Matyó Népművészeti Egyesület eseményei

Matyó Népművészeti Egyesület eseményei

Mintegy 40 fő vett részt az egyesületünk által szervezett Hímző Hétvégén, 2017. október 20-22. között. A négynapos továbbképzés fő témája a hagyományos férfi és női ingek készítése volt. Viszóczky Ilona és Agócsné Halász Andrea néprajzosok az elméleti előadását eredeti múzeumi darabok bemutatása egészítette ki. A gyakorlati foglalkozásokon Berzeviczy-Fehér Jánosné és Csörgőné Márton Éva a szabás-varrás technikáját tanította meg, Zeleiné Pap Bernadett a díszítő eljárásokat, mint a horgolást, lyukhímzést, azsúrozást mutatta be. A továbbképzésen az ország minden részéből vettek részt hímzők, külön örömünkre szolgált, hogy a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem mesterszakos hallgatói és tanárai is nagy érdeklődéssel próbálták ki a számukra új technikákat. A sikeres programot a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósítottuk meg.
Két egyesületi tagunk alkotásai is láthatók a Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat országos tárlatán Debrecenben, melynek megnyitó ünnepségén egyesületünk vezetői vettek részt. A közel 700 darabot bemutató kiállítás gazdag anyagát a NESZ tagszervezetek területi válogatói előzték meg.
Az egyesület és tagjaink alkotásait is elfogadták azon a szemlén, amelyre az NMI nemzeti jellegű ajándéktárgyak készítésére szóló felhívása alapján gyűjtötték be a tárgyakat a kijelölt népművészeti egyesületek.
A Nemzeti Művelődési Intézettel és a Fügedi Márta Népművészeti Egyesülettel együttműködve 11 fő kulturális közfoglalkoztatott képzését szerveztük meg Mezőkövesden. A négynapos tanfolyam során a szabadrajzú és keresztszemes hímzés, körmöcskézés, rongybaba készítés, szalma és gyékény fonás, valamint a mézeskalács készítés alapjait tanulhatták meg a résztvevők. Remélhetőleg tudják majd hasznosítani munkájuk során az ismereteket, és ez a sikeres program ösztönzi őket arra, alaposabban is megismerkedjenek egy-egy népi kézműves szakmával.

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET