik alkalommal rendezi meg a Százrózsás Hímzőpályázatot és Kiállítást Mezőkövesden. A pályázatra várjuk mindazon alkotásokat, amelyek a matyó textilkultúra tágabb földrajzi környezetének (Mezőkövesd, Szentistván, Tard és a bükkaljai falvak) hagyományaiból építkeznek, legyen az lakástextil, öltözet vagy egyéb kiegészítő tárgy. A pályázatra olyan új alkotásokat várunk, amelyek még pályázaton, országos kiállításon nem szerepeltek. A benyújtott pályaműveket szakmai zsűri bírálja el, de népi iparművészeti zsűri számok nem kerülnek kiosztásra. A pályázaton való részvétel ingyenes. 

  Benyújtási határidő: 2017. május 31.

  Kiállítás megnyitó és díjkiosztó ünnepség tervezett időpontja, helye:
  2017. június 23. péntek, Matyó Múzeum
  Kiállítás nyitva tartása: 2017. szeptember 30-ig

  A program fő rendezője a Matyó Népművészeti Egyesület.
  Együttműködő partnerek: Hagyományok Háza, Népművészeti Egyesületek Szövetsége, Mezőkövesdi Köz-Kincstár Nonprofit Kft.

  Információ:
  Matyó Népművészeti Egyesület 49/411-686, matyofolk@gmail.com
  Zeleiné Pap Bernadett 30/399 53 84

Leltárív

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET