• “Gondold újra a gömböt!” – jótékonysági alkotói pályázat

A TEMI Fővárosi Művelődési Háza és a Magyar Gyöngy Egyesület a Gyöngy-Szoft Bt. támogatásával alkotói pályázatot hirdetett gyöngyfűzők részére a „Maradj otthon” kampányhoz csatlakozva. A rendezvény fővédnöke a Népművészeti Egyesületek Szövetsége.

A március végén induló program Zánki-Tóth Enikő és Nagy Gyöngyi ötletéből született: A karantén időszak okozta nehézségek enyhítésére jótékonysági gyöngyfűző pályázatot hirdettek. Szándékuk szerint az elkészült alkotások licitálásra kerülnek és az ebből származó bevételből a nehéz helyzetbe került alkotókat kívánják támogatni.

A pályázatra 28 nevezés érkezett, s végül 24 alkotó összesen 44 alkotása érkezett be fotó formájában az online felületre.

Először a három zsűritag, elbírálta az alkotásokat és egymástól függetlenül felállított egy sorrendet az első 10 alkotásról. A bizottság tagjai Keneve Szilvia, a TEMI gazdasági igazgatója, Farkasné Jeszenszky Anita népi iparművész, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület tagja és Nagy Gyöngyi népi iparművész, a Magyar Gyöngy Egyesület elnöke voltak. A titkos szavazáson az alkotók neve ismeretlen volt.  Az első három helyre egybehangzó döntés született, így a győztes pályaművek sorrendje egyértelmű lett.

Az alkotások – most már névvel együtt- a közönségszavazásra május végén kerültek fel a Magyar Gyöngy Egyesület facebook oldalára. Az érdeklődők tizenkét napon keresztül tekinthették meg a gyöngyből készült gömböket, és május 15-ig adhatták le szavazataikat a nekik leginkább tetszett alkotásokra.

A pályázat nyerteseinek névsorát június 16-án tették közzé.

A zsűri első helyezettje Engelbrecht Kinga – Opera című alkotása lett. Nyereménye húszezer forintos gyöngyfűző alapanyag csomag.

A második helyet Fehér Anna – Kalotaszegi bogyós hosszú nyaklánc alkotása nyerte. Tizenötezer forintos ajándékcsomaggal díjazva.

Harmadik helyen Majorosné Szalai Anna – Tavaszi virágmintás bogyója végzett. Jutalma egy hétezer forint értékű Temi-FMH-ban megrendezésre kerülő tanfolyami részvételi lehetőség.

A közönségszavazást Májerné Kéki Katalin nyerte, az Üveggyöngy és rózsafa golyós nyaklánccal. Nyereménye egy tízezer forintos kézműves ajándékcsomag.

Június 29-től kezdődik az alkotások licitálás útján való értékesítése, a közönség szavazáshoz hasonlóan a Magyar Gyöngy Egyesület facebook oldalán.

https://www.facebook.com/magyargyongyegyesulet/ 

Amennyiben a lehetőségek engedik, az újragondolt gömbök a licit végéig kiállításon megtekinthetőek lesznek a TEMI Fővárosi Művelődési Házában. Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 47.

Köszönet a gyöngyfűző résztvevőknek, a Gyöngy-Szoft Bt.-nek és a pályázat lebonyolításában segítőknek!